Republicans i Independentistes

Bloc personal de Carles Macian

21 de setembre de 2008
13 comentaris

ESTRATÈGIA PERDEDORA

La plena sobirania és un objectiu compartit per una majoria cada cop més gran de catalans i catalanes. Un estudi del Cercle d’Estudis Sobiranistes fa una estimació del suport a la independència en un 35% de la població, amb una oposició manifesta del 45%.

El gran repte que tenen davant les forces polítiques sobiranistes no és altre que encertar l’estratègia per a arribar a un suport majoritari a l’opció independentista. I n’hi ha una que és clarament una estratègia perdedora.

Els resultats de l’estudi del Cercle d’Estudis Sobiranistes, fet pel geòleg Marc Belzunces, indiquen un suport a l’opció independentista del 35% i una oposició del 45%. Malgrat això, en Marc fa una valoració optimista de les possibilitats de guanyar un referèndum, valoració que considero excessivament ingènua. La veritat, pensar que l’abstenció penalitzarà l’opció unionista davant una participació massiva dels independentistes és un judici d’intencions basat en la pròpia il·lusió, no en el comportament real que tindrien aquests col·lectius. Especialment si tenim en compte la mobilització unionista que induiria activament l’Estat Espanyol i les forces polítiques contràries a la independència i, desgraciadament, si tenim en compte la tradicional desorganització caïnita del catalanisme, en general, i de l’independentisme en particular.

Així doncs, crec que el plantejament d’un referèndum amb aquesta estimació de suport social no ens garantitza la victòria, ni molt menys. Les forces polítiques sobiranistes han de plantejar una estratègia que els permeti incrementar el percentatge de suport, segurament a costa de disminuir també el percentatge opositor. Necessitem una estratègia guanyadora.

L’estudi d’en Belzunces dibuixa un mapa de la distribució dels suports favorables i hostils que ens acaba resultant força conegut. El mapa coincideix, grosso modo, amb el mapa de la immigració, nova i antiga, el mapa que separa la Catalunya urbana de la Catalunya rural i semiurbana.

A simple vista, l’estratègia guanyadora ha de ser la que sumi a l’independentisme amplis sectors provinents de la immigració: tant els descendents de la immigració espanyola del tercer quart del segle XX, com els nous catalans i les noves catalanes que han vingut a partir dels anys 90.

Una estratègia adreçada única i exclusivament als catalans i catalanes “ètnicament” purs, als catalans i catalanes de soca-rel, està condemnada indefectiblement al fracàs. La demografia del país ni enganya ni perdona. L’any 2014 serem prop de 8 milions de catalans i catalanes, dels quals només uns 2.5 milions correspondran a aquest grup, el grup dels catalans de tota la vida. Les estratègies que parlen de “catalanitzar” o “recatalanitzar” Catalunya, les estratègies que pretenen l’activació nacional de tots els catalans d’origen, deixant de banda els anhels, interessos i objectius dels catalans d’adopció, són estratègies directament perdedores. Potser ben intencionades, però perdedores.

Potser perquè sóc fill d’espanyols. Potser perquè sóc de Barcelona. Potser, senzillament, perquè vull guanyar. Potser per tot això, jo no vull apostar per un independentisme de barretina i espardenya, per un independentisme permanentment “emprenyat”, o per un independentisme només apte per als que viuen a Puigcerdà, Rupit o Santa Coloma de Farners. Potser, per tot això, aposto per un independentisme guanyador; un independentisme urbà, cosmopolita i obert, un independentisme radicalment democràtic, modern i optimista.

Un independentisme que faci una Barcelona Oberta, una Catalunya Oberta, uns Països Catalans Oberts.

  1. aquesta mania de plantejar que ser obert està en oposició a ser autèntic em deceb. Si vaig a un país i me’l vull fer meu, voldré conèixer-ne els trets que el fan ser el que són, altrament, què importa lluitar per ell.
    fer que estimin el que ens és propi, que se’n sentin partíceps.

