SANT PERE AD VINCULA

Deixa un comentari

Al barri de la Torre de Vernet o simplement , la Torre  (40 habitants i nou cases), al terme de Sant Martí Sarroca, a tocar amb el de Castellví de la Marca, hi ha la capella de Sant Pere ad Vincula. Malgrat les cases centenàries de la caseria, de la torre que va donar nom al lloc no en resta cap vestigi.

El temple de sant Pere, arrebossat i pintat, és de finals del segle XIII. És una petita capella d’una sola nau amb coberta a doble vessant i campanar d’espadanya. Damunt la porta s’obre un ull de bou. La capella conserva restes d’una església anterior.

Sobre l’advocació, Sant Pere ad Vincula, es poden escoltar moltes interpretacions populars: que si el temple estava vinculat a un altre parròquia.., que s’havia perdut l’origen.., que estava relacionat amb una congregació religiosa fundada a Marsella l’any 1839 i dedicada a la reinserció de joves, etc…Sant Pere ad Vincula és el nom llatí de Sant Pere l’Encadenat, fent referència a l’empresonament i turment que va rebre l’apòstol Pere. Amb aquesta denominació llatina es conserven esglésies a Tarragona, Rosselló (Segrià), Mont-ral (Alt Camp)…….

Segons el Nou Testament, el primitiu nom de Pere era Simó (Betsaida ?-Roma 64/67). Treballava de pescador a Cafarnaüm, estava casat i a casa seva també hi vivia la seva sogra. La tradició diu que després d’haver evangelitzat Antioquia, i predicat entre el poble jueu, va marxat a Roma on hauria esdevingut el primer bisbe. Durant el regnat de Neró (37-68), època en que el cristianisme era considerat com una secta del judaisme,  el van agafar pres a Jerusalem, el van martiritzar i executar en una creu invertida.

Segons s’explica van ser trobades per Eudoxia, l’esposa de l’emperador romà. Una part de les cadenes es van quedar a Constantinoble i l’altra va ser enviada a Roma. Posteriorment el papa Lleó I el Gran, va unir, miraculosament, totes les parts que es conservaven de les cadenes que havien servit pels empresonaments de Pere. Les cadenes es guarden en una urna sota l’altar principal de Sant Pietro in Vincoli de Roma.

Pere és venerat per les esglésies catòlica, l’ortodoxa, les esglésies orientals, i l’anglicana. Les ruïnes de la casa que tenia Pere a Cafarnaüm estan sota una església ortodoxa. A Pisa es conserva l’indret on va fer la seva primera missa a Itàlia. El lloc on van martiritzar Pere a Roma es l’actual cripta de Sant Pietro in Montorio. A la Presó Mamertina (església de Sant Josep de Farenami) es conserva la columna on va ser lligat.  La seva tomba, trobada  als anys quaranta del segle passat, està a la cripta del Vaticà i el seu cap, juntament amb el de sant Pau, disposen de reliquiaris a Sant Joan de Laterà.

Segons el santoral catòlic la festa de Sant Pere l’Encadenat ,“ad Vincula”, se celebra el dia 1 d’agost.
Publicat a El 3 de vuit (15-03-13) 

Fotografia Maria Rosa Ferré Galimany

Aquesta entrada s'ha publicat en HISTÒRIES DEL PENEDÈS el 15 de març de 2013 per Josep Arasa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.