A tall d'invocació

blog d'Enric Balaguer

19 de setembre de 2007
Sense categoria
0 comentaris

Budisme compromés i marihuana

En la darrera visita, el Dalai lama ha recordat que el budisme no és parangonable amb les religions d’Occident. És una altra cosa, i ens encara a la vida de forma molt diferent a com ho fa el cristianisme. I com a mostra teniu el llibre del Lama Djinpa, Borja d’Arquer, Aprenent del budisme (Viena edicions). Es tracta del primer lama ibèric, deixeble del lama Yeshe, l’encarregat de portar el budisme tibetà a Europa.

Borja d’Arquer, que viu al monestir de Panillo que teniu a la foto, hi escriu coses sobre ecologisme, sobre el coneixement, sobre el budisme a Occident. Hi proposa una reflexió crítica de l’ensenyament de Buda i escriu coses contra les guerres preventives (que constitueixen autèntics crims) o contra el neocolonialisme nazi dels israelians: “Les legions romanes han tornat a instal·lar-se a Palestina”.

http://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/id/62186

I en un altre moment es rebel·la contra la “prohibició injustificada del cultiu de la marihuana” que promou la delinqüència i ens “priva dels seus notables beneficis medicinals i terapèutics, físics i psíquics”. I esmenta el llibre de Conrad Chiris Canannabis para la salud. Sus apliaciones en medicina y nutrición. Per a Borja, la marihuana “és el millor antiestrés natural”.

No només parla d’aquestes qüestions: hi ha pàgines i pàgines de vertadera agudesa. Mira les coses de manera fresca i nova. Jo, que he llegit molt i molts llibres sobre i de budisme, ho afirme amb rotunditat: és un llibre diferent, lúcid, controvertit, penetrant.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!