  2. Potser téns raó. És fàcil de confondre els desigs amb les realitats, i l’estudi del Cercle d’Estudis Sobiranistes fa piruetes increïbles amb els nombres. Com ells mateixos diuen, l’opció independentista és minoritària. Confiar-ho tot a l’abstenció diferencial és molt arriscat. És cert que aquesta abstenció diferencial en les eleccions autonòmiques va fer possibles les àmplies majories de CiU en el passat, i que encara avui CiU i ERC junts fan majoria absoluta al Parlament de catalunya. Però si mirem els resultats de les eleccions estatals, es veu clarament que no hi ha res a fer. Pensar que un referèndum d’independència no motivaria la majoria espanyolista (PSOE + PP) és, com a mínim, gratuït. I és evident que l’estat espanyol no es quedaria de braços plegats, i que desenvoluparia una ofensiva brutal, tot combinant el pal i la pastanaga.
    Ara: essent tot això cert, no es veu gens clara l’alternativa. El mal anomenat ‘nacionalisme identitari’ no ha reeixit, per un motiu ben senzill: la ‘fàbrica de catalans’ fa temps que és closa. Els anys 40 i 50, en els moments més negres del franquisme, una part de l’emigració fou assimilada, especialment a comarques. Això ja fa anys que no funciona, i fins i tot a llocs de tradició catalaníssima – penso per exemple en Ripoll, que conec una mica – és el jovent castellanoparlant el que ha arrossegat els descendents de generacions i genracions de catalans a fer del castellà la llengua de relació ‘normal’, ‘no marcada’.
    Després hi ha el molt mal plantejat ‘nacionalisme d’interés’: a la catalanitat per la revolta contra la discriminació econòmica. Això, ja s’ha vist, no funciona. Quan, en plena crisi de rodalies, es va fer una manifestació a què presumpament s’hi podia afegir la gent del Baix Llobregat – la més damnificada – es va veure clar: érem els de sempre, i tots parlàvem català.
    Interpreto, pel teu escit, i pel blasme als qui volen ‘racatalanitzar Catalunya’, que t’apuntes a aquest, per a mi fracassat, nacionalisme socioeconòmic.
    Doncs jo no. I no solament perquè, com he dit, no ha funcionat ni té perspectives de funcionar, sinó per una raó molt més elemental: no m’interessa, no em motiva, no em fa fred ni calor.
    Sóc conscient que els catalans – donant a aquest terme el valor que li dóna la gent en contextos no polititzats – hem passat a ser una minoria en el nostra propi territori, i que qualsevol projecte ha de partir d’aquesta realitat.

  3. Lestrategia perdedora és la que el govern amb ERC estan fent: carregar-se els mitjans de comunicació catalans, TV3 i Cat Radio. Això és estratègia perdedora. El que és estratègia perdedora és unir forces amb altres partits amb l’unic objectiu d’afeblir el nacionalisme majoritari de CiU, això es estratègia perdedora. Y ho feu de collons.

  4. Bé, els d’Esquerra podeu continuar -si voleu- amb la vostra estratègia “guanyadora”, que us ha portat a perdre vots elecció rere elecció. Fer de minyona del PSOE català té aquests riscos. La vostra praxi autonomista us ha fet  perdre molts vots de gent independentista, mentre que els votants “socialistes” de l’àrea metropolitana no s’han passat a Esquerra, sinó ans el contrari, com es pot comprovar mirant el resultat de les darreres eleccions municipals.

    Per a mi un partit independentista, i més encara si és d’esquerres, ha de prioritzar l’exercici del dret a l’autodeterminació. Si no tenim la clau de la caixa on es guarden els diners -i no la tindrem mai si no tenim un Estat propi-  ja m’explicaràs quines polítiques socials amb cara i ulls podrem fer. I et diré una altra cosa. Una Catalunya, uns Països Catalans independents on la llengua catalana tingui un paper marginal i sigui una més entre moltes altres m’interessen molt poc, per no dir gens. No hi ha cap país al món que per facilitar la integració dels immigrants renunciï a la llengua i a la cultura pròpies en benefici d’una altra de forastera. Suposo que no és això el que demanes, oi?

