Del BrasiL al RavaL

Bloc d'en Gerard Viader i la Taíza Brito

La selecció catalana de futbol de carrer reivindica el dret a decidir al mundial del Brasil

Deixa un comentari

La selecció catalana que ha participat en el mundial de futbol de carrer a São Paulo, Brasil, ha divulgat la causa catalana pel Dret a Decidir al 9-N. El combinat català aprofità l’avinentesa, coincidint amb la celebració de la copa del món de futbol de la FIFA 2014, per a mostrar una pancarta (vegeu imatge) amb el lema (en anglès): “November 9th, Catalonia wants to vote. Futebol de rua & Humans towers FOR DEMOCRACY“, en referència a la campanya impulsada per Òmnium Cultural. L’acció s’ha fet durant la clausura del campionat, en un entarimat en plena Avenida Ipiranga (famosa, per cert, per la lletra de la música Sampa, de Caetano Veloso), al centre de São Paulo, on es disputà la final que Colombia guanyà davant Israel, per 2  a 0, al passat 12 de juliol.

En el context del mundial de futebol de rua, pensat com una oportunitat d’intercanvi cultural i d’experiències entre joves, els i les catalanes feren pedagogia de la lluita del poble català que reivindica la independència del seu territori, d’acord amb nota de premsa vehiculada ahir per l’organització de l’esdeveniment esportiu. “Hem mostrat als demés que sóm diferents d’Espanya, que tenim la nostra pròpia llengua i que som maltractats política i econòmicament pel govern” (traduït del portuguès), explicà Laia Arrey, 19 anys, de Barcelona.

Com ja varem explicar en un apunt anterior, el futbol de carrer (futbol callejero o futebol de rua) té com a principis la solidaritat, la cooperació i la inclusió social. Algunes de les característiques d’aquesta modalitat de competició és que les regles són decidides pels propis atletes, no hi ha arbitres i els nois i noies juguen junts.

El combinat català, malgrat no haver superat la fase inicial de grups, fou un dels que tingué una participació femenina més notable, especialment en la defensa, segons aquesta altra nota de premsa. Per a la jugadora Queralt Ferrer, 20 anys, l’experiència serví per a “coneixer molta gent, fet molts amics i poder expressar la nostra renúncia a la FIFA”.

cat mon2

Al torneig d’enguany han participat 300 joves de 20 seleccions de tots els continents. L’ any vinent hi haurà una trobada regional de joves llatinoamericans a Buenos Aires. Els partits es disputaran a l’Avinguda Nueve de Julio, considerada la via més llarga del planeta. Però la pròxima edició del campionat mundial no serà fins al 2018, a Rússia, novament en paral·lel amb la copa del món de la FIFA.

El Papa Francesc, envià un missatge als participants del Mundial de Futbol de carrer al Brasil: “Al món d’avui, són molts els exemples que promouen la violència i la guerra. Aquest campionat és l’exemple de que, quan volem construir quelcom junts, ho aconseguim”, escrigué el papa.

El Mundial de Futbol de Carrer és una realització del Movimiento de Fútbol Callejero, organitzat per Ação Educativa i la Fundación Fútbol para el Desarrollo, mitjançant el programa A Chance to Play, del Comitè dels treballadors de Volkswagen i de la Terre des Hommes. Per a més informacions, consulteu la pàgina web Mundial Futebol de Rua, en les seves versions en castellà o portuguès.

Aquesta entrada s'ha publicat en Societat el 21 de juliol de 2014 per gerardviadersauret

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.