El pols de la llengua als Països Catalans

Blog sobre llengua i societat de Pere Mayans

5 d'abril de 2012
0 comentaris

L’ensenyament de la llengua als Països Catalans/1: l’Alguer

En el conjunt del nostre país, la situació de la llengua als sistemes educatius viu moments de canvi. En els trenta anys darrers, és innegable que l’arribada d’un règim polític democràtic (amb tots els matisos que vulgueu, producte de les rèmores del passat i de les incomprensions del present) a l’Estat espanyol i l’aparició de les comunitats autònomes han significat una progressiva presència de la llengua catalana, com a llengua curricular i com a llengua vehicular de continguts, en els sistemes educatius de, si més no, les tres grans regions de parla catalana (Principat de Catalunya, Illes Balears i Pititüses, i País Valencià). En els altres territoris, en molts casos com a producte mimètic del que s’estava produint al Principat de Catalunya, la situació de la llengua també ha millorat considerablement (tot i que, per exemple, en situacions com la de l’Alguer podríem afirmar que és relativament fàcil avançar del res a poc). Ara bé, si fins ara la sensació és que s’anava avançant, en alguns territoris molt més lentament que en d’altres, per primera vegada en, possiblement, aquestes tres dècades, hem de dir que, en el millor dels casos, no es recula.

Fotografia: entrada de la classe de “La Costura”, la línia educativa en català de l’Alguer.

La presència de la llengua catalana a l’ensenyament ha estat sempre escassa a l’Alguer, malgrat la promoció i els esforços esmerçats en els anys darrers, especialment per part de la Generalitat de Catalunya. En l’àmbit de l’ensenyament primari i secundari, fins al curs 2010-2011 encara hi trobem el Projecte Palomba de classes d’alguerès, que es va començar a desenvolupar el curs escolar 1998-1999, amb el suport del Municipi de l’Alguer, del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya i de les associacions Òmnium Cultural de l’Alguer i Enllaç. De fet, el projecte, iniciat pel, aleshores, cap del Servei d’Ensenyament del Català de la Generalitat de Catalunya, Joaquim Arenas, volia seguir el que s’havia fet al Principat de Catalunya amb la DEC –Delegació d’Ensenyament Català d’Òmnium Cultural–. Com és sabut, la DEC va agrupar els mestres de català, diguem-ne no oficials encara, i va assumir l’ensenyament de la llengua del país fins que, anys després, la Generalitat de Catalunya va assumir-ne la competència i mestres i professors titulars van anar esdevenint els responsables de l’ensenyament de la llengua catalana i en llengua catalana…

Si durant el curs 2009-2010, segons fonts del Centre de Recursos Montessori de l’Alguer, en el marc del Projecte es van impartir 60 hores setmanals d’alguerès distribuïdes entre els diferents nivells educatius, en el curs 2010-2011 en van ser només 33 i, actualment, curs 2011-2012, aquestes classes s’han deixat d’impartir. En podem trobar la causa en la situació econòmica del Municipi de l’Alguer, la del propi govern de la Generalitat de Catalunya i la pèrdua de presència pública d’Òmnium Cultural de l’Alguer, sense oblidar també l’esgotament d’un model basat pràcticament en el voluntariat i la no assumpció de responsabilitats per part dels qui en tenen en temes d’educació, tant algueresos com sards i italians.

De fet, a banda d’iniciatives puntuals d’algun professor, l’única presència en l’ensenyament reglat de la nostra llengua és a “La Costura”, una línia d’ensenyament plurilingüe –alguerès, italià i anglès–, oberta el curs 2004-2005 dins de l’escola privada d’educació infantil San Giovanni Bosco, com a secció experimental, gràcies a un acord entre la Generalitat de Catalunya, Òmnium Cultural de l’Alguer, el Municipi de l’Alguer i l’Escola. El curs 2010-2011 hi havia 17 alumnes a l’aula i, durant aquell mateix curs, es va signar un acord de col·laboració entre l’Escola i el, llavors, Departament de la Vicepresidència de la Generalitat de Catalunya, amb l’objectiu de garantir la continuïtat de “La Costura”. El curs 2011-2012 hi ha 19 alumnes matriculats.

En el camp de l’ensenyament no universitari cal destacar, però, dues notícies que podrien tenir, en el futur, unes conseqüències positives en l’ensenyament de i en la llengua catalana. La primera és la realització, el curs 2010-2011, del primer curs de capacitació del professorat en llengua catalana de l’Alguer, en el qual participaren una desena de professors, amb la intenció de formar-los per ensenyar matèries no lingüístiques en català. La segona és que la Direcció General de l’Oficina Escolàstica Regional del Ministeri italià de la Instrucció, la Universitat i la Recerca ha posat en funcionament el primer grup de treball per a la introducció del català de l’Alguer en el currículum escolar dels estudiants d’aquesta ciutat. En aquest grup de treball, hi trobem la Representació del Govern de la Generalitat de Catalunya a l’Alguer, el Govern de la Regió Autònoma sarda i l’Ajuntament de l’Alguer. L’objectiu és poder introduir, de forma estable, l’estudi del català a l’escola de l’Alguer. De fet, el grup de treball se centrarà a definir, analitzar, programar i monitorar possibles iniciatives adreçades a consolidar un model d’ensenyament del català de l’Alguer, a fi d’assentar les bases per al seu reconeixement oficial per part de l’autoritat competent en la matèria. I, justament, es pren com a punt de partida experiències com les classes del Projecte Palomba, les Escoles d’Estiu de formació de professorat d’alguerès (que s’han fet durant 15 anys i fins a l’any 2009), els materials didàctics publicats per ensenyar la llengua, el curs de capacitació de professorat…

Pel que fa a l’ensenyament superior, el català (i la literatura catalana) és ensenyat a la Universitat de Sàsser (Università degli Studi di Sassari), com a assignatura optativa i també com a llengua estrangera per a estudiants Erasmus de la pròpia universitat.

Quant a l’ensenyament de català per a adults, ofereixen cursos associacions diverses, encara que no totes de manera sistemàtica: l’Escola de alguerés Pasqual Scanu ofereix cursos de la variant algueresa del català per al públic en general; l’Ateneu Alguerès imparteix cursos de preparació per a la obtenció dels certificats de català de nivell bàsic i elemental (A1 i A2), i l’Associació per a la Salvaguarda del Patrimoni Històric Cultural de l’Alguer organitza laboratoris de teatre i literatura en alguerès.

Cal destacar que l’any 2011 han començat uns nous cursos de llengua i cultura catalanes organitzats pel Centre lingüístic de la Universitat de Sàsser, conjuntament amb la Representació de la Generalitat de Catalunya a l’Alguer. S’ofereixen tres nivells de llengua, que segueixen el Marc europeu comú de referència per a les llengües.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!