Carles Bassaganya i Serra

"Si llampega a marina, procura pa i farina"

20 de febrer de 2010
0 comentaris

La força de l’escut al Baix Camp, a Reus

Aquest dijous al vespre l’exposició La força de l’escut. L’heràldica cívica del món local de Catalunya [vídeo de l’exposició] va arribar al Baix Camp, concretament a Reus, al vestíbul del Consell Comarcal del Baix Camp. Amb el director dels Serveis Territorials de Governació a Tarragona, Francesc Tarragona, i el President del Consell Comarcal del Baix Camp, Josep Masdeu l’hem inaugurat. Com és habitual, el plat fort és la conferència-col·loqui de l’assessor d’heràldica i genealogia de Catalunya, l’Armand de Fluvià. i l’explicació breu del reglament que regula l’oficialització.////seguiu////

Aquest abril farà un any que l’exposició està voltant pel país. Per tant, ja ha passat per Figueres (Alt Empordà), Tortosa (Baix Ebre), Arenys de Munt (Maresme), Vic (Osona), Piera (Anoia), la Seu d’Urgell (Alt Urgell), Lleida (Segrià), Valls (Alt Camp) i Granollers (Vallès Oriental). Estic content perquè el proper destí serà la meva comarca, el Ripollès. És previst que dia 12 de març a la sala d’actes de la Biblioteca de Ripoll inaugurem l’exposició.

 

És curiós perquè els efectes que pretenia l’exposició s’estan materialitzant, tot i que els escuts que encara falten per oficialitzar, normalment són els més resistents i enquistats. Amb quest any hem pogut  baixar dels 300 ajuntaments dels que encara falten per oficialitzar De fet, en el dia d’avui són només 255 els que encara no tenen l’escut oficialitzat, dels 946 municipis que hi ha a Catalunya. El departament pretén mostrar i impulsar l’oficialització d’una heràldica catalana homogènia i reconeixible. A través de l’exposició es mostra com l’heràldica uneix la nostra història individual, com a municipis, com a comunitat més local, amb la simbologia del país. En el cas del Baix Camp, hi ha 11 municipis amb l’escut sense oficialitzar, i 18 municipis amb la bandera pendent. Els 11 municipis són Almoster, Arbolí, Argentera, Botarell, Cambrils, Capafonts, Castellvell del Camp, Duesaigües, Montbrió del Camp, Reus, Vilaplana, aquest últim a punt que s’oficialitzi. En el cas de Reus, es pot llegir aquest apunt al bloc de la Consueta, o una certa crònica al bloc d’Esquerra de l’Alforja L’exposició s’exhibirà a Reus fins al 5 de març.

 

L’escut i la bandera són, en la cultura catalana i des de fa molts segles, els símbols representatius per excel·lència de tot col·lectiu. A través de l’exposició és pretén donar a conèixer i fomentar la necessitat que els ajuntaments catalans tinguin uns símbols d’acord amb la història local com a reflex de la història de Catalunya. L’exposició també pretén cridar l’atenció sobre la interferència de símbols i les influències d’altres nacions que han fet canviar, contaminat o influït en els escuts municipals catalans.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!