  5. oficialment d’espanyols tots els que som d’Espanya en som. Els que no som es castellans.
    dir-ne espanyol , del castellà, es donarh-o tot a castella, el tot, la totalitat, quan no es ni pot ser. Això de “l’espanyol, els espanyols ” es dior el mateix que la ideologia de la Falange.

    Mireu si n’anem d’errats. I són militants d’ERC.

  6. Tu i tota la colla que heu fet que el PSOE s’instal·li a totes les instàncies de poder a Catalunya encara voleu arrodonir la feta: que els catalans s’acabin d’obrir –encara més!– de cames.
    Nari nant, tu ja m’entens.

  7. Hola Carles, m’ha agradat llegir el teu apunt. Penso que l’estratègia de centrar-se predominantment amb l’independentisme està condemnada al fracàs perquè no n’hi ha prou amb ser independenstista. Això fa guanyar alguns vots, però en fa perdre molts més. Perquè la gent no vols partits essencialistes, la gent viu el dia a dia. L’endemà de la desfeta ens vam posar a escomrar el carrer. Ja n’hi ha prou d’escombrar potser? No, tots escombrem perquè no som ni serem herois d’un dia, la major part del país és “heroi” del dia a dia. 

    L’estratègia patriòtica fa sobretot que els patriotes se sentin reconfortats, s’apluadeixin amb més ganes i es reconfortin en l’homogeneïtat però l’endemà, ja som al cap del carrer de sempre. Com més partiotes i homogenis, més reduïts. I així cremem els barcos a la primera i no guanyarem mai.

    No és un joc individual, de sumar patriotes, és un joc social, de sumar més per una suma de més factors, Quants més millor!

    Si els patriotes no esperen la resta el que faran és un exercici d’autosatisfacció, però anira amb sac foradat. De fet, el millor patriotisme és el que suma adhesions, no aplaudiments d’altres patriotes.

    En fi, que veig amb preocupació que el que hem anat guanyant costosament es malbarati per la impaciència nacional d’alguns. Diran que no hem guanyat prou, que hem baixat preocupantment en algunes eleccions, i tindran raó. Però no tenen raó quan volen posar-se en patriotisme de morro fort. Si dins de l’independentisme s’imposessin els exclusivament patriotes perdríem més temps que res, entre d’altres coses perquè perdríem seriositat. De fet, la vehemència d’alguns moviments interns fan perdre seriositat especialment a ERC.

    Alguns haurien de fer més estratègia, les guerres es guanyen amb intel·ligència i no amb impaciència.

    Salut!

  8. Carles, collons, que l’estudi d’en Marc ens diu que les dades publicades per el CIS i la UA-Diputació de Barcelona, permeten en una hipòtesis, que ells expliquen clarament i ho argumenten, la possibilitat real de guanyar un referèndum.
    Volsaltres , és a dir, els que doneu recolzament a l’estratègia d’en Carod-Puigcercós, fins ara heu dit per activa i per passiva que el suport real a la independència era en prou feia un 15% i per això havíeu aparcat tota acció cap a ella, mentre intenteu agafar més poder al govern.
    Doncs les enquestes del CIS i de la UA-Diputació Barcelona diuen que d’entrada no és un 15% sinó un 35% i en Marc amb una hipòtesis argumentada diu que pot arribar a un 55% si es donen les condicions semblants a altres referèndums en altres països i els precedents d’altres eleccions a Catalunya.

    Pots dir tu una altre hipòtesis argumentada?, per exemple, tu creus que si es pot fer un debat amb tots els mitjans disponibles a favor de la independència, definint un projecte com cal , no podrem augmentar el nombre del 35% al 50%, això sense tenir en compte les hipòtesis d’abstenció que ens dona l’estudi d`en Marc.

