Observar, llegir, escriure

Canvi climàtic, crítica literària, ciència, consciència social, des del Camp de Túria.

2 de maig de 2016
2 comentaris

“Per l’Abril, plou a fil…” (resum meteorològic d’Abril, 2016).

La paraula “Abril” té la mateixa arrel llatina que “obrir”, mostrant-nos que és el mes en què la natura desperta de la seua letargia hivernal i els vegetals s’omplin de brots i flors; per bé que això ja fa anys que s’avança al mes de Març –o fins i tot al Febrer– per la anormalitat climàtica que vivim.

Per als qui no ens agrada la forta calor, Abril, quan el fa assolellat al racó del país on visc, és ideal per gaudir de la bonança de les temperatures, protegint-nos el cos amb una mica de roba. Això durant el dia, perquè des que el sol es pon en necessitarem de més abrigar: “Abril, abrilet, al migdia calor i a la nit fred”.

Abril també és un mes bastant mogut quant a inestabilitat atmosfèrica, si bé no acostuma a ser massa generós amb la pluja: “Abril, aigua poca i núvols mil”.

He de dir que he aprofitat el poc de temps que m’han deixat els deures familiars per regalar-me algun passeig pel territori menys urbanitzat i més proper, per fruir del bon oratge i la natura; per exemple, resseguint un tram del riu que dóna nom a la meua comarca, massa contaminat per la manca d’endreç (depuració) a les poblacions riu amunt.

Parc del Túria a prop de Vilamarxant (Camp de Túria) el 17/04/2016 a les 20:06 h.
Parc del Túria a prop de Vilamarxant (Camp de Túria) el 17/04/2016 a les 20:06 h.

Doncs bé, al meu observatori, aquest Abril d’enguany ha estat bastant fidel al que he comentat abans, amb una temperatura mitjana significativament superior i una pluja replegada un 35 % inferior als valors que marca la sèrie normal (anys 1971 a 2000), seguint la tendència dels darrers temps de canvi climàtic. Vegem-ho amb dades i trets més específics:

1) Resum sumari de les dades subministrades per la meua estació automàtica:

– Temperatura mitjana = 15,6º C, 1,1º C per damunt de la mitjana oficial per a l’indret.

– Pluja = 24,8 mm, un 35 % inferior a la que marca la sèrie oficial.

– Vent: Intensitat mitjana = 3,6 km/ h, 1,1 km/ h inferior a la mitjana de 8 anys de dades recollides al meu observatori en Març. Direcció dominant de l’Est (ENE, en concret), que es la més habitual en un mes d’Abril al lloc on visc i que es manté preponderant fins a Setembre inclòs). 

2) Apunts del meu diari meteorològic (per saber com ha anat l’evolució de l’oratge):

Setmana 13 (3 dies): Inici fresquet, amb Mestral canviant a Llevant. Dissabte 2 assolíem la mínima mensual, 5,6º C, durant una calma nocturna. Inestabilitat en augment, sobretot diumenge cap a final del dia, amb nuvolositat sense pluja, en acostar-se una pertorbació per l’interior de la península (pel consegüent desgast condensador frontal per l’orografia). Una mostra del que s’esdevindria, pam amunt pam avall, durant la resta del mes. 

Mapa isobàric previst en superfície per al 04/04/2016 i l'evolució per al dies següents (font: NOAA).
Mapa isobàric previst en superfície per al 04/04/2016 i l’evolució per al dies següents (font: NOAA).

Setmana 14: A la fi, temps primaveral, amb pas de fronts associats a una Baixa que circulava en direcció NW a SE (com es podia veure al mapa NOAA adjunt); situació amb reflex en altura que donava pluges febles però persistents. En total, arrepleguí 7,2 mm dilluns i uns altres 8,4 mm dimarts (màxima precipitació mensual), amb unes escorrialles de 0,8 mm la nit de dimarts a dimecres. Després, tornava el temps assolellat sense que pujaren massa les temperatures per una entrada de Nord. Divendres ens creuava una petita Baixa, també amb reflex en altura, que ens deixava la màxima ratxa mensual, 48,3 km/ h, de Nord, i 1 esquifit mm; però agraïts n’estàvem, perquè “En Abril, cada gota val per mil, per l’ull i per la raïl”. Cap de setmana amb recuperació de la caloreta ambiental, que s’enfilava per damunt dels 25º C dissabte durant una curta entrada de Ponent. 

Mosaic meteorològic de prediccions per al 08/04/2016 (fonts: AEMet i MetOffice).
Mosaic meteorològic de prediccions per al 08/04/2016 (fonts: AEMet i MetOffice).

