COMPROMÍS-Iniciativa per Llíria

www.compromisperlliria.org

22 d'octubre de 2014
0 comentaris

LLÍRIA NEGOCIARÀ AMB LA FEMP L’APLICACIÓ DEL CÀNON PER PRÉSTEC QUE AFECTA A LA BIBLIOTECA MUNICIPAL

Murgui: “Des de Compromís apostem per sociabilitzar la cultura de lliure accés i no mercantilitzar els préstecs en espais públics com les biblioteques”.

El passat 1 d’agost el Boletín Oficial del Estado (BOE) publicava el Real Decreto 624/2014, de 18 de julio, por el que se desarrolla el derecho de remuneración a los autores por los préstamos de sus obras realizados en determinados establecimientos accesibles al público, norma amb què el Govern d’Espanya transposa a la legislació estatal la Directiva 2006/115/CE, del Parlament Europeu i del Consell, de 12 de desembre de 2006, sobre drets de lloguer i préstec i altres drets afins als drets d’autor en l’àmbit de la propietat intel·lectual.

Segons la regidora de Compromís per Llíria, Vallivana Murgui, aquest Decret estableix el sistema de càlcul de les remuneracions pel préstec d’obres protegides per drets d’autor que es duguen a terme als establiments accessibles al públic. S’eximeix de l’obligació de remuneració a les biblioteques de les institucions docents integrades en el sistema educatiu espanyol (article 2.2.b) i als establiments de titularitat pública que preseten servei en municipis de menys de 5.000 habitants (article 2.2.a). Aquest criteri fa que els municipis de població superior als 5.000 habitants, com és el cas de Llíria que en voreja els vint-i-cinc mil, no poden beneficiar-se d’aquesta exempció.

A més el Reial Decret regula que les quanties del cànon s’hauran de calcular a raó de multiplicar per 0,05 euros el nombre d’usuaris inscrits de cada biblioteca (article 7.4) i de multiplicar per 0,004 euros la quantitat d’obres que hagen sigut objecte de préstec en cada establiment durant l’any corresponent (article 7.3).

Des de Compromís per Llíria “si ja ens resulta un contrasentit un sistema que penalitza les biblioteques més dinàmiques com més aconsegueixen fomentar la lectura entre la ciutadania, encara és més difícil d’entendre l’obligació de pagar 0,16 euros per cada obra adquirida anualment fins al 31 de desembre de 2015, tal com estableix la disposició transitòria primera del Reial Decret fins a l’entrada en vigor de l’article 7.3.”

 

“Al nostre parer, el Ministerio de Educación, Cultura y Deportes atorga amb aquesta regulació una rellevància major a interessos d’associacions privades com ara CEDRO (equivalent de la SGAE per al sector del llibre), en compte de defensar una cultura de lliure accés per part de la ciutadania; lluny de defensar els interessos generals, grava els escassos recursos financers de les administracions locals amb pagaments a favor d’associacions privades. A més, és qüestionable que aquesta mesura siga beneficiosa per als autors, atès que el repartiment del cànon no pot comprovar-se per la falta de transparència de les entitats de gestió.“ ha apuntat l’edil Vallivana Murgui.

Per aquesta raó, i seguint la filosofia en que naix el servei de biblioteca pública, que és la de sociabilitzar la cultura, al passat Plenari d’Octubre es va aprovar una moció per unanimitat a proposta de Compromís, per a negociar l’aplicació d’aquest  Cànon amb la Federació de Municipis i Províncies per tant que no es veja afectat per aquest ni el pressupost de la Biblioteca Municipal de Llíria, ni els usuaris d’aquesta.

 

LLÍRIA NEGOCIARÁ CON LA FEMP LA APLICACIÓN DEL CANON POR PRÉSTAMO QUE AFECTA A LA BIBLIOTECA MUNICIPAL

Murgui: “Desde Compromís apostamos por sociabilizar la cultura de llibre acceso y no mercantilizar los préstamos en espacios públicos com las bibliotecas”.

El pasado 1 de agosto el Boletín Oficial del Estado (BOE) publicaba el Real Decreto 624/2014, de 18 de julio, por el que se desarrolla el derecho de remuneración a los autores por los préstamos de sus obras realizados en determinados establecimientos accesibles al público, norma con que el Gobierno de España transposaba a la legislación estatal la Directiva 2006/115/CE, del Parlamento Europeo y del Consejo, de 12 de diciembre de 2006, sobre derechos de alquiler y préstamo y otros derechos afines a los derechos de autor en el ámbito de la propiedad intelectual.

Según la concejal de Compromís per Llíria, Vallivana Murgui, este Decreto establece el sistema de cálculo de las remuneraciones por el préstamo de obras protegidas por derechos de autor que se lleven a cabo a los establecimientos accesibles al público. Se exime de la obligación de remuneración a las bibliotecas de las instituciones docentes integradas en el sistema educativo español (artículo 2.2.b) y a los establecimientos de titularidad pública que presten servicio en municipios de menos de 5.000 habitantes (artículo 2.2.a). Este criterio hace que los municipios de población superior a los 5.000 habitantes, como es el caso de Llíria que tiene cerca de los veinticinco mil, no pueden beneficiarse de esta exención.

Además el Real decreto regula que las cuantías del canon se tendrán que calcular a razón de multiplicar por 0,05 euros el número de usuarios inscritos de cada biblioteca (artículo 7.4) y de multiplicar por 0,004 euros la cantidad de obras que hayan sido objeto de préstamo en cada establecimiento durante el año correspondiente (artículo 7.3).

Desde Compromís per Llíria “si ya nos resulta un contrasentido un sistema que penaliza las bibliotecas más dinámicas cuanto más consiguen fomentar la lectura entre la ciudadanía, todavía es más difícil de entender la obligación de pagar 0,16 euros por cada obra adquirida anualmente hasta el 31 de diciembre de 2015, tal como establece la disposición transitoria primera del Real decreto hasta la entrada en vigor del artículo 7.3.”.

“A nuestro parecer, el Ministerio de Educación, Cultura y Deportas otorga con esta regulación una relevancia mayor a intereses de asociaciones privadas como por ejemplo CEDRO (equivalente de la SGAE para el sector del libro), en vez de defender una cultura de libre acceso por parte de la ciudadanía; lejos de defender los intereses generales, graba los escasos recursos financieros de las administraciones locales con pagos a favor de asociaciones privadas. Además, es cuestionable que esta medida sea beneficiosa para los autores, dado que el reparto del canon no puede comprobarse por la falta de transparencia de las entidades de gestión.“ ha apuntado la edil Vallivana Murgui.

Por esta razón, y siguiendo la filosofía en que nace el servicio de biblioteca pública, que es la de sociabilizar la cultura, el último Pleno de Octubre se aprobó una moción por unanimidad a propuesta de Compromís, para negociar la aplicación de este Canon con la Federación de Municipios y Provincias por lo tanto que no se vea afectado por este ni el presupuesto de la Biblioteca Municipal de Llíria, ni los usuarios de esta.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!