    JO NO ENTENC COM POTS BARREJAR IDENTITATS D’ORIGEN AMB EL FET DE LA INDEPENDÈNCIA. La independència es per millorar a tots, siguin o no catalans de naixement. No es pot vincular la llibertat i independència a la identitat.

    En tot cas, la teva Esquerra, esta desaprofitant el cada dia més favorable vot sobiranisme, deixant-lo o orfe o que torni a CDC. Mentrestant vosaltres esteu enterrant Esquerra a la miseria, de si no fotem un canvi ràdical de persones del cap d’avant del partit per comencar a fer noves estrategies , en les properes eleccions al parlament tornarem a partit una derrota i ens quedarem en menys de 10 diputats. Això si, en Carod haurà col.locat tota la seva llista d’amics i parents.

    Salut, i cal renovar ja sinò vols ser complice d’aquest dessastre nacional.
    Manel des de l’exili

  9. We sales replica handbags for the best
    prices We specializing Cheap handbags,Designer Handbags Discount handbags,Mens and Womens replica bags Looking for Cheap and Gucci Handbags Replica
    chanel handbag
    chanel
    handbags
    replica Gucci
    Bags
    replica
    handbags
    Louis
    Vuitton handbags
    Discount replica
    handbags
    Louis
    Vuitton handbags
    Discount designer
    handbags
    Replica
    louis vuitton handbags
    and many more designers.Money Back Guarantee. Free
    Shipping.Offering Cheap knock off
    handbags
    replica handbags replica bags fake handbags Louis
    Vuitton handbags
    fake Louis
    Vuitton handbags
    Gucci handbags
    replica Gucci
    handbags
    fake Gucci
    handbags
    Prada handbags
    replica Prada
    handbags
    replica Hermes
    handbags
    replica Hermes
    bags
    replica Chanel
    handbags
    chanel
    handbags
    and other Designer Replica
    handbag
    s Discount handbags on sale
    handbags replica designer
    handbags
    replica louis
    vuitton handbags
    handbags for sale star handbags AAA Replica Handbags China Supplier, to
    buy replica watches best
    watches
    buy cheap watches cheap watches cheap replica watches replica watches replica watches
    free shipping and accept paypal.You can buy the cheapest louis vuitton
    handbags
    .chanel
    Handbags
    chloe
    handbag
    balenciaga
    Handbags
    Burberry handbags
    Prada Handbags Miu Miu handbags
    Dior handbags Gucci Handbags Hermes handbags
    louis
    vuitton handbags
    .chanel Handbags
    chloe handbags
    balenciaga
    Handbags
    Burberry
    handbags
    Prada
    Handbags
    Miu
    Miu handbags
    Dior handbags Gucci Handbags Hermes handbag
    Online China replica Goods offer cheapest designer louis
    vuitton handbags
    .chanel Handbags
    chloe
    handbags
    balenciaga
    Handbags
    Burberry
    handbags
    Prada Handbags
    Miu Miu
    handbags
    Dior handbags
    Gucci
    Handbags
    .Online China replica Goods offer cheapest designer Hermes
    handbag
    replica
    rolex
    rolex
    replica
    replica
    rolex
    louis vuitton
    handbags
    .chanel
    Handbags
    balenciaga
    Handbags
    Burberry
    handbags
    Prada Handbags
    Miu Miu handbags replica
    rolex
    rolex
    replica
    replica
    watches
    .Finest Workmanship,Quality Guaranteed. All of them have already
    attracted large number of eyes.We choose top materials like the orginal ones in
    order to pursuit perfect quality to satisfy our customers.Meanwhile,we cooperate
    with strong express company to ensure safe and fast delivery.You never need to
    worry about delivery problems.Do you still hesitate to make an order?All of them
    are coming with outstanding quality,reasonable prices.If you have any questions
    please feel free to contact us.We are looking forward your order!Wish you enjoy
    your shopping!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!