BONA VIDA

Jaume Fàbrega

13 de març de 2015
0 comentaris

ni perdius, ni de capellà….

PERDIUS DE CAPELLÀ

Amb aquest curiós nom a Mallorca es coneixen una mena de farcellets de vedella farcits i guisats amb una salsa.Es tracta d’ un plat amb sorpresa, que resulta bo i agradable.

En altres llocs del Mediterrani hi ha plats similars- a Menorca per exemple, els feixets-. A Catalunya tenim els farcellets de col, fulles de col farcides amb carn picada.

Però fins i tot en cuines més allunyades, com a la de Polònia (Zrazy zawijane).Esmentem,també els Feixets, de Menorca o els Saltimbocca alla romana d’ Itàlia i fins i tot els Flamenquines andalusos, si bé són diferents per la composició i la tècnica de cocció.

Però a enlloc com a Mallorca i a Menorca no hi trobem un producte tan bo com la sobrassada que dóna caràcter a aquest plat.

Ingredients

8 bistecs o escalopes per fregir (tapa plana, crostó, etc., d’ uns 60 g )

8 rodanxes de sobrassada

8 tires primes de cansalada viada

1 ceba

2 tomàquets madurs

all

julivert

marduix (o una altra herba aromàtica)

sal

farina

oli

1 got d’aigua o caldo

1 copa de vi blanc (opcional)

Elaboració

Aixafeu bé els bistecs, saleu-los i, en un extrem poseu-hi una rodella de sobrassada, sense el budell, i la tira de cansalada. Enrotlleu el bistec, fent una mena de farcellet , i lligueu-lo amb un fil. Aneu procedint així amb els restants. Enfarineu-los i fregiu-los en oli.

Poseu una cassola al foc amb l’ oli de fregir els bistecs i feu-hi un sofregit amb la ceba, ben picada l’ all, el tomàquet pelat i picat i el julivert picat;reduï-lo a una confitura, poseu-hi una mica de marduix (o una altra herba) i una mica d’ aigua o brou. Poseu-hi els farcellets i deixeu-ho fent la xup-xup uns 15 minuts, amb la cassola tapada.Proveu-ho de sal.

Abans de servir-ho, traieu els fils.

Notes

Aquesta recepta admet moltes variants. Per exemple, la cansalada es pot picar amb la sobrassada; es pot substituir la cansalada per pernil, i fins i tot, la sobrassada per una tira de pebrot escalivat, o posar-hi només sobrassada, una opció recomanable.

En comptes d’ oli podeu utilitzar llard, o una barreja de llard i oli.

La salsa es pot fer sense tomàquet, fent un ros de farina i afegint-hi un raig de vi; hi podeu afegir una picada de pinyons, safrà, canyella.

Podeu sofregir les perdius de capellà directament a la cassola.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!