Setmana 15: Situació inestable però sense conseqüències líquides, en venir marcada per una B profunda a l’Atlàntic, situada al NW de Galícia (típica de pluges en aquell indret de la península), que ens enviava fronts d’Oest a Est i circulació dominant de Garbí, amb vent, núvols tan sols per fer bonic, aire més aviat eixut i poca cosa més. Cap de setmana amb reforçament del Garbí i augment clar de les temperatures mínimes (17º C) i màximes (27,3º C dissabte, cap a les 13:30 h UTC, marca mensual). 

Mosaic meteorològic de previsions en superfície i en altura per al 16/04/2016, a les 14 h, on es pot veure l'entrada de Garbí el dia de la màxima mensual (font: AEMet).
Mosaic meteorològic de previsions en superfície i en altura per al 16/04/2016, a les 14 h, on es pot veure l’entrada de Garbí el dia de la màxima mensual (font: AEMet).

Setmana 16: Començava amb un canvi de vent al Nord per després girar a l’Est, sense un oratge massa definit a les nostres comarques: passaven fronts sense precipitació i temperatures normals per a l’estació. El més cridaner ocorria a l’Oest de la península, a dins de l’Atlàntic, on una Baixa anava creuant de Sud cap a Nord fregant Portugal i Galícia, mentre s’aprofundia a poc a poc i finalment s’instal·lava a l’àrea de Finisterre, frenada per un potent Anticicló amb centre a les Illes Britàniques. A la nostra banda de la península, la component Est va dominar fins dimecres, amb ambient fresquet per influència de la mar Mediterrània encara freda. El pas d’un front divendres ens deixava uns minsos 0,4 mm. Un canvi de vent ens portava de bell nou bonança per el cap de setmana. 

Mapa isobàric previst en superfície per al 29/04/2016, on es pot veure el pas d'una vall activa en altura (representada per un fragment de corba continua de color negre) per les comarques del Sud (font: MetOffice).
Mapa isobàric previst en superfície per al 29/04/2016, on es pot veure el pas d’una vall activa en altura (representada per un fragment de corba continua de color negre) per les comarques del Sud (font: MetOffice).

Setmana 17 (6 dies): Inici calcat de la setmana anterior, amb refrescadeta pel Mestral i, de seguida, gir cap a vent fresquet i humit de mar. Domini del sol dilluns i dimarts, i nuvolositat en augment dimecres, en situar-se una Baixa no massa profunda a l’interior de la nostra península, que inestabilitzava l’atmosfera amb vent de fluix a moderat de Llevant, que ja per la nit deixava 2 mm. Dijous i divendres ben núvols amb temperatures fredes, que, per la humitat i el vent, sentíem com d’hivern, amb  precipitacions febles (perquè mancaven algunes condicions favorables: mar i terra massa freds, poc de fred en altura), que donaven 2 mm al voltant de les 15 h UTC dijous i altres 2 mm la nit de divendres a dissabte, tot en gros. Dissabte, el núvols amenaçadors que es formaren cap a migdia no descarregaren pas (ho feren a comarques més al Nord o més al Sud, on aconseguien registres de dos dígits!), sinó que acabaren amb el baròmetre pujant i temps seré, fent bona la dita: “Abril finat, hivern acabat”. 

3) Un quadre resum de les dades (per veure-ho d’una ullada i fer-se’n una idea clara): 

Resum de dades meteorològiques d'Abril de 2016 a La Conarda (Bétera, Camp de Túria)4) Les gràfiques de l’evolució temporal d’algunes de les variables meteorològiques (una captura de pantalla del programa que recull les dades, “Weatherlink”, retolada per a una millor comprensió): 

Gràfiques meteorològiques d'Abril del 2016 a La Conarda (Bétera, Camp de Túria)El meu desig per al proper Maig és que l’oratge faça com diu la dita:Per l’Abril, plou a fil i pel Maig, plou a raig”.

 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

  1. Benvolgut company,
    amb el teu ‘suposat’ permís, i amb la urgència de cobrir les propostes lectores a ‘MIRADES’ al camp de túria, revista que acaba d’editar l’Institut d’Estudis Comarcals del Camp de Túria, vam trobar de molt d’interés un article seu sobre ‘La sega’ de Martí Domínguez, que li hem copiat, afegint-hi l’autoria i la referència del bloc. En trobar-nos, li farem el lliurament d’un exemplar de la revista bo i agraint-li l’aportació i la proposta d’aquella lectura.
    Gràcies.
    equip de redacció de MIRADES

    1. Benvolgut i llegit, Albert,
      Molt agraït per l’atenció.
      Reste a la teua disposició per trobar-nos amb l’excusa de rebre la revista.
      Salutacions cordials.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.