Observar, llegir, escriure

Canvi climàtic, crítica literària, ciència, consciència social, des del Camp de Túria.

10 de gener de 2017
0 comentaris

“Any nou, vida nova” (Resum meteorològic del 2016).

La dita que he triat per encapçalar l’apunt és més aviat un desig que una realitat. M’agradaria que el ritu anual del canvi de xifra del calendari gregorià siga la gota que faça vessar el got de la nostra decisió de canvi, l’esperó que ens facilite les coses, a nivell individual i social, perquè esdevinga realitat allò que necessitem que canvie, que no és poca cosa, com podem comprovar diàriament als blogs que es publiquen en aquesta web. Tant de bo siga així! Ja és l’hora!

Pel que fa a la meteorologia, el canvi és continu, normal i relativament poc previsible (a 3 ó 4 dies a tot estirar); per bé que a llarg termini la tendència ve marcada per l’anomenat escalfament global, produït per la crema indiscriminada de combustibles fòssils, que porta a un creixement progressiu de la temperatura mitjana del planeta i a una redistribució de les pluges, que al nostre país li pertoca una minva constant, com puc comprovar i en faig esment ací any rere any. Per aturar-ho caldria fer un canvi radical dels nostres hàbits, fent-los menys consumistes i energèticament més eficients, cosa impensable amb l’egoisme i “curterminisme” actuals, en què volem (o ens empenyen a) viure.

Avesat a fer informes i resums, aprofite l’avinentesa del canvi d’any per fer també un resum del més sobresortint de la meteorologia d’aquest darrer cicle solar batejat amb la xifra 2016 i ho faig des de la meua torre de guaita particular, l’indret de recollida de dades, situat a un racó del Camp de Túria anomenat La Conarda, un dels més alts del terme de Bétera.

Mànega d'aigua, Alfredo Penadés, Cullera, 27-11-16El més destacable dels meteors que amb el seu canvi constant afaiçonen l’oratge del nostre país mediterrani, caracteritzat per un domini del temps càlid, però amb gelades a l’hivern, amb pluges més aviat escasses, gairebé absents a l’Estiu, i de distribució força irregular. El més destacable, deia, d’aquest 2016 a les comarques valencianes s’ha esdevingut en el darrer terç de l’any: una onada de calor la primera setmana de Setembre, quasi per acomiadar l’Estiu, i les dues “gotes fredes” que ens visitaren a finals de Novembre i a mitjan Desembre, just abans del solstici d’Hivern. La de Novembre va portar, a més, la formació d’una espectacular tromba marina, ben visible des de la costa de València fins a Sueca. Això és el que hi deia als apunts mensuals corresponents:

1) Singularitat de temperatura en la primera setmana de Setembre:

Destacable fou l’onada de calor que ens visità a començament de Setembre i fou la primera amb cara i ulls d’aquest Estiu meteorològic (sort en tinguérem de no tenir-se més, doncs), la qual va aconseguir batre rècords (en més de mig segle, segons les informacions que es difongueren) a molts observatoris de les nostres comarques valencianes. Amb temps estable i assolellat, s’esdevenia una pujada progressiva de les temperatures i baixada de la humitat relativa, per l’acostament d’una massa ben càlida. Dissabte, 3, els vents s’aturaven o a estones bufaven del Sud, la qual cosa feia pujar el termòmetre fins als 33º C de màxima. Ja diumenge, 4, es confirmava l’onada de calor, que fou especialment intensa a les nostres terres de vora la Mediterrània, per la posició d’una Alta secundària que impulsava vents –això sí, fluixos— des de l’interior de la península Ibèrica. En molts llocs s’aconseguiren batre rècords de temperatures altes en un mes de setembre, i el meu observatori no en fou l’excepció: 36,9º C de màxima, assolits a les 13 h UTC. La singularitat de temperatura fou del conjunt de dies de l’onada; ja que, sense anar més lluny, també trobem 37,1º C, l’11 de Setembre del 2014, casualment el dia de la construcció de la “V” gegantina a Barcelona, amb vora 2 milions de participants sota el lema “Ara és l’hora”; una altra onada per demanar la llibertat del nostre país de països.

El núvols anunciaven vent    a l'alba del 13/02/2016, amb la serra Calderona al fons.
El núvols anunciaven vent a l’alba del 13/02/2016, amb la serra Calderona al fons.

