Del BrasiL al RavaL

Bloc d'en Gerard Viader i la Taíza Brito

L’amenaça yihadista desperta l’alerta per les Olimpiades a Rio 2016

Deixa un comentari

El terrorisme, conegut pels brasilers només a través de les notícies internacionals i que poc crida l’atenció del govern del Brasil, sembla estar més a prop daquest país del que sovint es pensa.

El diari Estado de São Paulo, un dels més importants del Brasil, publicava la notícia exclusiva (en la seva versió impressa) de que el govern ha detectat reclutament de joves per part d’Estat Islàmic. Informes fets pels serveis d’intel·ligència constaten que el grup extremista intenta cooptar “llops solitaris” de cara a futurs atacs durant els Jocs Olímpics 2016, a Rio de Janeiro.

El diari ha afirmat que l’alerta fou tema d’una reunió setmana passada al Palácio do Planalto, seu del govern a Brasília. Haurien participat representants de nivell operacional del Ministeri de Justícia, del Gabinet de Seguretat Institucional (GSI), de la Policia Federal (PF) i de l’Agència Brasilera d’Intel·ligència (Abin).

L’informe, titulat “Estat islàmic: Reflexions per al Brasil“, ha estar confeccionat per agències d’intel·ligència que es van fer càrrec de la coordinació de les discussions internes sobre el tema en el context dels preparatius per als Jocs Olímpics de 2016.

Un dels objectius dels informes és alertar la presidenta Dilma Rousseff, que tot i la aparent tranquil·litat, al no estar el govern del Brasil en el punt de mira dels yihadistes, hi ha un “factor de risc” que no es pot descuidar. En el debat s’hauria comentat que “la llum groga està encesa.”

El diari encara crida l’atenció, en un altra notícia, que al Brasil no hi ha cap llei especial per combatre el terrorisme, i aquest no està explicitament tipificat al codi penal del país. El congrés brasiler discuteix fa 22 anys sobre el tema però el debat no avança perquè està a la cua de les prioritats per la percepció que el Brasil és pacífic i no pateix amenaces. L’últim cop que l’assumpte entrà a la pauta legislativa, en motiu de la Copa del Món 2014, la discussió s’encallà amb el temor que la legislació seria utilitzada per criminalitzar protestes de moviments socials, com les invasions de terres promoguedes per l’MST, el Movimento dos Sem Terra.

Al no haver-hi antecedents de terrorisme al Brasil ni estar el problema en l’agenda política, no hi ha una preocupació institucional al respecte, el que estaria dificultant, actualment, les accions d’investigació a les xarxes socials.

Segons la web Mídia sem Mascara, a la triple frontera entre Brasil, Argentina i Paraguai, al municipi de Foz d’Iguaçu, hi ha un contingent important de població musulmana, fruit de migracions anteriors de paísos com el Liban i Siria. I és, des d’aquest punt per on haurien entrat els agents de Hezbollah que, amb finançament iranià, haurien comès l’atac a l’Associació Mutual Israelita Argentina (AMIA) a Buenos Aires, al 1994.

En un reportatge del 2011, la no menys important Revista Veja, publicava que havia tingut accés a un altre informe de la PF, també en exclusiva, en que s’afirmava que tenien proves de que Al Qaeda, Hamás, Hezbollah i dues organitzacions extremistes més, haurien utilitzat el país per divulgar propaganda, planejar atemptats, financiar operacions i aliciar militants. Al menys vint militants estarien residint aleshores al Brasil com si fossin ciutadans comuns.

Aquesta entrada s'ha publicat en Política, Societat el 24 de març de 2015 per gerardviadersauret

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.