El Campanaret

Un bloc de Gerard Gort

19 d'octubre de 2014
0 comentaris

Dietari del procés cap a l’estat propi. Setmana 109

Dilluns 13 d’octubre de 2014

El Govern i els partits proconsulta s’han tornat a reunir en una llarga sessió de treball al Palau de Pedralbes. A la nit, a la sortida, s’encenen totes les alarmes. Joan Herrera anuncia que el Govern presentarà demà una nova proposta per votar el 9-N mentre que ERC emet un comunicat rebutjant la decisió del president Mas.

La militància d’ICV avala amb un 81% la proposta de la direcció de defensar el sí a la primera pregunta del 9-N i donar de llibertat de vot en la segona.

 

Dimarts 14 d’octubre de 2014

A les deu del matí el president Mas ha comparegut al Palau de la Generalitat per explicar que el 9-N hi haurà urnes i paperetes als col·legis electorals perquè la gent pugui respondre a les dues preguntes acordades el desembre del 2013. No es farà mitjançant el desplegament del decret de convocatòria signat fa uns dies i que com se sap es troba suspès pel Tribunal Constitucional a instàncies del govern espanyol sinó amb una nova fórmula que s’empara en lleis ja vigents a Catalunya i en les competències en matèria de participació ciutadana. El nou format permetrà evitar el veto de l’estat i farà necessària la mobilització de 20.000 voluntaris. Els votants (podran fer-ho els ciutadans a partir dels setze anys) es registraran en el moment de la votació. Mas ha deixat en evidència els que des d’ahir a la nit (inclosos la majoria de mitjans de comunicació) donaven per fet que Mas renunciava a la consulta i que el 9-N no es votaria. El president ha replicat a Rajoy, que moments abans s’havia congratulat de la renúncia de Mas, qualficant-ho com una notícia excel·lent, dient que “hi ha notícies excel·lents que només duren uns minuts”.

Les reaccions no s’han fet esperar. CDC i UDC han donat suport a la proposta de Mas, la CUP també veu el nou format amb bons ulls tot i que demana un seguit de condicions per assegurar-ne les garanties. ERC se’n desmarca, diu que no comparteix el format, i exigeix tornar al desplegament de la convocatòria anterior. I assegura que malgrat tot ajudaran el Govern. Una manera curiosa d’ajudar, d’entrada quan ajudes de debò no cal anar-ho proclamant, i tenint en compte que mentre diu que vol ajudar Oriol Junqueras sembra dubtes sobre el president Mas i l’acusa d’incomplir els seus compromisos. Més penosa encara ha estat la reacció d’ICV, que critica el nou 9-N, diu que no té garanties i que és un succedani de consulta.

 

Dimecres 15 d’octubre de 2014

La sessió de control al Govern al Parlament es converteix en escenari de retrets entre els partits proconsulta i creix la preocupació en determinats sectors pel trencament de la unitat. ERC amenaça amb no aprovar els pressupostos de la Generalitat. I el president Mas demana suport a la consulta; “Si surt bé serà mèrit de tots, si surt malament serà culpa meva”. L’ANC i Òmnium, després de les reunions d’ahir de les seves direccions, han convocat a un gran acte de país diumenge al migdia a Barcelona per presentar la seva proposta d’acció arribats en aquest punt del procés.

El Govern avança alguns detalls més del nou model de consulta pel 9-N i publica un nou web amb tota la informació  i des qual es reclutaran els voluntaris. També s’activa una nova versió de vídeo promocional pel 9-N.

L’AMI, fa una crida a fer pinya i explicita el seu suport a la consulta proposada per Mas, demana, això sí, que hi hagi meses a tots els pobles.