2) Singularitat de pluja en la darrera setmana de Novembre:

Destacable fou també el final ben plujós de Novembre, gràcies a una combinació persistent de baixes pressions en superfície, bossa freda en les capes altes i vent de component marítima, amb l’ajut de l’orografia (la famosa ‘gota freda’). En general, l’assedegada vegetació i les collites justament plantades dies abans ho agraïren i força; tret de les comarques on la gran intensitat de pluja feu més mal que bé al camp: és la cara i creu de l’extrema i desigual pluviometria de la Tardor valenciana. De fet, el darrer cap de setmana de Novembre tornava la inestabilitat de la mà del mateix embossament d’aire fred que ens havia visitat dies abans, el qual, en trobar el seu avanç barrat per un parell d’anticiclons ben bons, situats entre l’Atlàntic Nord i el centre d’Europa, es recargolava sobre si mateix i ens tornava a fregar, si bé una mica més afeblit. Diumenge, 27, la persistència del Gregal, amb un recorregut ran de mar des d’Itàlia i tot i haver minvat la temperatura de l’aigua, feia augmentar la inestabilitat i els trons se sentien ben sovint i les precipitacions, que es reforçaven al llarg del dia, amb un nucli tempestuós força actiu i persistent enfront de València, arribaren a acumular més de 150 mm al cap i casal (150,3 mm a l’observatori València Penya-roja, inclòs a la xarxa d’AVaMet) i uns magnífics 40 mm al meu observatori, en el que fou el dia més plujós del mes i dels darrers anys. Els meteoròlegs parlaven de ‘gota freda’ o DANA i, de fet, l’embossament d’aire fred origen del fenomen el teníem damunt nostre. A més, les imatges d’una enorme mànega marina, que es va formar enfront de les costes del golf de València, donava la volta al món.

El sol guaitava per la serra Calderona el dia del solstici d'estiu del 2016.
El sol guaitava per la serra Calderona el dia del solstici d’estiu del 2016.

2) Singularitat de pluja en començar la segona quinzena de Desembre:

En efecte, la gregalada començava la matinada de dissabte, 17, amb registres superiors als 50 km/ h i la pluja queia de forma persistent des de la vesprada de divendres, 16; amb tempestes, aparell elèctric i ruixats més intensos de forma intermitent, amb un registre màxim de 137 mm/ h al voltant de les 21:30 h UTC d’aquell divendres. La màxima pluja replegada al meu observatori fou al del dissabte, 17, amb vora 40 mm, repartits durant tot el dia. L’episodi d’inestabilitat va restar aturat damunt nostre fins dilluns, 19, i, malgrat la minva d’intensitat, em va permetre recollir en total una mica més de 100 mm, registre que va ser quadruplicat i fins i tot sextuplicat a les comarques habitualment més plovedores, com les situades entre València i Alacant.

Alba del 29/09/2016, amb Bétera i la serra Caderona al fons a l'esquerra, i núvols de tempesta cap a la mar.
Alba del 29/09/2016, amb Bétera i la serra Caderona al fons a l’esquerra, i núvols de tempesta cap a la mar.

Després de les singularitats, que són allò que més atrau el nostre interès, tot seguit us presentaré les “regularitats” de l’oratge, les xifres de les variables meteorològiques més significatives, els trets identificatius d’aquest capteniment caòtic que tant costa afaiçonar, i ho faré primer amb un resum sumari de l’any 2016, comparatiu amb els patrons que he considerat com a normals (temperatura i pluja = la mitjana de 30 anys, del 1971 fins al 2000, de l’observatori de l’aeroport de València; i vent = la mitjana del conjunt de dades del meu observatori). A saber:

> Tèrmicament: CÀLID (temperatura mitjana de 17,7⁰ C, + 1,0º C respecte del normal).

> Pluviomètricament: LLEUMENT SEC (pluja acumulada de 387,6 mm, – 70,4 mm respecte del normal).

> Eòlicament: BASTANT ENCALMAT (velocitat mitjana del vent de 3,1 km/ h, – 1,2 km/ h respecte del normal) i amb predominança de la component EST (la normal).

Comptat i debatut, un any bastant semblant al 2015.

