Observar, llegir, escriure

Canvi climàtic, crítica literària, ciència, consciència social, des del Camp de Túria.

25 de maig de 2013
0 comentaris

El fracàs ètic de la societat

Tot just acabe de llegir “El fracassat”, una magnífica obra, editada per Proa, d’en Martí Domínguez, un autor que ben sovint em delecta amb els seus articles i amb novel·les com aquesta.

Amb “El fracassat” ens recrea uns retalls biogràfics del pintor postimpressionista Paul Cézanne, precursor de Picasso, fonamentalment la seua ferma decisió de viure com a pintor bohemi, malgrat tenir a l’abast la comoditat de la vida burgesa de la seua família, i de conrear un estil de pintura força personal a pesar de les crítiques ferotges del crítics de l’època.

M’agrada la forma i el fons de l’obra. La forma, les pinzellades gruixudes, ens representen un tret característic de l’estil del pintor. El fons, ric en matisos i colors: les descripcions de les maneres de pintar, de veure els quadres tot copsant-ne l’essència, la bellesa dels paisatges de la Provença, l’amistat amb el seu pare espiritual, el gran Camille Pissarro, les contradiccions entre l’amor i la incomprensió de la seua companya Hortense, la perplexitat de sa mare i sa germana per la seua perseverança malgrat les crítiques dels “experts”, el rebuig frontal de son pare, el xantatge moral per doblegar-lo, el seu rebuig de la societat burgesa que aquest representava, origen també de les motivacions profundes dels seus primers i arrauxats quadres… Art i vida, en definitiva.

 

“El fracassat” és una novel·la biogràfica i psicològica que també ens transmet valors, individuals i col·lectius, força importants: 

*      La tenacitat i la fortalesa per mantenir el nostres objectius que considerem realment importants a la vida, malgrat l’oposició de la família i la societat en què ens pertoque viure.

*      La necessitat de superar les pors per aconseguir reeixir i fruir a la vida.

*      Cal que siguem més oberts envers qualsevol novetat que la vida ens presente.

*      Cal explorar nous camins, véncer l’homogeneïtzació i la mediocritat.

*      La superioritat ètica de l’anomenat lliure pensament front a les religions i altres supersticions interessades.

*      La superioritat dels ideals als guanys econòmics.

*      La superioritat ètica de les societats igualitàries front a les encara dominades per la corrupció i la violència per tal d’acumular més i més diners, incloent-hi els polítics i les institucions que representen. Heus ací el fragment més crític amb la societat d’aquella època, que en Martí Domínguez posa en boca de Paul Cézanne: “Les institucions no funcionen, perquè estan en mans d’impresentables, d’ineptes, d’aprofitats, d’arribistes triats pel poder precisament per a evitar que aquestes tinguen un excés de protagonisme i poder-les controlar. Res no rutlla de manera natural, tot és forçat, fals, una impostura monumental que ensorra les institucions i ofega tots els qui depenen d’elles, mentre enriqueix els seus directors i els seus abjectes seguidors, llépols infames”. Sembla que no haja transcorregut gairebé segle i mig des de llavors.

*     

I, lògicament, és una novel·la ben escrita, pel llenguatge emprat, pel ritme aconseguit, per l’equilibri entre el positiu i negatiu que hi descriu, per la riquesa de detalls que la fan versemblant… Potser l’he trobada una mica curta de pàgines. Una obra força recomanable i agradable de llegir.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.