PERDIUS DE CAPELLÀ
Amb aquest curiós nom a Mallorca es coneixen una mena de farcellets de vedella farcits i guisats amb una salsa.Es tracta d’ un plat amb sorpresa, que resulta bo i agradable.
En altres llocs del Mediterrani hi ha plats similars- a Menorca per exemple, els feixets-. A Catalunya tenim els farcellets de col, fulles de col farcides amb carn picada.
Però fins i tot en cuines més allunyades, com a la de Polònia (Zrazy zawijane).Esmentem,també els Feixets, de Menorca o els Saltimbocca alla romana d’ Itàlia i fins i tot els Flamenquines andalusos, si bé són diferents per la composició i la tècnica de cocció.
Però a enlloc com a Mallorca i a Menorca no hi trobem un producte tan bo com la sobrassada que dóna caràcter a aquest plat.
Ingredients
8 bistecs o escalopes per fregir (tapa plana, crostó, etc., d’ uns 60 g )
8 rodanxes de sobrassada
8 tires primes de cansalada viada
1 ceba
2 tomàquets madurs
all
julivert
marduix (o una altra herba aromàtica)
sal
farina
oli
1 got d’aigua o caldo
1 copa de vi blanc (opcional)
Elaboració
Aixafeu bé els bistecs, saleu-los i, en un extrem poseu-hi una rodella de sobrassada, sense el budell, i la tira de cansalada. Enrotlleu el bistec, fent una mena de farcellet , i lligueu-lo amb un fil. Aneu procedint així amb els restants. Enfarineu-los i fregiu-los en oli.
Poseu una cassola al foc amb l’ oli de fregir els bistecs i feu-hi un sofregit amb la ceba, ben picada l’ all, el tomàquet pelat i picat i el julivert picat;reduï-lo a una confitura, poseu-hi una mica de marduix (o una altra herba) i una mica d’ aigua o brou. Poseu-hi els farcellets i deixeu-ho fent la xup-xup uns 15 minuts, amb la cassola tapada.Proveu-ho de sal.
Abans de servir-ho, traieu els fils.
Notes
Aquesta recepta admet moltes variants. Per exemple, la cansalada es pot picar amb la sobrassada; es pot substituir la cansalada per pernil, i fins i tot, la sobrassada per una tira de pebrot escalivat, o posar-hi només sobrassada, una opció recomanable.
En comptes d’ oli podeu utilitzar llard, o una barreja de llard i oli.
La salsa es pot fer sense tomàquet, fent un ros de farina i afegint-hi un raig de vi; hi podeu afegir una picada de pinyons, safrà, canyella.
Podeu sofregir les perdius de capellà directament a la cassola.
Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!