SANT VALENTI DE LES CABANYES

Deixa un comentari

Sant Valentí  és una església de les Cabanyes. Molt abans de l’existència de l’església de Sant Valentí, en aquestes terres hi havia construïda una gran vil•la romana, datada entre el segle I aC i els segles VII i VIII. Sobre les restes d’un edifici romà, es va construir el temple romànic, documentat al segle XI.

Una mica més endavant (1135) es va establir en aquest lloc l’orde militar religiosa de l’Hospital de Sant Joan de Jerusalem que va ser la primera comanda de l’ordre al Penedès i un dels seus primers establiments a Catalunya: l’Hospital de Sant Valentí dins el terme del castell d’Olèrdola. L’assentament dels hospitalers a l’indret era indicat per consolidar el poblament d’un territori tant a prop de la frontera sarraïna, si tenim en compte que l’orde, igualment que els Templers, havia estat creat per ajudar els necessitats i, alhora, per combatre els infidels. Des d’aquest lloc van partir cap a nombroses batalles contra els sarraïns.

La comanda va créixer  amb les donacions que va rebre dels cavallers de la comarca, -de les quals és significativa la de Guillem de la Granada l’any 1137 d’unes cases que posseïa a la placa del mateix terme de la Granada-, aconseguint un important i extens patrimoni. Entre les possessions que els hospitalers anaren adquirint se’n trobaven algunes a la mateixa Vilafranca, com el forn públic, del qual eren propietaris des del 1209. A començament del segle XIV els hospitalers van demanar el seu trasllat des de les Cabanyes a Vilafranca on van comprar els terrenys que li calien per aixecar el convent, la capella i el fossar. Un cop efectuat el trasllat (1306), els hospitalers van mantenir la propietat de Sant Valentí.

A les Cabanyes l’església romànica de Sant Valentí és l’únic testimoni que resta de la comanda, i a Vilafranca es conserva l’església de Sant Joan, aixecada durant el segle XIV sobre una església anterior, també propietat de l’Hospital. El convent fou enderrocat l’any 1845 (El 3 de vuit 7-11-14).

L’església de Sant Valentí de les Cabanyes va ser objecte d’una important reforma l’any 1773 (887 lliures),  actualment és un edifici d’una sola nau amb transsepte de braços rectangulars, coberta amb volta de canó lleugerament apuntada. Als costats nord i sud de la nau s’hi adossaren capelles i una sagristia. Sobre el mur de ponent s’alça un destacat campanar d’espadanya.

El creixement de les Cabanyes i el deteriorament de l’edifici van comportar que es decidís la construcció d’una nova església parroquial inaugurada l’any 1912. Des d’aquell moment l’antic temple fou abandonat i desafectat del culte. La guerra civil del 1936-39 va ocasionar-hi un seguit de desperfectes, i va passar a servir d’estable. L’any 1970 es va començar una campanya de neteja. L’any 1973 es descobriren unes pintures murals als fresc romàniques (segle XIII) i gòtiques (segle XIV), restaurades l’any 1980.  En unes recents excavacions arqueològiques es va descobrir part de la necròpolis medieval amb pràcticament un centenar de tombes.

Publicat al 3 de vuit el 14-11-14

 

Per saber.ne més.-

La documentació històrica sobre l’església de Sant Valentí de les Cabanyes, Anna Castellano- Joan Salvadó,  Miscelania penedesenca 1990, pag 150-165

Les cases de templers i hospitalers de Catalunya, J. Miret i Sans, Barcelona 1910

Comanda de Sant Valentí de les Cabanyes, Monestirs de Catalunya, http://www.monestirs.cat/monst/altpe/ap02caba.htm

Aquesta entrada s'ha publicat en HISTÒRIES DEL PENEDÈS el 15 de novembre de 2014 per Josep Arasa

  1. Sóc el tècnic de l’Ajuntament de Les Cabanyes i vaig llegir el seu article “Sant
    Valentí de Les Cabanyes”, publicat pel 3 de Vuit, el passat divendres 14 de
    novembre de 2014.
    El vaig trobar interessant, però deixi’m que li faci un comentari sobre la part
    final del mateix, què crec podria haver-se comentat les actuacions que l’Ajuntament
    de Les Cabanyes ha dut últimament a terme, amb les quals ja se li està donant un
    ús principalment cultural i ruta d’interès turístic.
    Actuacions fetes:
    – Arranjament de teulada de Sant Valentí i substitució de la totalitat de la
    Rectoria.
    – Reparació dels murs exteriors.
    – Reparació total de l’altar, així com la protecció del paviment original romà.
    – Consolidació de les pintures.
    – Col·locació de nova fusteria, etc.
    Actualment està en tràmit el Projecte de Museïtzació de la Rectoria amb
    l’adequació dels interiors, per exposar-hi el material i l’historial trobat.
    Res més, està l’Ajuntament de Les Cabanyes a disposició de facilitar-li amb
    més detall tota la informació que vostè desitgi.
    Salutacions,
    Josep Almirall Montserrat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.