David Ros Serra - XIFRES

Materials per entendre el perquè de l’Estat que volem

Endeutament i independència. Quin deute tindrà la Catalunya independent?

Deixa un comentari

Resum d'escenaris

 Us avancem alguns aspectes que publicarem en l’article de la propera Revista Econòmica de Catalunya, realitzat per Pere Miret i David Ros, economistes

1. El deute que suporten avui els catalans pel fet de viure a Espanya és superior al que tindrien en una Catalunya independent, sigui quin sigui el criteri que s’utilitzi per a repartir el deute.

2. El deute català actual més el que s’heretés del Regne d’Espanya seria assumible per l’economia catalana en el marc d’un nou estat, en situar-se per sota de la mitjana dels països europeus i amb un estalvi d’entre un 30 % i un 52 % en relació amb la situació actual dins d’Espanya. Catalunya no seria un estat especialment endeutat.

3. El deute de Catalunya no serà pas un problema perquè el nou Estat pugui començar la seva vida amb una economia sanejada.

4. La negociació dels actius i passius situaria el deute del nou Estat entre el 75 % i el 50 % del PIB. Amb el creixement del PIB, aquest percentatge disminuiria significativament.

5. Fins que no es negociés  l’endeutament de Catalunya, el deute públic es col·locaria al voltant del 36 % del PIB, percentatge que podria disminuir al 16 %, mentre no s’assumís la devolució del FLA a l’Estat espanyol, molt per sota de la mitjana europea. Cal dir que no considerem probable aquest escenari, per les raons explicades.

Aquesta entrada s'ha publicat en ENDEUTAMENT, ENDEUTAMENT el 4 de maig de 2016 per davidros