Antoni Soy

Eunomia

25 d'octubre de 2005
0 comentaris

El model catala de finançament.

Tots ho sabíem. Ara nomes s’ha confirmat una vegada mes a partir del dictamen dels experts a la Comision Ejecutiva Federal del PSOE. El tema mes important i el que plantejara mes problemes a Madrid serà el del model català de finançament.

Recordem que la primera batalla ja va ser si calia o no calia incloure el model de finançament a l’Estatut. Ara, ja tothom ho te clar: era i es imprescindible per garantir un finançament just, per disminuir el dèficit fiscal i, amb ell, les principals debilitats i limitacions actuals de l’economia i la societat catalanes a l’actualitat. Nomes amb un nou model de finançament es podran exercir realment les competències i drets necessaris per assegurar, d’una banda, la modernització econòmica i de les infrastructures i equipaments i, de l’altra, la millora del benestar de les persones i les famílies de Catalunya.

Un model que, segons el Consell Consultiu es plenament constitucional. Els dos únics detalls que varen ser considerats no constitucionals s’han eliminat. A mes, en contra del que sosté el dictamen esmentat, una lectura política (ja que no n’hi ha d’exclussivament tècniques) oberta de la Constitució permet, sens dubte, que a l’Estatut es reguli el sistema de finançament de Catalunya. Com passa, per exemple, a Navarra i a Euzkadi.

Volem un model de finançament propi: el que hi ha al projecte de reforma de l’Estatut, el model català. No tenim cap inconvenient en que aquest model sigui diferent dels altres, del de les comunitats de regim comú i de les forals. Però tampoc necessitem tenir cap exclusiva. També ens semblaria be que altres comunitats autònomes volguessin aplicar el nostre model o agafar-lo com a base per a definir el seu.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!