ELS RÀFOLS DE L’ARBOÇAR

Deixa un comentari

Al barri de la Pineda de Torrelavit, el carrer més ample, porta el nom dels germans Joan i Jaume Ràfols i Mata. L’escola pública, també.

L’escola és un edifici noucentista dissenyat per Enric Sagnier. Sagnier va realitzar edificis al passeig de Gràcia i a la rambla de Catalunya, és autor de la casa central de la Caixa de Pensions a la Via Laietana, de la seu de la duana del port, del Palau de Justícia, del temple del Sagrat Cor al Tibidabo, la capella del Santíssim del monestir de Montserrat, etc…

Els Ràfols i Mata foren tres germans (en Joan, en Jaume i en Josep) que nasqueren a l’Arboçar, masia de Lavit, a finals del segle XIX. Eren fills dels masovers de la masia: Josep Ràfols i Mir, i de Teresa Mata Gallego.

Jaume Ràfols i Mata va marxar cap a Barcelona de petit, amb 9 anys. Va servir a casa del sr. Bohigas, una important empresa de transports i duanes, mentre estudiava la carrera de dret mercantil. Amb 21 anys ja era pèrit i professor mercantil, i va arribar a catedràtic de l’Escola de Comerç. Més endavant Bohigas li traspassà el negoci comercial que regentava, la qual cosa el convertí en un dels primers comerciants del seu ram. El 1930 va ser escollit regidor de l’Ajuntament de Barcelona, juntament amb Lluís Companys, Pich i Pon, etc,..

En Joan va marxar de jovenet cap a Amèrica a fer fortuna i va aconseguir-ho en el negoci de la importació i l’exportació. No va tenir descendència. Juntament amb el seu germà Jaume, van voler que al seu poble es construïssin unes escoles perquè cap nen ni cap nena es quedés sense escolaritzar. Van ser inaugurades el 22 de juliol de 1928. També van pagar la construcció d’una claveguera al carrer del Bosc. Quan “els senyors Ràfols” passaven amb el seu cotxe cap a l’Arboçar repartien bombons a la quitxalla del municipi. I a tots els nens i nenes els van regalar la bata per anar a l’escola, uns mitjons i unes espardenyes i, a més a més, el primer dia de classe els van donar un sandvitx i bombons.

En Jaume (1857-1930) casà amb Leonor Martí i Parés i fou el pare d’Enric Ràfols i Martí propietari, comerciant, esportista i polític que establí relacions amb molts països i s’implicà en organitzacions transnacionals.

Enric Ràfols fou diputat a la Mancomunitat entre el 1919 i 1923. El 1921 era directiu de la Penya Rhin, quan organitzaven les curses internacionals de cotxes que es van fer al Penedès. Va ser parlamentari l’any 1923 per la demarcació Igualada-Vilafranca pel partit Liberal. Va escriure l’any 1928 unes Notes Històriques sobre Torrelavit. El 1931 fundà el Partit Agrari de Catalunya. Va ser cònsol de Xile a Barcelona i secretari general de l’Asociación Hispano-Islámica. Com a diputat de la Mancomunitat, participà en un intent del catalanisme d’organitzar el món de l’esport.

Publicat a El 3 de vuit del 10 de febrer de 2017

Aquesta entrada s'ha publicat en HISTÒRIES DEL PENEDÈS el 11 de febrer de 2017 per Josep Arasa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.