Apòstata desficiosa

Ni d'ací, ni d'allà, ni d'una mica més avall

La guerra, en la veu d’un testimoni colpidor

Acabe de baixar de l’autobús, línia 71, tornant de fer uns encàrrecs. Al meu costat, una dona gran i molt dolça li explicava a una altra com de malament ho va passar en guerra. Que gana, gràcies a déu, no en va patir, però por, molta.

El soroll dels avions, com si fóra l’infern. Vivia a prop de la Cepsa, o la Campsa, (on deu ser això?) i el seu pare temia que els avions tiraren les bombes allà. Així que se’n van anar cap a Horta. I des d’allà els veia. I un dia, quan tenia 5 o 6 anys, amb un germà un parell d’anys més gran, amagats, van veure un afusellament per can Tunis. Tal i com baixaven els homes dels camions, no sap si rojos o dels nacionals, afusellats i cap a la fosa comuna.

I que tan de bo això no haja de viure ningú més, però que tal i com van les coses, ella s’ho veu vindre, que hi haurà més guerres.

No ho he pogut evitar: m’he presentat, li he dit que faig documentals i li he demanat el telèfon per quedar i entrevistar-la davant la càmera. I diu que sí.

Potser aquest serà el meu proper projecte. Així que si coneixeu algú que visquera la guerra, a Barcelona, a València, o a qualsevol altre poble i ciutat, i ho vulga contar, feu-m’ho saber.



  1. Doncs precisament a Alcoi han fet un museu de la guerra civil prou apanyat al Refugi de Cervantes, i un video recull diversos testimonis semblants al que comentes sobre els set bombardejos que van patir.

  2. Anava a dir-te també això del refugi d’Alcoi. I crec que testimonis no ten costaran de trobar, crec. Qui més qui menys tots coneixem gent que va viure aquella guerra. A este blog tens més informació sobre els bombardejos sobre Alcoi

  3. Els meus avis l’ha van viure, i de prop. Sempre m’expliquen les històries de la guerra (sempre les mateixies, clar! però els avis ja ho fan això). Aixi que si els necessites entrevistar, encara que són grans, ells estaran encantats. 
    Roser.  

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Sense categoria per desficiosa | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent