El Campanaret

Un bloc de Gerard Gort

21 de juliol de 2014
0 comentaris

Dietari del procés cap a l’estat propi. Setmana 96

Dilluns 14 de juliol de 2014

El Govern rep quatre nous informes del Consell Assessor per a la Transició Nacional. Fan referència a la distribució d’actius i passius; política monetària i supervisió del sistema financer; abastament d’aigua i energia, i el procés constituent. Els treballs exploren els diferents possibles escenaris però bàsicament conclouen que l’estat català hauria d’assumir una major o menor proporció del deute espanyol que li correspon en funció del repartiment de béns i actius que pactin les dues parts. Pel que fa la moneda es creu que el més convenient i pràctic seria continuar amb l’euro es formi o no part de la Unió Europea. Es consideren garantits els abastiments d’aigua i energia i sobre la possibilitat d’una declaració unilateral d’independència s’aconsella que no es faci fins que estiguin a punt totes les estructures d’estat que en garanteixin el normal funcionament.

Oriol Pujol fa pública, mitjançant un comunicat, la decisió de renunciar a tornar a la secretaria general de Convergència amb la voluntat de reforçar internament el partit en un moment clau pel país. També deixarà el seu escó al Parlament. “Vaig plegant de tot per no perjudicar en res”, ha dit. Amb el gest de Pujol s’acabarà amb l’interinatge de la duplicitat en el càrrec entre Rull i Corominas. En les properes setmanes Artur Mas haurà de designar el nou secretari general de CDC.

 

Dimarts 15 de juliol de 2014

En una entrevista a Bloomberg, Artur Mas, es posiciona a favor de la independència d’Escòcia, i sobre la futura reunió amb Rajoy es declara disposat a negociar-hi la data i la pregunta si s’avé a acceptar la consulta. Tot i això deixa clar que qualsevol decisió sobre el 9-N s’hauria de consensuar amb tots els partits que hi donen suport i que els ciutadans s’han de poder pronunciar sobre la independència.

Es presenta a Madrid un manifest espanyolista, que amb el lema de ‘Libres e iguales’, demana a l’Estat més fermesa contra el procés català. Entre els impulsors destaquen Mario Vargas Llosa, Arcadi Espada, el fill d’Adolfo Suárez, Albert Boadella i José María Fidalgo.

 

Dimecres 16 de juliol de 2014

El president Mas ha trucat Oriol Junqueras, Joan Herrera i David Fernández per preparar la reunió amb Rajoy. Els hi ha assegurat que qualsevol negociació sobre la consulta serà consensuada entre tots. Mariano Rajoy, des de Brusse·les, ha avançat que no pensa jugar al joc de Mas i no pensa negociar res sobre un referèndum que considera il·legal.

Nou manifest a favor de la unitat d’Espanya, en aquest cas els signants, entre els que hi ha el periodista, José Antonio Zarzalejos, i l’exministre socialista, Ángel Gabilondo, aposten per una reforma constitucional de tall federal que eviti el trencament.

La llei de consultes supera ja també el tràmit de l’aprovació en comissió i ja només queda pendent el vistiplau defintiu del ple del Parlament. Només hi han votat en contra el PP i Ciutadans. Els partits favorables a la consulta l’han dut al Consell de Garanties Estatutàries per blindar-ne la constitucionalitat.

 

Dijous 17 de juliol de 2014

L’ANC i Òmnium han presentat la gran campanya amb la que entre l’11-S i el 9-N vol convèncer mig milió d’indecisos amb l’objectiu d’assegurar-se una contundent victòria del sí-sí. Amb el el lema ‘Ara és l’hora’ es recolliran donatius i es mobilitzaran 100.000 voluntaris. Perquè tot plegat sigui un èxit s’ha contractat l’agència que va fer guanyar les eleccions a Barack Obama. L’altre ambiciós propòsit de l’ANC és que aquest Onze de Setembre sigui encara més multitudinari que els dos anteriors. Per participar a la V humana que es farà a la Diagonal i a la Gran Via de Barcelona caldrà també inscriure’s prèviament.

 

Divendres 18 de juliol de 2014

El Pacte Nacional pel Dret a Decidir, que aplega ja més de 2.500 entitats, ha celebrat al Parlment la tercera reunió de treball. S’ha decidit escriure una carta a Rajoy reclamant-li que permeti votar el 9-N i es prepara un acte de gran magnitud per després de la Diada.

Per més que Ciutadans i UPyD s’entestin a negar-ho el president del grup liberal al Parlament europeu, Graham Watson, ha reiterat el seu suport al dret a decidir dels ciutadans. Ha dit a Barcelona que “entén” com se senten els catalans i ha subratllat que a diferència d’Escòcia el Regne Unit la unió entre Espanya i Catalunya “no ha estat mai voluntària”. I adreçant-se a Rajoy Watson ha defensat que “negar un problema no fa que aquest desaparegui”.

Per la seva part la cancellera alemanya, Angela Merkel, ha manifestat que no volia parlar del que considera un afer intern de l’estat espanyol però s’ha posat al costat de Mariano Rajoy i ha defensat la integritat dels estats.

 

Dissabte 19 de juliol de 2014

El Congrés Extraordinari del PSC ha entronitzat Miquel Iceta, com a nou líder de la formació, que s’ha estrenat en el càrrec assegurant que “farem l’Espanya federal, no deixarem que Espanya es trenqui”. La nova executiva és clarament continuïsta tot i els fitxatges cosmètics d’Àngel Ros amb una presidència buida de poder i Núria Parlón com a viceprimera secretària. Només cal fixar-se en la resta de noms de la direcció, la majoria han estat participat del gir espanyolista de l’etapa Navarro: Assumpta Escarp, Antonio Balmón, Antoni Fogué, Carles Martí, Joan Rangel, Josep Maria Sala, i Josep Fèlix Ballesteros, entre d’altres. I que Maurici Lucena continuiï com a portaveu del grup parlamentari és molt il·lustratiu de l’estat de la qüestió.

CiU ha proclamat avui Xavier Trias candidat de la federació a l’alcaldia de Barcelona.

El president de grup Bon Preu, Joan Font, demana valentia als empresaris i que apostin per la independència.

Gestió o govern
16.08.2006 | 12.52
A Sense categoria
Webs i partits
11.09.2005 | 4.26
A Sense categoria
Als ponents de l’Estatut
30.06.2005 | 7.10
A Sense categoria

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.