 

Divendres 17 d’octubre de 2014

Un Oriol Junqueras, descol·locat i impotent, és incapaç d’articular un discurs coherent sobre la postura d’ERC i es posa a plorar durant l’entrevista que li ha fet Mònica Terribas. Per la seva part Josep Rull defensa la necessitat de reconstruir la unitat i la celebració d’unes plebiscitàries amb una llista de país que assoleixi una gran victòria electoral per proclamar al Parlament la independència. Contrasta l’actitud constructiva de CDC i del Govern amb la d’ERC, que continua dient a tort i a dret que volen ajudar però no paren de llançar acusacions contra el president. Això de liderar les enquestes sembla que encega la direcció dels republicans. És el moment de posar el país per davant dels interessos partidistes.

Duran i Lleida aprofita el desconcert general per atiar el foc i parla ara de pactar pressupostos amb els socialistes a la vegada que es declara en contra de la DUI.

 

Dissabte 18 d’octubre de 2014

El diari ‘El País publica una entrevista a Joan Herrera, que diu que el 9-N no anirà a votar perquè no està d’acord amb aquesta consulta. El reconegut antropòleg Manuel Delgado, militant d’EUiA, ha criticat amb duresa la posició d’ICV: “Jo no sé com aquests aliats nostres poden ser més calçasses. És la cosa més pusil·lànime i moixiganga que m’he tirat a la cara. Si EUiA es deixa arrossegar per aquests acabarem anant en coalició amb Unió Democràtica. Els d’El País, és clar, contentíssims. Com demana el seu editorial d’avui, per fi les opcions de centre es mobilitzen”. El qui va ser eurodiputat d’ICV, Raül Romeva, també es desmarca d’Herrera i anuncia que ell sí que votarà el 9-N i que ho farà pel sí-sí.

Els membres de la direcció d’ERC s’apunten de voluntaris del 9-N. Des que s’ha obert el registre de voluntaris pel 9-N ja s’hi han inscrit més d’11.000 persones en només 24hores.

La Pedrera, com tants monuments i indrets del país, també es tenyeix de groc i des d’avui llueix una lona groga amb missatges de la campanya ‘Ara és l’hora’.

 

Diumenge 19 d’octubre de 2014

En una entrevista a El Punt Avui el president Mas defensa que “el consens polític s’ha de refer i es pot. N’estic convençut”. Sobre les eleccions avançades diu que “la data és el més irrellevant, el que convé és saber com, amb qui, què i per què. No les convocaré sense saber això”. Afegeix que “si el 9-N surt bé, David haurà començat a vèncer Goliat” i sobre les amenaces d’ERC diu que “tot té conseqüències. Deixar el govern en minoria té conseqüències”.

Herrera reitera a Catalunya Ràdio que no anirà a votar i irrita part de la militància d’ICV. Jaume Bosch demana una reunió de l’executiva i defensa que el 9-N “cal ser-hi”.

L’acte central de la campanya ‘Ara és l’hora’ col·lapsa el centre de Barcelona, els assistents han omplert la plaça de Catalunya i els carrers del voltant. Hi havia molta expectació per conèixer el posicionament de l’ANC i Òmnium. Carme Forcadell ha anunciat que “acceptarem el 9-N si és la primera volta d’unes eleccions plebiscitàries” que demanen per d’aquí a tres mesos. Ha exigit unitat als partits (els crits d’unitat han estat els més corejats) i ha reclamat que “posin el país per davant dels seus interessos”. Miquel Calçada, que també ha intervingut durant l’acte, ha demanat, davant dels que generen desconfiança i desànim, que “cal confiança amb nosaltres, els partits i el govern”. I ha demanat també humilitat i generositat als polítics, en un clar missatge a Oriol Junqueras, també present a l’acte.

Continua el bon ritme de reclutament de voluntaris i els 20.000 que es necessiten gairebé s’han cobert en només 48 hores.

Dietari del procés cap a l’estat propi. Setmana 29
07.04.2013 | 11.28
A Sense categoria
Diada del Mercadal: un fracàs
08.10.2007 | 5.22
A Sense categoria
L’il·lús que es va creure que podia ser Cambó
19.07.2007 | 7.31
A Sense categoria

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.