Observar, llegir, escriure

Canvi climàtic, crítica literària, ciència, consciència social, des del Camp de Túria.

1 d'abril de 2013
0 comentaris

Hivern 2013, càlid, sec i ventós

Aquest proppassat març no ens ha sorprès gaire pel que fa a la meteorologia. Podem dir que ha estat tallat pel mateix patró que tots tres mesos d’hivern que hem deixat enrere. Tal vegada la pluja ha estat una mica més abundosa que no els altres 2 mesos germans d’estació.

Vet aquí un resum d’allò que he registrat a la meua estació automàtica, situada al terme de Bétera (comarca prelitoral del Camp de Túria), en aquest període de temps i respecte d’allò que normalment s’esdevé:

 I) El mes de Març del 2013 ha estat de mitjana:

Þ      Tèrmicament: més CÀLID.

Þ      Pluviomètricament: una mica més PLUJÓS.

Þ      Eòlicament: una mica més VENTÓS.

II) L’hivern del 2013 ha estat de mitjana:

Þ      Tèrmicament: més CÀLID.

Þ      Pluviomètricament: més SEC.

Þ      Eòlicament: més VENTÓS.

Si us ve de gust aprofundir-hi, tot seguit trobareu les dades concretes d’aquestes variables meteorològiques, recollides a la meua estació.

 

I) MES DE MARÇ:

 áA) TEMPERATURA:

Þ      Situació: Hem continuat amb la influència predominant de masses d’aire d’origen atlàntic més temperades. Les entrades de l’Est (1ª setmana) i del Nord (cap a mitjan de mes) foren excepcionals.

Þ      Mitjana mensual: 14,0º C, la qual ha estat 1,4º C superior a la considerada normal per a un mes de Març en aquesta contrada. Per això, hem de considerar-lo un mes CÀLID.

Þ      Valors extrems: La màxima fou de 24,6º C i s’esdevingué el dia 22. Pel que fa a la banda freda, arribàrem a 5,1º C el 1er dia del mes, fet gens excepcional.

 ØB) PLUJA:

Þ      Situació: El mes l’hem “salvat” amb dues pertorbacions atlàntiques seguides, les quals vam tenir la sort que baixassen prou de latitud (amb entrada a la península pel golf de Cadis) per donar-nos una situació de Llevant, que és l’única que ens pot donar pluja abundant a la franja costanera Est de la península Ibèrica. Una d’aquestes fou continuació de la depressió que ens afectà el darrer dia de Febrer i l’altra ens visità uns pocs dies després.

Þ      Total recollida: 43,2mm (ó litres/ m2), uns 9 mm superior a la quantitat que es considera normal per a un mes de Març en aquest lloc. Ara bé, no ens enganyem, la distribució d’aquesta pluja ha estat tan dolenta que, tret de la 1ª setmana del mes, la situació de la resta de dies ha estat de sequera sense cap mena de dubte. Per això, malgrat que l’estadística ens diu que de mitjana ha estat un mes lleugerament més PLUJÓS d’allò habitual, que li ho pregunten a les plantes què en pensen!

Þ      Valor màxim diari observat: els 21 mm caiguts el dia 4. Dies totals de pluja significativa = 13, dels quals solament 1 va assolir més de 20 mm, 4 entre 2 i 20 mm i la resta (8 dies) entre 0,2 i 2 mm.

wC) VENT:

Þ      Situació: Durant la 1ª setmana del mes, com ja hem dit abans, vam tenir una situació de Llevant amb vents moderats, la 2ª setmana fou de Ponent amb vents forts, la 3ª fou de direcció més variable i d’intensitat més moderada, i la darrera setmana es va repetir la situació de Ponent de la 2ª.

Þ      Mitjana mensual: Velocitat = 6,2 km/ h. Valor superior en 0,6 km/ h a la mitjana de 5 anys en què vinc recollint dades de velocitat del vent en aquest lloc en un mes de Març. Per això he qualificat aquest mes com a una mica més VENTÓS del normal.

Þ      Ratxa màxima enregistrada: 64,4 km/ h el dia 14, coincident amb el valor també assolit el dia 29.  

Þ      Direcció predominant: WSW, entre LLEBEIG i PONENT.

  

II) HIVERN:

áA) TEMPERATURA:

Þ      Situació: Malgrat la variabilitat de Febrer, l’abassegadora influència de les masses d’aire d’origen atlàntic, més temperades i reescalfades al seu pas per la meseta castellana abans d’arribar a nosaltres, ha donat lloc a un hivern anormalment CÀLID.

Þ      Mitjana estacional: 12,4º C, 1,3º C superior a la considerada normal per a un hivern en aquesta comarca on visc.

Þ      Valors extrems: La màxima fou de 25,1º C el dia 30 de Gener. Pel que fa a la mínima, fou de 2,7º C el dia 4 de Febrer. Cap valor sota zero, doncs.

 ØB) PLUJA:

Þ      Situació: Aquest hivern no hem tingut sort amb aquest meteor. I dic sort perquè la nostra situació geogràfica, a l’hemisferi Nord i a l’Est d’una península prou gran, fa que les pertorbacions d’origen normal (les que marxen d’Oest a Est, des de l’Atlàntic) o ens passen massa al Nord o ens arriben bastant desgastades i no precipiten gaire. La dominància del temps anticiclònic al començament i al final del mes de Gener i la persistència dels vents de Ponent (secs i reescalfats) la resta dels mesos de Febrer i Març, tret d’alguns episodis de Nord a Febrer i d’Est a Març, han fet que l’hivern del 2013 haja estat de mitjana més SEC d’allò que es considera normal per a aquesta estació.

Þ      Total recollida: 79,8mm (ó litres/ m2), uns 24 mm inferior a mitjana per a aquesta estació. Això suposa un 23 % menys d’allò que s’esperava. Pel que fa a la distribució d’aquesta precipitació, ha estat prou dolenta: Gener va ser força sec, en Febrer plogué seriosament tan sols l’últim dia, situació que continuà en Març, però tan sols durant la 1 ª setmana i prou.

Þ      Valor màxim diari observat: els 27 mm caiguts el dia 28 de Febrer, seguits dels 21 mm caiguts el dia 4 de Març. Aquestos van ser els únics 2 dies amb pluja superior al 20 mm. Vam tenir 7 dies amb pluja entre 2 i 20 mm, i 20 dies entre 0,2 i 2 mm.

 wC) VENT:

Þ      Situació: Ja hem parlat en apartats anteriors de la predominança de les situacions de Ponent durant aquest període, amb episodis de forta intensitat en tots 3 mesos d’Hivern.

Þ      Mitjana estacional: Velocitat = 6,0 km/ h. Valor superior en 1 km/ h a la mitjana de dades recollides a la meua estació en un Hivern. Per això he qualificat aquest del 2013 com a més VENTÓS de l’habitual. Tanmateix, si de cas no ho tinguérem pas prou clar, solament caldria preguntar-li-ho a qualsevol agricultor/ a de la comarca, en actiu o jubilat, jo ho he fet.

Þ      Ratxa màxima enregistrada: 80,5 km/ h, assolits el 26 de Gener, dia del meu aniversari.  

Þ      Direcció predominant: WSW, entre LLEBEIG i PONENT.

 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.