Per si us ve de gust...

Francina Capellà

Quin títol elegim Sr. Rufino Carpena?

Petita aportació biogràfica

Històries curioses? Per a no dormir? Misteris de la vida? El poder de la informàtica? O, tot és casualitat???

La veritat és que no sé gens quin nom donar a la meva experiència en el món de la xarxa o la quarta dimensió, vosaltres mateixos, ara us en faré cinc cèntims.

El Fossar de la Pedrera

Havia començat una tasca sobre la revista Educacionista, revista que el Sr. Rufino Carpena Montesinos, mestre d’esperit innovador, va editar, amb la col·laboració dels mateixos alumnes, durant un parell dels anys que estigué a Llucmajor, 1912 – 1913.

Recerca de dades. En el moment de llegir i recollir informació sobre el Sr. Carpena, tant en paper com per xarxa, vaig veure que havia nascut a Iecla, Múrcia (encara que en alguns llocs posés Iecla, Alacant) i que havia mort a Barcelona, posava “després de 1931”. Per què us cont ara tot això? Miraré d’explicar-vos-ho. Al mes de novembre a Llucmajor, el meu poble, es faran les Primeres Jornades d’Estudis Locals i vaig pensar de presentar-hi una comunicació. De seguida em va venir al cap treballar sobre Educacionista, per quin motiu? No el sé bé, però de nina sempre vaig trobar que hi havia una plaça, a Llucmajor, amb un nom, en certa manera “rar“, Rufino Carpena. De més gran vaig saber que aquest senyor havia estat un mestre d’escola, amb el temps en vaig saber més i vaig intuir dins la imagineria popular (aquí vol dir d’una part de la població) que el Sr. Carpena havia estat el principi “d’un tipus d’educació a Llucmajor” i que havia tingut seguidors però també gent que li anava en contra.

Comunicació a les Jornades. Vaig decidir fer la meva petita aportació sobre Carpena o millor dit, sobre Educacionista. El que jo estic fent, més o manco, és el buidatge dels articles i un estudi dels valors. Era el mes de juliol, “tenc vacances i m’hi pos” – vaig dir. Biblioteques, arxius, Museu de l’Educació… Però em segueix cridant l’atenció no saber quan i on va morir aquest senyor. Cal actuar, vaig pensar, i em vaig posar en contacte amb el Registre de Barcelona però també amb els Cementiris. Diguau-li bestiesa, premonició… jo pensava que el Sr. Carpena estaria enterrat al Cementiri de Montjuïc, el problema, i greu, va ser que les dates que teníem tots com a punt de partida estaven molt allunyades de la data real de la seva defunció. Contactar amb gent amb ganes de fer i d’ajudar va ser un deu i començàrem (no hi ha res informatitzat, hi havia feina) la recerca a partir de novembre de 1932 perquè hores d’ara -vol dir aquí, principis de juliol- ja havia trobat un document de novembre de 1932. A partir d’aquesta data vaig demanar col·laboració a totes les entitats oficials. Algunes amb resposta immediata i d’altres que encara esper.

Anys equivocats. Res de 1932 ni 1933. Seguesc en contacte i deman a partir de 1933. La primera recerca es va fer fins al 1935 però els resultats varen ser nuls.

Decebuda? No sé si aquesta era la resposta de com estava però diria que no. Jo pensava que el trobaríem, calia només aconseguir més dades.

Noves importants!!! Ja cap a final de mes, vaig trobar una referència que ens allargava l’horitzó de Carpena. El camí em dugué a un “full volander” que es troba a l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona. Establesc contacte i de manera molt pràctica i ràpida vaig poder tenir digitalitzat el document que teniu aquí fotografiat; document que en un altre moment també convendrà comentar un poquet. Com podeu veure a peu de pàgina, ens remet a 1936.

Tornar a començar. Us podeu imaginar que vaig informar de la data i en vaig sol·licitar una nova cerca; just dia 1 d’agost vaig rebre el correu amb la bona notícia, em comunicaven el següent: “Rufino Carpena Montesinos va ser inhumat el 4 de febrer de 1939, directament en una de les fosses comunes del cementiri de Montjuïc… No ens consta data de defunció; únicament consta que va morir a l’Hospital Clínic de Barcelona i que la seva defunció va pertànyer al jutjat núm. 6.” Estava ben contenta i agraïda però l’alegria va durar poquet perquè dia 5 d’agost, recercant una coseta a la Viquipèdia i clicant per llocs que no havia fet mai em vaig trobar que una persona “anònima”, dia 2 passat, hi havia afegit, part de les dades que us acab de donar però sense cap tipus de referència, fet que un altre senyor les eliminàs posteriorment. Jo, ignorant de mi, vaig voler posar-hi el que posteriorment havia sabut: Carpena està enterrat al que es coneix com el Fossar de la Pedrera, ja sabem per tant on el podem visitar; evidentment també m’ho eliminaren perquè no tenia una referència clara (funcionament de la Viquipèdia). D’aquí que escrigui ara aquest article i, després d’haver-lo pujat a la xarxa, ja podrem fer les aportacions, abans que les faci un altre, no ho trobau?!

Casualitats? Algú que en feia seguiment? El que hagi estat, fet està. Les dades de la Viquipèdia han tornat al seu origen, a l’espera de poder tenir una referència perquè  s’hi puguin afegir les noves sabudes. En aquest punt he de dir que vaig quedar gratament sorpresa quan vaig veure que qui havia creat l’entrada era Antoni Salvà, també llucmajorer i ben conegut, ell ha estat qui m’ha donat llum en aquest camí.

Només afegir que us informaré si surt alguna coseta nova.

 

Nota. Vaig obrir aquest bloc, amb aquest article dia 7 d'agost  -avui és dia 13 de novembre- i ahir que el vaig rellegir vaig adonar-me'n de la tasca feta i del molt que he après. Evidentment ara no l'escriuria però sempre està bé veure el camí fet. Gràcies.