Observar, llegir, escriure

Canvi climàtic, crítica literària, ciència, consciència social, des del Camp de Túria.

30 de juny de 2013
0 comentaris

Primavera 2013, mitjanes normals

Quant a l’estació que va cloure fa una setmana i escaig, la Primavera de 2013, puc afirmar, tot observant les dades recollides a la meua estació meteorològica automàtica, que, de mitjana, ha estat una estació d’allò més acostada al que hom esperava segons les dades climatològiques oficials corresponents a l’indret.

No cal que em faça pesat una vegada més, fent afermament en el valor relatiu de les dades estadístiques a tots els nivells, malgrat la seua evident utilitat al dia a dia de les nostres vides. Per exemple, les mitjanes remeten a una situació anivellada ben poc real. Parlem-ne.

 

TEMPERATURA: La mitjana ha estat quasi coincident amb l’estàndard del lloc del Camp de Túria on visc. Ara bé, hem tingut diferències entre tots tres mesos de Primavera quant a les temperatures: Abril i Juny han estat més aviat normals, mentre que Maig ha estat una mica més fred del normal.

PLUJA: La mitjana dels valors acumulats també ha estat si fa no fa com l’estàndard (estació oficial més propera: Aeroport de Manises; dades de 30 anys fins el 2000); tot i què haig de observar que ha estat per sota de la mitjana de la meua estació (que arreplega dades dels darrers 15 anys fins avui mateix). Però, ¡atenció!, ací les diferències mensuals han estat força més significatives que en el cas de la temperatura, ja que Abril ha estat un mes força plujós (les precipitacions recollides han doblat l’estàndard), mentre que Maig i Juny han estat força secs (en tots dos casos s’ha recollit la meitat de pluja que la que s’esperava idealment). Les dades positives i negatives s’han compensat en la mitjana, doncs.

VENT: Ací no he trobat gaires variacions ni en la mitjana estacional ni en les mitjanes mensuals respecte de la velocitat del vent esperada per a la meua comarca; tot tenint en compte que, com que no dispose de dades oficials, m’he basat en les de la meua estació dels darrers 5 anys.

Com vaig fent sempre, heus ací un resum de les dades més significatives de la Primavera, enregistrades a la meua estació de La Conarda, Bétera, Camp de Túria:

áA) TEMPERATURA:

Þ     Mitjana estacional: 17,6º C, si fa no fa com la considerada normal per a la Primavera en aquesta comarca on visc (17,9º C).

Þ     Valors extrems: La màxima fou de 33,4º C el dia 11 de Juny i la mínima, de 5,2º C el dia 6 d’Abril.

 

ØB) PLUJA:

Þ     Total recollida: 113mm (ó litres/ m2), uns 9 mm superior a la mitjana oficial de 30 anys, però uns 9 mm inferior a la mitjana de 15 anys de la meua estació. Per tant, com en el cas de la temperatura, hem recollit, grosso modo, el que s’esperava.

Þ     Valor màxim diari observat: els 24,2 mm caiguts el dia 27 d’Abril, seguits dels 16,4 mm caiguts el dia següent i els 10,8 mm d’un dia després. Llavors, tot el gruix de les precipitacions primaverals se les emportà Abril i, dintre d’aquest, els tres dies 27, 28 i 29 esmentats. El dia 27 d’Abril fou l’únic amb pluja superior als 20 mm de tota la Primavera. Vam tenir 12 dies en total amb precipitacions entre 2 i 20 mm i 24 dies, entre 0,2 i 2 mm.

 

wC) VENT:

Þ     Mitjana estacional: Velocitat = 5,2 km/ h. Valor força semblant a la mitjana de dades recollides a la meua estació en Primavera (5,3 km/ h).

Þ     Ratxa màxima enregistrada: 64,4 km/ h, assolits el 25 d’Abril (la diada del País Valencià equivalent a l’11 de Setembre del Principat).  

Þ     Direcció predominant: ESE, entre LLEVANT i XALOC.

 

Si voleu conéixer les dades més significatives de cada mes, podeu trobar-les als articles corresponents que he publicat al blog.

Us desitge un bon estiu!


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.