El Campanaret

Un bloc de Gerard Gort

8 de desembre de 2014
0 comentaris

Dietari del procés cap a l’estat propi. Setmana 116

Dilluns 1 de desembre de 2014

El president Mas proclama davant del fiscal que es va querellar contra ell que “Catalunya no es conforma ni es conformarà amb la involució de l’autogovern”. I aposta per “casar i soldar bé la legitimitat de la democràcia amb la legalitat d’un estat de dret”.

 

Dimarts 2 de desembre de 2014

Decebedora conferència d’Oriol Junqueras, que ha saludat el president Mas, que ha fet el gest d’assistir a un acte de partit d’ERC, abans de començar però ni tan sols l’ha anomenat en el seu discurs, ni en començar a parlar per una qüestió protocol·lària. La major part del discurs de Junqueras ha estat simplista i reiteratiu, sense profunditat. Ha donat molts tombs abans de referir-se al que tothom esperava, i no per esperat no ha estat menys decebedor. En comptes de tancar files al costat del president i de l’ANC Junqueras proposa tres llistes diferents, per separat, que comparteixin un eslògan compartit. Una proposta que de cap manera millora la que presentava dimarts passat el president sinó que és enrevessada i enlloc de clarificar les coses les enterboleix. No deixa de ser una paradoxa que qui a priori hauria de ser qui més ajudés a la consecució de la independència s’hagi convertit ara mateix en el principal obstacle per continuar avançant. Aquí no es tracta de fer diferents llistes de partits amb independents a cada llista ni tampoc de fer una coalició de partits. El que proposa el president amb el suport de l’ANC és una candidatura de país per sobre dels partits. Es tracta d’una proposta que supera els esquemes clàssics i es veu que hi ha algú a qui li costa entendre-ho.

Abans, al migdia, el conseller Mas-Colell ha presentat el projecte de pressupostos pel 2015, condicionats a aconseguir el suport parlamentari, cosa que per ara sembla difícil, i a què l’estat espanyol pagui 2.500 milions d’euros que deu a la Generalitat per diferents conceptes.

 

Dimecres 3 de desembre de 2014

El president s’ha mostrat un cop més molt encertat a l’hora d’establir aquest ordre de prioritats perquè el procés tiri endvant: “l’ordre dels interessos ha de canviar en uns moments com aquests i no podem invertir-los si volem que les coses vagin bé. Dalt de tot hi ha d’haver el bé col·lectiu, el país; més avall els interessos dels col·lectius determinats, com serien els dels partits; i per sota els interessos personals, el jo. Han de canviar els instruments i les actituds, es necessita generositat”.

 

Dissabte 6 de desembre de 2014

En la celebració del Dia de la Constitució espanyola el president del Congrés, Jesús Posada, demana diàleg perquè “els catalans se sentin reconeguts a l’estat espanyol” i admet que l’ordenament jurídic “no s’ha de petrificar”. Per contra, el cap de l’executiu espanyol, Mariano Rajoy, ha reiterat que no té perquè reunir-se amb Mas: “amb algú que vol marxar d’Espanya, de què voleu que parli?”. I ha afegit que “sempre preservarà la sobirania nacional i la unitat d’Espanya”. Des de Catalunya el coordinador general de CDC, Josep Rull, ha defensat que “ara del que es tracta és de començar a redactar la constitució catalana”.

 

Diumenge 7 de desembre de 2014

La Vanguardia publica una enquesta que constata que CiU es recupera respecte els últims sondejos i obtindria ara en solitari 40 escons mentre que ERC n’aconseguria 27; Ciutadans, 19; Podemos, 14; el PSC, 12; el PP, 9, la CUP, 8, i ICV, 6. Mentrestant Oriol Junqueras diu a El Periódico que cedirà en tot el que calgui pel bé del procés però insisteix en què és millor una unitat flexible en llistes separades que la llista de país. I Alfred Bosch, proposa en nom d’ERC, que les plebiscitàries siguin el 8 de març perquè coincideixin amb el Dia de la Dona Treballadora.

Dilluns 8 de desembre de 2014

El portaveu parlamentari de CiU, Jordi Turull, ha refermat que la llista unitària és la millor fórmula davant la comunitat internacional perquè garanteix que s’entengui de manera “clara i nítida” el resultat d’unes plebiscitàries. “Si els partits van amb molts més punts programàtics el món pot dubtar del resultat”, diu. I el president de Reagrupament, el gran Joan Carretero, ha escrit sobre el discurs de Junqueras “que a les darreries del 2014, un pretès líder independentista digui que no pot anar en una llista unitària per una qüestió ideològica, sense cap mena de dubte, és un insult a la intel·ligència dels milions de ciutadans que s’han mobilitzat cada vegada que han estat convocats. Malgrat aquest entrebanc no es pot defallir i cal empènyer per aconseguir que els que dirigeixen aquest històric partit canviïn el rumb i es posin a disposició d’una causa que exigeix determinació, coratge i generositat”.

Celtiberia Show
24.08.2006 | 7.15
A Sense categoria
Puigcercós
22.10.2005 | 6.32
A Sense categoria
Dietari del procés cap a l’estat propi. Setmana 81
06.04.2014 | 11.41
A Sense categoria

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.