Per a fer-se una idea gràfica del grau de normalitat/ anormalitat en l’evolució mensual de la temperatura i la pluja al llarg de l’any, també us adjunte un climograma amb les dades mensuals considerades normals i les recollides a la meua estació en 2016 (com potser sabreu, els climogrames són gràfics de doble entrada en les quals es presenten resumits els valors de precipitació i temperatura recollits en una estació meteorològica determinada, on els períodes d’aridesa es reconeixen perquè els valors de les precipitacions queden per sota de la corba de les temperatures). 

Climograma de La Conarda de Bétera (Camp de Túria) amb dades normals i de 2016Quant a la posició relativa del 2016 en l’evolució de les variables meteorològiques al llarg dels anys del meu històric observem:

       La temperatura mitjana (8 anys de dades) ha baixat 0,1º C respecte del 2015 i 0,4º C respecte de 2014; però ha sigut superior a la resta dels 5 anys anteriors. Si tracem una recta de regressió entre tots 8 anys, observarem una lleu tendència de pujada, en la línia del que prediu el canvi climàtic antropogènic.

Observatori Conarda de Bétera, evolució anual de la Tª mitjana 2009-2016       La pluja recollida (19 anys de dades) ha estat inferior a la normal, com s’esdevé des de 2009, tot i que no massa allunyada d’aquest valor patró. Si veiem la gràfica anual de precipitacions, observem les ziga-zagues típiques de pujades i baixades; però des del 2007 la tendència és clarament de baixada i en conjunt, traçant una recta de regressió, observem una tendència de baixada, malauradament esperable d’altra banda.

Observatori Conarda de Bétera, evolució anual de la pluja recollida 1998-2016       La velocitat mitjana del vent s’ha estabilitzat després de 2 anys de baixada progressiva. Les causes possibles poden ser diverses i no sempre de caire meteorològic. En parlarem en propers apunts.

I, finalment, una anàlisi més detallada de les dades més significatives:

A) TEMPERATURA:

Mitjana anual: 17,7⁰ C. Com que ha estat 1,0º C per damunt del normal (sèrie de 30 anys de l’observatori oficial més proper, corregida per la diferència d’altura), l’hem de considerar un any UNA MICA MÉS CÀLID del normal; en la línia dels 2 anys anteriors: 18,1º C (2014) i 17,8º C (2015); coincidint tots 3 en 9 mesos amb valors superiors als normals.

Valors extrems: La màxima fou de 36,9⁰ C i s’aconseguí el dia 4 de Setembre durant l’única onada de calor amb cara i ulls de l’any. La mínima fou de 2,1⁰ C i la trobem els dies 17 tant de Gener com de Febrer abans de l’alba, en nits de calma després de bufar de Nord o Mestral.

Altres dades: Aquest any hem tingut 15 dies amb màximes superiors als 32⁰ C (quasi la meitat que en 2015 i els mateixos que en 2014), dels quals 1 en Juny, 5 en Juliol, 5 en Agost i 4 en Setembre, i cap mínima inferior als 0⁰ C (no ha gelat, doncs, si bé el termòmetre que fa les mesures és a uns 7 m d’altura, per la qual cosa, en situacions nocturnes d’inversió tèrmica, com els citats 17 de Gener i de Febrer, ran de terra s’hauria pogut arribat al punt de congelació de l’aigua).

Evolució i normalitat: Les temperatures mitjanes foren aproximadament normals (és a dir, dins del interval de ± 0,5º C al voltant del patró) els mesos de Maig, Agost i Novembre (cap coincidència amb l’any passat); i més càlides del normal els altres 9, dels quals destaca Gener amb + 3,0º C. No en tinguérem cap amb temperatures més fredes del normal. Quant a les estacions climàtiques, hem tingut un Hivern prou més càlid del normal (+ 2,1⁰ C, l’any passat fou normal) i la resta lleugerament més càlides del normal: Primavera (+ 0,7⁰ C), Estiu (+ 0,6⁰ C) i Tardor (+ 0,8⁰ C); les dues primeres una mica més fresquetes i la darrera una mica més càlida que l’any passat.

Gràfica de la temperatura de l'any 2016 a La Conarda de Bétera (Camp de Túria)B) PLUJA:

Total recollida: 387,6 mm (ó litres/ m2), que són 70,4 litres/ m2 menys del normal per al lloc de recollida, que en percentatge és un 15,4 % menys. Llavors, com ja he dit abans, 2016 ha estat pluviomètricament UNA MICA MÉS SEC que el normal i també que l’any passat, quan tinguérem un dèficit de tan sols un 6 %.

