Observar, llegir, escriure

Canvi climàtic, crítica literària, ciència, consciència social, des del Camp de Túria.

31 de maig de 2013
0 comentaris

Maig 2013, fresc i sec

El Maig de 2013 ja és història. Com de pressa passa el temps! No trobeu?

I, a la meua comarca, no ens ha deixat cap fenomen meteorològic cridaner, com grans vents o pluges copioses; tanmateix no ha estat un mes normal pel que fa als valors mitjans de temperatura i pluja, i gairebé normal pel que fa al vent.

Pel que fa a la temperatura, ha estat un mes una mica més fred del que toca. Ja ho diu la dita: “Al Maig, com vaig”. Efectivament, en general no m’he hagut de llevar gaire roba de damunt; he hagut de vestir, si fa no fa, com a l’Abril. A mi, ja em va bé així. Però també he de dir que els dies més freds veia gent jove, o no tant, en mànega curta i sandàlies de bon matí. Quines ganes d’estiu! Em feien patir una mica, per una banda; però, per altra, si he de ser sincer, m’alegraven la vista.

Si voleu seguir llegint, en xerrarem una mica, de l’oratge de Maig.

 

Durant aquest de Maig, hem tingut les oscil·lacions de temperatura habituals, però en les pujades i baixades de temperatura han guanyat les baixades: n’hi hagué una pujada clara durant la 1ª setmana, però després anà de baixada la 2ª i la 3ª, tot mantenint-se la darrera.

Evidentment, això ha estat possible per una predominança d’arribades de masses d’aire més fredes del normal i, en general, fluixes de velocitat: les primeres dues setmanes el vent bufà sobretot de Llevant (amb un parèntesi de Ponent el primer cap de setmana), la tercera de Ponent i Mestral i la darrera de Tramuntana, Llevant i Mestral. Cal tenir en compte també que, en aquesta època de l’any, la mar encara està bastant freda i aquesta fredor ens arriba arrossegada pel Llevant.

La pluja ha estat ben minsa, molt per sota de la mitjana. Ens hem menjat tot l’excedent d’Abril. I no és que no ens hagen visitat pertorbacions actives (la prova són els núvols tan bonics que s’han format i que n’he pogut gaudir, com el que apareix a la fotografia que acompanya l’article); el que passa és que han descarregat la pluja massa al Nord o massa al Sud. Ploure només ho ha fet, i no gaire intensament, durant la 3ª setmana del mes. En aquestes latituds on em trobe no és gaire habitual la pluja; si ho fa abundosament, com a l’Abril, és una sort; però aquest mes no ens ha tocat.

I el vent, que ha estat de mitjana una mica més fluix del que vinc observant en aquesta contrada on visc. Ja ens ha anat bé això, ja que, al meu parer, el vent fa més nosa que la pluja. Els més forts s’han esdevingut avui, darrer dia de Maig, i al començament de la 2ª quinzena, després del pas de la 1ª pertorbació, més activa, i acompanyant la 2ª; els quals vents, en venir de Mestral, secs, no ens van deixar que el núvols quallaren més i que la precipitació arribara amb força al terra; donant-nos a la fi molt poca pluja.

 Si continueu llegint, sabreu quines dades mitjanes, màximes i/ o mínimes s’han registrat a la meua estació, al mes de Maig que tot just acabem avui, i la seua comparació amb les normals per a l’indret:

 áA) TEMPERATURA:

Þ      Mitjana mensual: 16,9º C, gairebé 1º C per sota de la considerada NORMAL per a un mes de Maig a l’indret del Camp de Túria on visc. Un mes més aviat FRESQUET com a gairebé tots els llocs del nostre país: de Salses fins a Guardamar i de Fraga fins a Maó.

Þ      Valors extrems: La màxima fou de 31,7º C i s’esdevingué a les 15 hores UTC (Temps Universal Coordinat, en anglès, que ara i ací s’esdevé 2 hores abans de l’hora oficial) del dia 7. Pel que fa a la banda freda, assolírem una mínima de 7,1º C a les 6 hores UTC del 1er dia del mes. La mitjana de les màximes ha estat de 22,5º C i la de les mínimes de 12,0º C.

ØB) PLUJA:

Þ      Total recollida: 17,8mm (ó litres/ m2), uns 18 mm inferior (la meitat!) a la quantitat que es considera normal per a un mes de Maig en aquest lloc. Un mes BEN SEC, doncs. Com he dit abans, hem esgotat el superàvit d’Abril; però hem tingut un Maig ben florit; perquè com diu la dita: “Abril plovent, Maig rient”.

Þ      Valor màxim diari observat: els minsos 6,2 mm caiguts el dia 14 i repartits durant tot el dia. Dies totals de pluja significativa = 12, dels quals cap no va assolir més de 20 mm, 3 dies entre 2 i 20 mm i la resta (9 dies) entre 0,2 i 2 mm.

wC) VENT:

Þ      Velocitat mitjana mensual: 4,8 km/ h. Valor inferior en 0,5 km/ h a la mitjana de Maig assolida en els darrers 5 anys en què vinc recollint dades de vent. Aquesta diferència cap a més fluix no és gaire significativa, per això Maig l’he considerat finalment un mes NORMAL pel que fa a la velocitat del vent.

Þ      Ratxa/ bufarada màxima enregistrada: 54,7 km/ h, de Tramuntana, assolida avui, dia 31, a les 13 hores UTC.

Þ      Direcció predominant: ESE, entre LLEVANT i XALOC, la mateixa que Abril.

 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.