Emigdi Subirats i Sebastià

Lletres ebrenques

12 d'agost de 2018
0 comentaris

El meu Manuel Pérez Bonfill (8)

El meu Manuel Pérez Bonfill (8)
La reivindicació de la seua figura que s’havia realitzat durant els darrers anys va portar a tirar endavant l’Any Manuel Pérez Bonfill, el del seu norantè aniversari. Tot un seguit d’entitats i d’institucions ebrenques van decidir formar una comissió que s’encarregaria de l’organització d’homenatges a nivell literari, acadèmic, docent i institucional. El fruit va ser un any nodrit d’activitats que van permetre realçar la figura d’un notable homenot de lletres nostrat.
El primer acte programat va tenir lloc en el marc de les X Jornades de les Lletres Ebrenques a la Biblioteca Sebastià Juan Arbó d’Amposta a l’octubre de 2015, que va albergar l’activitat poèticomusical «Manuel Pérez Bonfill: 90 anys de lletres i catalanitat», a càrrec d’Emigdi Subirats acompanyat pel jove Pau Cardona a la guitarra. Al mes de novembre es va realitzar un gran acte de recitació poètica de la seua obra al Forn de la Canonja de Tortosa, en el qual varen prendre part molts escriptors ebrencs i excompanys docents.
Al desembre, al Taller d’Art Cinta Dalmau, va tindre lloc un homenatge poètic a Francesc Vicent Garcia, Rector de Vallfogona. Hi va intervindre, entre molts altres, l’historiador Enric Querol, un dels grans estudiosos de qui va ser considerat com al poeta de Catalunya fins al segle XIX. El 15 de gener, amb l’entrada d’any, tenia lloc l’acte «Llegim Gèminis», a la Biblioteca Marcel•lí Domingo. Aquests actes eren el preludi d’uns homenatges esplèndids que arribarien en àmbits diversos.
Divendres 29 de gener de 2016 serà una data que guardarà per sempre més a la memòria. Es va triar un indret emblemàtic, l’Espai Sant Domènec, per tal que l’Ajuntament de Tortosa el nomenés per unanimitat Fill predilecte de la ciutat, en un acte carregat d’emoció en el qual estava acompanyat per familiars, amics i companys de lletres i de lluites. El nomenament quedava justificat “per la seua extensa trajectòria professional docent, per l’alta qualitat literària, per la seua intel•lectualitat permanent i la seua fidelitat a la cultura catalana”.
L’homenatge acadèmic li arribaria dijous 3 de març a l’aula magna del Campus Terres de l’Ebre de la URV. Les tres universitats amb seu a Tortosa: la Universitat Rovira i Virgili (URV), la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i la Universidad Nacional de Educación a Distancia (UNED), van coordinar-se per retre-li un 210 merescut reconeixement universitari. Des del Campus Terres de l’Ebre de la URV es va promoure la reedició del poemari Giny d’aigua, il•lustrat per Ferran Vilàs, mentre que la UOC va presentar la pàgina de l’escriptor al web Lletra, mitjançant el qual el col•locaven al costat dels grans autors de la literatura catalana.
En el transcurs de l’acte, la glosa de l’autor va anar a càrrec de Lluís Martin Santos i es va signar un manifest de reconeixement universitari, en el qual es destacava “tota una vida dedicada a promoure la llengua i la cultura catalanes des de la docència i les lletres conreades a un altíssim nivell”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!