14 de desembre de 2017
0 comentaris

El gruix del vot taronja

Pablo Iglesias acusa l’independentisme d’haver despertat el feixisme. Valgui per aquesta vegada i prou, estic d’acord amb el tuit punyent de Rufián; “Al feixisme no se l’adorm, se’l combat.”

Efectivament hem despertat un espanyolisme profund, irascible i inherent fins i tot dins de l’esquerra més naïf i més internacionalista, “coses que fan els catalans” que diria el registrador.

Aquest espanyolisme que antigament havia omplert les urnes del PP, cavalca el canvi generacional apuntant-se a la moda taronja, més jove, menys corrupta (de moment) i molt més atractiva; Rivera i Arrimadas són guapos i magnètics, per bé que ell té millor i major capacitat que la seva successora a Catalunya.

Aquest nou nacionalisme espanyol es nodreix dels fills de populars i socialistes de tota la vida, a qui els partits dels seus pares han decebut, especialment a Catalunya, on són vagons de cua.

Trobo entre els votants taronges els que fa 20 anys vestien caçadores Alpha Industries, m’amenaçaven pel carrer perquè anava a una escola catalana, em cridaven perquè parlés en “cristiano”, treballaven a la fàbrica i guanyaven prou per comprar-se una Derbi Variant trucada i sorollosa.

Avui en dia, aquells adolescents “quillos” que dèiem nosaltres segueixen treballant en feines precàries, alguns com a autònoms, enriquits per la construcció i arruinats per la crisi, cabrejats amb un sistema que els ha donat l’esquena des que hi van entrar.

Mai havien estat polititzats i ara tampoc ho estan, senzillament senten perillar la seva superioritat nacional, que fins ara ningú havia posat en dubte. Són gent a qui la ràbia, la por o l’odi faran sortir a votar el 21D però que tornaran a postrar al sofà el dia 22, sense ganes, convicció o voluntat per mobilitzar-se.

Els he vist com a pares del club d’hoquei o de l’esplai, portant la canalla sense implicar-se, anant i tornant de casa, desentenent-se de les reunions o de les activitats conjuntes, o directament, no apuntant els fills a cap activitat per no haver-s’hi de comprometre. No ho critico, ho constato.

Amb això vull dir que aquest vot taronja té validesa electoral, i ens sorprendrà el volum existent d’aquest perfil entre la nostra societat, a la que possiblement no s’ha tingut en compte perquè efectivament, no l’hem trobat al carrer, ni a les AMPAs, ni als caus, ni als castellers o les colles de diables, i al mateix temps, també vull dir que aquest vot no té un recolzament social sòlid perquè no es mobilitza, tret de quatre ultres, a qui la impunitat permet campar lliurement per espantar amb la seva violència, però que no deixen de ser residuals, diguem-ho tot.

Si a molts d’aquests votants els expliquessin el programa liberal de Ciudadanos mai se’ls acudiria votar-los, el problema és que ells no ens voldran escoltar i nosaltres no sabem arribar a aquest perfil d’electors.

Davant d’aquesta realitat, dues lliçons:

  1. No ens desanimem en veure milers de votants canalitzar la seva ira, la seva por o la seva frustració en el vot taronja, escoltem-los i donem resposta a les seves demandes, més enllà d’eslògans i proclames moralistes.
  2. La República ha de tenir en compte aquest gruix de gent perquè també en formaran part, perquè aquest col·lectiu ampli també forma part d’aquest poble que és Catalunya, ric i divers.

 

 

PD: M’agradaria afegir una cosa; l’IBEX35, els finançadors de Ciudadanos, no són anticatalans, entre ells s’hi compten grans famílies catalanes implantades en els consells d’administració de les grans empreses i la banca. Ells són grans capitalistes i com a tal, necessiten d’un partit que els defensi sense que es noti. Ara que el PP els surt massa car (en suborns) i la joventut desmobilitzada no aposta pel blau, es fan servir de l’anticatalanisme taronja per aconseguir els vots que necessiten per mantenir el seu status quo.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!