ORATORI A SANT FÈLIX PER AGRAIR LA PLUJA

Deixa un comentari

A la Biblioteca Nacional de España, a Madrid, es guarda gelosament un llibret de 12 pàgines, imprès l’any 1737 per  l’Impremta d’en Piferrer, d’un oratori, escrit en castellà, que es cantava a Vilafranca per agrair la pluja a Sant Felix.

L’any 1702 en Joan Pifarrer va fundar la impremta a la Plaça de l’Àngels de Barcelona, establiment que es va mantenir obert fins l’any 1868.

Un oratori és una composició d’estructura narrativa en què intervenen solistes vocals, cor i orquestra. Sempre es basen en textos de caràcter religiós. Fou conreat especialment durant l’època barroca (segles XVII-XVIII). Normalment, s’interpreten en versió de concert, sense escenificació ni vestuari.

Oratorio sacro que con reverentes solemnes cultos, y en grata memoria del beneficio de la lluvia rendidamente dedica, y obsequiosamente consagra la muy il·lustre, y real Villa de Vilafranca de Panadès , al Invicto Campeón, y Sagrado Ministro de Christo su Tutelar, y Heroe el Señor San Felix Martyr, en la fiesta que en la Parroquial Iglesia de Santa Maria de dicha Villa celebra a los 30 de Agosto 1737”. Cantalo la Capilla de dicha Parroquial Iglesia.

L’oratori de Sant Fèlix té tres escenes amb un total de 175 versos, 40 estan recitats, 79 senyalats  com “coplas” i 19 com “arias”. Sis són els personatges que el canten o el reciten:  Sant Felix, La Fama, La Firmeza, Villafranca, El Poder i la Gratitud.

Comença l’oratori amb uns versos cantants per Sant Felix: Felix un diamante/De brillantes claros/Une a la Corona/ Que pulen los Astros;/Pues quando los Cielos/ Muestran a los Campos/ En puertas de bronce,/De hierro candados ;/ Felix con la llave/ De su gran amparo/ Venas abrio, que con usura grata,/ Granizan oro, lo que llueven plata.

La primera escena té, a més, sis “coplas”. El Poder canta:.Acà la campaña,/ que polvo parece/ fertil la humedece,/ y colma de flor. I Vilafranca adreçant-se a Sant Felix respon:Esta experiència/De tu eloquencia/Es fiel señal;/Que por tu medio/Tendre remedio/En qualquier mal.

A la segona escena la Firmeza canta: Sed padecieron los Campos,/ y FELIX padeciõ sed;/ aquella la Fè la sacia,/esta la aumenta la Fe./ La Fè que alivia las mieses/ en FELIX mayor fè es:/ porque aquella es Fè de gracia,/ aquesta es gracia de Fè.

Tot acabant la tercera escena la Fama canta: En comunes plagas/ Del hambre cruel/Felix te protege; /Pues del Panadès/ Socorre el Egypto/Provido Jofeph.

La Gratitud respon: Y tu gran Tutelar Numen Sagrado/ Echizo de este Clero, y Pueblo amado,/Pues Campos fertilizas a tu ruego,/Dilata el corazón celeste riego:/Porque en noble pregon de tus virtudes/ Sembrando afectos, cojas gratitudes.

I s’acaba l’oratori cantant plegats un aria: Porque la cosecha/ De los beneficiós/ Que rinde el favor; / Sea en sacrificios/ Cofecha de Amor.

Publicat a El 3 de vuit el 09 de desembre de 2016

Aquesta entrada s'ha publicat en HISTÒRIES DEL PENEDÈS el 10 de desembre de 2016 per Josep Arasa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.