Emigdi Subirats i Sebastià

Lletres ebrenques

24 de juny de 2006
Sense categoria
0 comentaris

LA FIRA DEL LLIBRE EBRENC, TOT UN ESDEVENIMENT CULTURAL

LA FIRA DEL LLIBRE EBRENC, TOT UN ESDEVENIMENT CULTURAL

 

El Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre (CERE) va tornar a organitzar durant el cap de setmana del 3 i 4 de juny,  per tercer any consecutiu i amb gran brillantor i èxit,  la “Fira del Llibre ebrenc”, la qual té lloc a Móra d’Ebre. No ens podem estar d’afirmar que s’ha convertit en tot un esdeveniment cultural de referència per a les nostres comarques, que aconsegueix un notable ressò dintre dels ambients literaris d’arreu de la nació catalana. Enguany l’emotiva lliçó inaugural es va convertir en tot un merescudíssim homenatge a la memòria de la més genuïna veu literària ebrenca de les darreres tres dècades: el mequinensà Jesús Moncada, traspassat el mes de juny de l’any passat. Hi han presentat les seves novetats més de trenta autors de les Terres de l’Ebre, la Franja de Ponent, el Baix Maestrat i el Priorat; és a dir que ha gaudit de la presència d’alguns dels noms més representatius de les nostres lletres territorials: Gerard Vergés, Andreu Carranza, Francesca Aliern, Josep Igual, Jesús M. Tibau, Tomàs Camacho, Andreu Subirats, Josep Gironés, i tants d’altres. Cal destacar que ha tingut un més que notable suport ciutadà en totes les activitats programades. A més, el fet que s’hagin estrenat un seguit d’espectacles poètics i musicals, ambientats tant amb obres  d’escriptors d’aquestes contrades com de la resta del país, és un altre exemple extraordinari que demostra que el certamen està agafant veritablement embranzida.

 

La vila de Móra d’Ebre es converteix, doncs, durant aquests atrafegats i emotius dies en  una orgullosa ambaixadora literària ebrenca, amb la intenció explícita de col·laborar a exportar el nostre intens  treball literari a qualsevol indret de la geografia catalana. No seria just oblidar que el CERE ja s’havia anat distingint durant la seva ja llarga trajectòria per l’edició de revistes i publicacions d’altíssima qualitat, i per la impulsió  d’interessantíssimes actes de reconeixement d’alguns dels grans mites literaris d’aquella comarca de muntanya amb tant de regust a vi: Carmel Biarnés, Artur Bladé i Desumvila, Andreu Carranza, etc. 

 

Tampoc podíem deixar en un segon pla, en absolut, l’activa participació de literats de la Franja de Ponent (Hèctor Moret, Josep Espluga), i del Matarranya en particular (Susanna Antolí), així com del Baix Maestrat (Josep Igual). Aleshores, la fira del llibre ebrenc també aconsegueix una altra fita molt remarcable: esdevenir la veritable cruïlla cultural dels Països Catalans, una reivindicació històrica vora l’Ebre que històricament no ha estat gaire efectiva per diverses raons no estrictament lligades al món de la cultura. No cal dir que la dignificació i promoció conjunta dels escriptors de banda i banda de les ratlles autonòmiques que divideixen el nostre espai cultural i lingüístic, és un mecanisme excel·lent per anar construint el país de debò, i fer un gran servei a la llengua vernacla de la nostra terra, la catalana, tantes vegades perseguida i esmicolada, a la qual se li canvia el nom per nefastos interessos ideològics i polítics totalment aliens a la racionalitat.

 

Hem d’agrair, de tot cor, al grup humà que amb la seva empenta i esforç fa possible la celebració d’aquest transcendental esdeveniment literari, capitanejat per l’incansable portaveu Albert Pujol, ja que són els alma mater per a la difusió i consolidació del ja significatiu treball literari que s’està realitzant a les nostres comarques des de fa anys.

 

Aquest any 2006, amb la ciutat d’Amposta exercint com a orgullosa Capital de la Cultura Catalana, i amb la vila de Móra d’Ebre com a estel·lar punt de referència literari, la nostra cultura i llengua aconsegueixen vestir-se de gala gràcies al nostre accent dialectal a la riba final de l’Iber. I no és poca cosa! Llarga Vida a la Fira del llibre i l’autor Ebrenc!

 

Emigdi Subirats

emigdi@hotmail.com

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!