EL BATXILLERAT LABORAL (2/2)

Deixa un comentari

La llei de 1949 va crear un batxillerat nou i diferent de l’Universitari, l’anomenat Batxillerat Laboral. Durava cinc anys i estava adreçat als hijos de los productores” eufemisme utilitzat pel Règim per parlar dels treballadors. El batxillerat laboral compatibilitzava assignatures teòriques (matemàtiques, geografia, història, fisiologia,…) amb tallers pràctics definits per l’especialitat de cada institut. Les especialitats del batxillerat laboral eren “agrícola y ganadera, industrial, minera, marítima y profesiones femeninas” La que va tenir més alumnes va ser l’agrícola-ramadera que era la modalitat que des de 1950 s’impartiria a Vilafranca, al Palau Magarola, a la plaça de Sant Joan.

El Palau Magarola no estava preparat per impartir els estudis laborals. Des de 1953 els tallers de fusteria, mecànica i electricitat s’instal·laren a l’antic teatre de l’Ateneu Obrer, al carrer Ateneu. Les pràctiques agrícoles es feien en unes vinyes i hortes situades a la pujada de Sant Salvador, on actualment hi ha els instituts. L’esport es practicava al petit pati de l’edifici, al camp de futbol municipal contigu als camps de pràctiques, o bé al Velòdrom.

El Palau Magarola  -antiga escola dels maristes-  havia acollit des de l’any 1939 el Centro Comarcal de Enseñanza Media, Milá y Fontanals, centre d’estudis per a nois i noies. Amb el canvi del pla el centre va esdevenir exclusivament masculí, i l’any 1954 va canviar el seu nom pel d’Eugeni d’Ors arran de la mort de l’escriptor. L’institut Eugeni d’Ors  era l’únic indret de tot el Penedès on realitzar el batxillerat laboral.

L’any 1953 es publica la llei sobre Ordenación de la Enseñanza Media i es divideix el batxillerat Universitari en elemental (quatre anys) amb un examen de revalida en acabar, i el superior (dos cursos i revalida) i un curs de preuniversitari necessari per a l’accés a la universitat, el qual acabava amb un examen de “madurez”.

No va ser fins l’any 1956 que es va crear el Batxillerat Laboral Superior de dos anys per tal de permetre al batxillers laborals entrar a la universitat. El Batxillerat Laboral Superior  era de dos anys i mantenia el mateix discurs que l’Elemental en compatibilitzar formació tècnica, científica i practica.  Per accedir a la universitat calia la aprobación de todas las disciplinas que integran este Bachillerato y un examen final. El batxillerat Laboral Superior no es va cursar a Vilafranca, i els estudiants en acabar l’Elemental havien de desplaçar-se a Valls, Tarragona, La Laguna, Madrid, etc. per fer-lo.

L’institut vilafranquí, amb el batxillerat laboral elemental, es va mantenir al Palau Magarola fins l’any 1968 que es va traslladar a l’actual ubicació. El trasllat al nou edifici va coincidir amb la implantació d’un nou pla d’estudis (batxillerat elemental unificat de sis cursos) i amb l’accés de les noies als estudis.

 Publicat a El 3 de vuit (26-09-14)

Per saber-ne més:

La enseñanza media en la España franquista (1936-1975), Juan Antonio Lorenzo Vicente – 2003 – ‎Education

Los expedientes de depuración de los professores de instituto de segunda enseñanza (1937-1943) http://hispanianova.rediris.es/7/dossier/07d017.pdf  , Olegario Negrin 2007

Història de l’Institut http://www.ies-eugeni.cat/course/view.php?id=559

Evolució de l’Institut Nacional de Batxillerat “Eugeni d’Ors” en el seu cinquantenari (1933-1983), Antoni Jordà i Fernàndez, Ajuntament de Vilafranca del Penedès, Comissió de Cultura, 1983

Aquesta entrada s'ha publicat en HISTÒRIES DEL PENEDÈS el 27 de setembre de 2014 per Josep Arasa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.