Apòstata desficiosa

Ni d'ací, ni d'allà, ni d'una mica més avall

L’apagada fracassa, i jo contenta

Fa uns mesos va arribar, de manera quasi furtiva, la primera convocatòria per fer una apagada simbòlica de cinc minuts com a crida als governs perquè es posen les piles pel que fa al canvi climàtic. Va tindre un cert èxit, tot i que la cosa ja es va corrompre una miqueta perquè algunes institucions es van apuntar al carro i, com ja vaig explicar, feia pinta de presa de pèl.

Hui el tema ja ha estat clar: només han apagat els llums aquells que tenen poder per fer alguna cosa. I la gent en general, jo inclosa, hem passat de sumar-nos a aquesta pantomima. Perquè això és el que és ara: cinc minutets per quedar bé i rentar-se la consciència, si més no de cara a la galeria. Un gest absurd per amansar les feres (que, per altra banda, tampoc no plantem massa cara, tot s’ha de dir).

He de confessar que m’ha alegrat veure que la convocatòria no es seguia amb el borreguisme habitual que acostuma a acompanyar aquestes iniciatives. Tot i que no sé ben bé si la negativa a sumar-s’hi ha estat fruit de la reflexió, com en el meu cas, o simplement del ‘menfotisme’.

Mentrestant, i per molt que es vulga aparentar amb l’apagadeta dels nassos, no només no complim el protocol de Kioto, sinó que cada vegada ens hi allunyem més: continuen creixent les emissions de CO2 a casa nostra, Barcelona té una de les atmosferes més contaminades del món (que supera, i molt, els límits que recomana l’organització mundial de la salut), augmenta el parc mòbil, no es fan efectives les restriccions de velocitat, el transport públic és cada vegada més roín… Però agafem més avions, que ara és baratet, i posem més aires condicionats, i ofeguem-nos de calor amb la calefacció, que el que compta és la pela i l’energia està barata…

Potser en realitat això de l’apagada s’ha de veure com un símbol, sí, però d’una altra cosa: quedem-nos a les fosques, que així podrem aparentar que no veiem el que passa, i podrem seguir actuant com fins ara i quedar-nos ben tranquils.



  1. Quant prohibeixin les competicions esportives out-door
    en horari nocturn, potser que em comenci a creure que va de bo. Un camp de futbo de primera, es pot consumir en il·luminació entre 1600 i 2000 Kwh.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Sense categoria per desficiosa | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent