Observar, llegir, escriure

Canvi climàtic, crítica literària, ciència, consciència social, des del Camp de Túria.

18 de desembre de 2017
0 comentaris

“A la Tardor, ni fred ni calor”. Un colp d’ull a l’oratge de la Tardor climàtica del 2017 des del Camp de Túria.

Fruir de la fresca de la nit, refer-se amb un passeig sense el turment de la calor (“A la Tardor, ni fred ni calor”), adelitar-se amb els grocs, carabasses o vermells de les fulles que ho encatifen tot, cercar la bellesa en la vellesa i la mort cícliques de la natura: clorofil·les que moren i deixen veure el carotens i el antocians amagats, tot esperant la propera renaixença primaveral.

Altres morts menys “poètiques” també se’ns acosten, com l’aniversari del traspàs del meu pare, els referents culturals que lamentablement se’ls emporta la “dama blanca”, com en Carles Santos (“La tardor porta tristor”), o el soroll de les armes de foc, que assenyalen ací i allà la deplorable cacera dels companys animals només per esport (“A la Tardor, surt el caçador”); un culte a la mort que és un tret característic de les nostres societats heteropatriarcals i vergonyosa divisa sagnant de la “marca espanya”, de la qual s’envaneix amb els seus braus de toreig.

Vida, on ets?, demana el poema de Vinyoli que encapçala l’apunt i jo també la cerque entre les fulles multicolors de la Tardor. Records i emocions que s’aturen en acarar-me a les fredes dades climàtiques d’aquesta Primavera d’Hivern, registrades a la meua estació meteorològica d’aficionat, situada al terme de Bétera, a un indret anomenat la Conarda de la partida de les Malladetes; un resum de les quals, si us ve de gust seguir llegint, trobareu tot seguit.

Imatge del cel de la Conarda el dimecres 18/10/2017, després del pas d’un parell de fronts freds bastants actius, acompanyats d’una bossa d’aire fred en altura; situació inestable que en venir de Ponent no va deixar massa pluja.

Les dades calculades de la darrera Tardor climàtica (trimestre amb descens de la temperatura), que aplega les dades meteorològiques dels darrers Setembre, Octubre i Novembre, assenyalen una estació de mitjana tan sols una mica més càlida i una pluja acumulada bastant per sota del que era normal abans del canvi de segle, durant el període de tres dècades immediatament anterior (del 1971 al 2000), que agafe com a patró. I pel que fa al vent, l’habitual domini migpartit entre les components Est i Oest, conseqüència de la transició des del règim de brises estiuenc cap a un altre de més aponentat, conforme avancem en l’estació tardoral, ha fallat aquest any i s’ha mantingut constant de l’Oest, cosa que, per altra banda, explica la gran sequera d’enguany. Pel que fa a la intensitat eòlica mitjana, s’observa una enfilada que, com he dit en resums anteriors, assigne més aviat al canvi d’anemòmetre, que vaig haver d’escometre el passat febrer, que no pas a causes naturals.

Passe, tot seguit, a comentar les singularitats i les regularitats trobades com a resultat d’aplegar les dades del trimestre amb descens de la temperatura, recollides al meu observatori d’aficionat, situat al terme de Bétera, comarca valenciana del Camp de Túria:

A) SINGULARITATS METEOROLÒGIQUES DE LA TARDOR CLIMÀTICA DEL 2017:

Com a singularitat meteorològica excepcional tenim el domini del vent de Ponent durant tots tres mesos, que és la primera vegada que ocorre en la sèrie de 9 anys de dades del meu observatori, i com a singularitat de segon ordre, tenim que la pluja total estacional s’ha situat com el segon registre més esquifit dels darrers 20 anys, darrere del 2013. Per altra banda, si atenem les dades mensuals, destaca Octubre, que en aquest 2017 ha assolit la segona posició quant a mes més sec en els darrers 20 anys, darrere del 1998.

B) RESUM DE DADES DE LA TARDOR CLIMÀTICA DEL 2017:

Com que de vegades “una imatge val més que mil paraules”, he confegit l’habitual quadre-resum de dades meteorològiques més significatives, en aquest cas de la Tardor climàtica, que tot seguit us mostre i que hi inclou comentaris explicatius.

Un fet em crida l’atenció: que la mitjana de les temperatures mínimes haja baixat 1º C respecte de l’any passat; fet que el podem relacionar amb la presència sovintejada d’un oratge més estable i anticiclònic, el qual és responsable d’un major refredament nocturn i també de que hi haguem replegat bastant menys pluja que en el 2016, factor que s’hi afegeix al del domini absolut del vent de Ponent comentat abans.

C) GRÀFIQUES HISTÒRIQUES DE LA TARDOR CLIMÀTICA:

En graficar les dades anuals de la Tardor climàtica, en base a l’històric de què dispose i que podeu veure a la imatge adjunta, veurem que, amb petites oscil·lacions, la temperatura segueix una tendència lleugerament ascendent (la línia verda de la recta de regressió ens ho mostra), al voltant d’1,0º C per sobre del patró (línia fosca discontínua); mentre que la pluja, amb la lògica major irregularitat de les oscil·lacions, manté una evolució clarament descendent (la línia fúcsia en mostra la tendència), que a hores d’ara suposa de l’ordre de 50 mm per sota del patró (línia fosca discontínua, dades de l’observatori de l’aeroport de Manises, 1971-2000). Sembla, doncs, que es confirma l’evolució progressiva cap a l’escalfament i l’eixutesa també a la Tardor, especialment això darrer.

D) COMPARATIU AMB ALTRES DADES HISTÒRIQUES ESTACIONALS:

Les conclusions pel que fa a la comparació del patró (dades del 1971 al 2000) amb l’històric del meu observatori (dades del 1998 al 2017, per a la pluja –20 anys–, i del 2009 al 2017, per a la temperatura –9 anys–) no canvien respecte de les que teníem fins ara d’anàlisis anteriors.

Quant a la pluja, tenim que, de mitjana, a l’indret on visc les pluges de l’Estiu i la Tardor s’estan ajustant si fa no fa a allò esperat (+5 % a l’Estiu i -9 % a la Tardor), mentre que la precipitació acumulada de l’Hivern queda, de mitjana, més curta (-21 %) i la de la Primavera més llarga (+30 %) que la que marca el patró en cada cas.

Tocant a la temperatura mitjana, tot i la poca perspectiva que ens dóna un històric més curt en aquest cas, al meu observatori no hi trobe gaires diferències entre estacions; així, la pujada tèrmica esperada pel canvi climàtic s’està produint de forma bastant uniforme entre totes quatre estacions (+5 ± 1 %).

Si voleu saber-ne més, podeu consultar les dades més significatives de cada mes als apunts corresponents que he publicat en aquest mateix blog.

Enllestiré l’apunt fent esment a les previsions meteorològiques per a aquest Hivern climàtic que ara comença. Segons AEMet, a la banda Est de la península Ibèrica continuarem amb temperatures mitjanes superiors a les normals i precipitacions acumulades dins de la normalitat. Seguim, doncs, amb la mateixa avorrida tornada de prediccions anteriors, la qual, vist el que s’ha esdevingut en aquesta darrera Tardor climatològica, hauríem d’agafar “amb pinces”; ja que, al capdavall, les temperatures han sigut prou normals i les precipitacions bastant inferiors a les normals (és a dir, en aquest cas no en van encertar ni una!).

Salut, pluja i bones festes per a tothom!


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.