Valor màxim diari observat: El trobem tant el 27 de Novembre com el 17 de Desembre amb vora 40 litres/ m2 (caiguts durant sengles episodis de DANA), seguit pel 9 de Maig amb 23 litres/ m2 (caiguts durant una situació depressionària, amb el pas matinal d’un front fred de Sud cap a Nord i la formació d’una tempesta per la vesprada).

Evolució i normalitat: Dies totals de pluja (superior a 0,2 litres/ m2) = 79 (4 menys que l’any passat), dels quals 34 registraren més de 2 litres/ m2 (4 més que l’any passat) i 5 més de 20 litres/ m2 (1 menys que l’any passat). Per mesos i dies de precipitació, la classificació l’encapçala Desembre amb 15 dies de pluja (tot i que 9 són petits registres de 0,2 mm per boira “ploranera”), la segueix Octubre amb 12, Abril amb 9 i la tanca Juny i Juliol amb 1 cadascun. En quantitat de precipitació també guanya Desembre amb 120,8 mm, seguit de Novembre amb 90 mm i Setembre amb 43,8 mm. Per estacions climàtiques, la més plujosa ha estat la Tardor amb 159,2 mm, seguida de la Primavera amb 78,8 mm, l’Estiu amb 19,6 mm i finalment l’Hivern amb 11 mm (si fa no fa com l’any passat, però aquest d’enguany ha estat l’Hivern més sec de les darreres dècades). Si observem el climograma, els mesos àrids (aquells en què la barra de la precipitació no supera la línea de la temperatura) han estat tots tret de Maig, Novembre i Desembre, quan al nostre clima mediterrani i a l’hemisferi Nord normalment haurien de ser tan sols els d’Estiu (Juny, Juliol i Agost).

Gràfica de la velocitat màx del vent de l'any 2016 a La Conarda de Bétera (Camp de Túria)C) VENT:

Mitjana anual: Velocitat = 3,1 km/ h (la mateixa que l’any passat). Com que la mitjana anual habitual per al meu observatori (8 anys de dades) s’ha situat en 4,3 km/ h, aleshores, atenent la velocitat del vent, podem considerar 2016 com un any BASTANT MÉS ENCALMAT del normal (1,2 km/ h menys).

Direcció predominant: Aquest any també ha estat de Llevant, del ESE en concret, que és la més probable al meu observatori (75 %) i gràcies al domini de les marinades durant els mesos d’Estiu i a la baixa freqüència i intensitat dels episodis de Ponent, que és l’altre focus de vent predominant (25 % de probabilitat). D’Abril a Octubre va dominar el vent del quadrant Est (ENE o ESE), mentre que de Gener a Març i a Desembre va dominar la component Oest (WSW en tots 4 casos).

Ratxa màxima enregistrada: La trobem el 15 de Febrer on s’assoliren 64,4 km/ h, durant un episodi de NNW (entre Tramuntana i Mestral), que es va allargar 1 dia i escaig (un cas semblant al de l’any passat). Després tenim els 59,5 km/ h el 17 de Desembre (de Gregal durant l’episodi de DANA) i els 54,7 km/ h assolits tant el 31 de Març, com el 14 de Setembre i el 5 de Novembre.

Evolució i normalitat: Mes més ventós: Febrer amb 4,2 km/ h de mitjana (que acostuma a ser el 3er, després de Juliol i Març), seguit de Juny amb 3,8 km/ h (que de normal acostuma a ser el 4rt). Mes menys ventós: Octubre amb tan sols 1,6 km/ h (aquest encapçala la classificació dels menys ventosos del darrers 8 anys) i Novembre amb 2,4 km/ h (el 3er mes menys ventós de mitjana). Per estacions climàtiques tenim: la més ventosa fou la Primavera, amb 3,4 km/ h, seguida de ben a prop per l’Estiu, amb 3,2 km/ h, l’Hivern, amb 2,8 km/ h i, finalment, la Tardor, amb 2,4 km/ h; tal com va succeir l’any passat.

Molta salut i molta sort per al 2017!


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.