Vatua l'olla!

Un altre dels molts punts de vista

Més similituds entre Catalunya i Escòcia

L’11 de setembre del 2014 serà una data històricament molt assenyalada per als catalans. Els 300 anys d’ocupació de la corona espanyola. Però també ho serà per als escocesos, per dos esdeveniments històrics diferents: la batalla d’Stirling Bridge i la batalla de Bannockburn. La primera té a veure amb el dia, ja que va lliurar-se l’11 de setembre (del 1297). La segona, amb l’any, ja que va tenir lloc el 1314, ara fa exactament 700 anys. Dos aniversaris paral·lels que només divergeixen en una cosa: el resultat. Els escocesos van sortir vencedors de totes dues batalles; els catalans, vençuts.

Les dues batalles estan separades per poc menys de vint anys i s’emmarquen dins de la Primera Guerra d’Independència d’Escòcia. La d’Stirling Bridge (1297) és famosa perquè va convertir William Wallace en l’heroi nacional que és actualment. L’any anterior l’exèrcit anglès havia doblegat amb certa facilitat les primeres revoltes dels pagesos escocesos, farts dels abusos d’Edward I. I aquest excés de confiança va ser un dels factors que van fer que tot i disposar d’una superioritat numèrica molt important sortissin derrotats de la lluita. Un altre va ser l’habilitat tàctica dels escocesos, que van utilitzar les mides reduïdes del pont que portava al castell per inutilitzar la cavalleria enemiga i bloquejar el desplaçament de tropes.

Vista de la riba on es va lliurar la batalla // DAVID GINEBRA
Vista de la riba on es va lliurar la batalla // DAVID GINEBRA

Però la guerra no s’havia acabat i, després de rebre algun correctiu, va arribar la data clau. El 23 de juny del 1314 va començar la batalla de Bannockburn, que s’allargaria fins l’endemà i que va resultar en una encara més sorprenent victòria escocesa. Amb Wallace capturat i executat uns anys abans, el front anglès disposava de dos homes i mig per cada soldat escocès, que a més havien estat entrenats i tenien armes més sofisticades. Però la falta de lideratge d’Edward II, que no va heretar del seu pare, va anar enfonsant psicològicament les seves tropes i altre cop la superioritat estratègica dels homes de Robert de Bruce, que es van posicionar sobre un altiplà i van esperar el moment oportú per atacar, va decantar la balança a favor dels escocesos.

Detall de la batalla de Bannockburn // DAVID GINEBRA
Detall de la batalla de Bannockburn // DAVID GINEBRA

Fruit d’aquesta batalla es va firmar la Declaració d’Arbroath (1320), que reconeixia la independència del Regne d’Escòcia. Probablement van ser els anys en què el país va gaudir de més sobirania, ja que al cap de poc la Segona Guerra d’Independència va tornar a atorgar cert poder als anglesos (1357), fins a la coneguda Acta d’Unió (1707). Quan han passat més de 300 anys des de la inclusió d’Escòcia i Anglaterra dins d’un mateix estat, la possibilitat de ser un país independent torna a estar sobre la taula. Just 700 anys després de l’èpica batalla de Bannockburn.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per dginebra | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent