PEDRES, MARS, OCEANS

la casa virtual d'un free-lance sense clients, d'un escriptor sense sou i d'un ciutadà sense estat.

27 de març de 2017
14 comentaris

LA PREPOTÈNCIA DEL BARÇA I ARISTIDES MAILLOL

La directiva del Futbol Club Barcelona està d’enhorabona perquè ha sabut gestionar bé els homenatges a Johan Cruyff i ha decidit que batejarà amb el nom del futbolista holandès el nou Mini Estadi. Una estàtua, un espai al museu del Barça i altres iniciatives completaran el reconeixement a un visionari del futbol que, cal recordar-ho, va tenir els seus estira i arronses amb aquesta directiva i sobretot amb la que presidia Sandro Rosell.

Ara bé, aquesta mateixa entitat està intentant que es produeixi un error de primer ordre: la substitució del nom del carrer d’Arístides Maillol pel del futbolista. Hem sabut que s’ha fet una proposta formal a l’Ajuntament que, pel be de tots, és imperiós que no prosperi.

Per què? Doncs molt senzill, perquè l’Aristides Maillol es mereix un carrer a Barcelona i a ser possible un carrer per on transiti molta gent, com és el cas actual. I perquè el Barça no pot cometre aquesta mena d’errades. Maillol (Banyuls de la Marenda, 1861-1944) és un dels principals artistes catalans de finals del segle XIX i principis del segle XX. Destaca sobretot com a escultor, però també va ser pintor i gravador. Voler substituir el nom d’aquest artista pel de Cruyff em sembla una manca de respecte important, però sobretot un desconeixement cultural de primer ordre que dóna una idea clara de la mena de gent que tenim a la directiva blaugrana en aquests moments.

El Barça va pel món dient que és més que un club. Per a mi va començar a ser només un club més el dia que va cedir l’espai de la seva samarreta a una dictadura quan abans hi duia Unicef. Allò ens singularitzava, això d’ara ens converteix en mediocres. Són els detalls. No tenir ni idea de qui és la persona que dóna nom al carrer on hi ha el teu estadi diu molt poc a favor dels directius blaugranes, que tot sovint es passen la cultura per l’entrecuix.

 La "Mediterrània" de Maillol (Museu Marés)

Però és que a més a més n’Arístides Maillol va ser un patriota quan no era fàcil ser-ho i quan el més normal era haver-se deixat seduir per la cultura francesa, l’estat on va néixer i que potser li ho hauria posat més fàcil si no s’hagués entestat en ser català. Maillol “parlava català, anava amb espardenyes, duia faixa i barretina, ballava sardanes” i afirmava: “Jo considero Catalunya la meva veritable pàtria”, segons que s’explica en el catàleg d’una de les seves exposicions. És clar que ara tot això potser molesta molt a aquesta junta directiva.

Esperem que Ada Colau i els seus socis al govern municipal no cedeixin a aquest nou xantatge del club blaugrana i mantingui el bon senderi de continuar dedicant a un gran artista el carrer que es mereix. En Johan va revolucionar el futbol, és cert, i es mereix que un estadi dugui el seu nom, i fins i tot un carrer dels de nova creació,si és vol. Però diria que la cultura i l’art de Maillol estan per sobre dels seus gols.

Em queda el consol de pensar que això amb en Laporta i en Guardiola no hagués passat. Perquè ells sí que es creien allò de més que un club.

  1. Ben dit, bon article. No n’he llegit gaires més a la premsa. Quan vaig escoltar aquesta proposta per la ràdio vaig fer un bot, em vaig posar les mans al cap i em vaig dir ….. però seran imbècils ? Culer de mena com sóc, aquesta gent de la Junta Directiva actual del Barça, em fa vergonya, molta vergonya.

  2. Totalment d’acord. Això mateix vaig pensar jo quan vaig llegir la notícia. Esperem que no se’n surtin i que trobin una altra manera de retre homenatge a Johan Cruyff, que bé s’ho mereix.

  3. De molt jove vaig anar a viure a un pis nou a Barcelona a la Avenida División Azul, davant del Camp Nou. Poc després es va rebatejar com a Avinguda Arístides Maillol i em va despertar la curiositat per saber qui era. Amb els anys he acabat a Espolla, un poble veí del Banyuls i he descobert el paisatge espectacular de la vall de vinyes on l’Arístides va viure, on es localitza el seu museu i on la família hi té el celler Berta Maillol. Protegir la memòria dels referents culturals que ens identifiquen com a país confio que sigui motiu suficient per blindar la seva presència en el nomenclàtor de Barcelona.

  4. Quan vaig sentir la proposta de canvi de nom del carrer vaig pensar exactament el mateix que vostè: aquesta gent no tenen idea de qui era Aristides Maillol. I encara afegiria que dins casa seva -el seu estimat club- poden fer el que els vingui de gust, però canviar el nom d’un carrer de la ciutat no crec que sigui competència seva, més enllà de fer la proposta a l’ajuntament. Només ens queda esperar que allà hi trobin algú que sàpiga a qui pertany el nom de la placa del carrer.

  5. Impossible dir-ho millor !
    Tant de bo en la república catalana siguem capaços de recol.locar tant la cultura com el futbol en el seus veritables llocs.

  6. A Cruyff el que sigui d’en Cruyff i a Maillol el que sigui d’en Maillol, no fotem bajanades, s’ha de conèixer una mica el País !! .
    Propostes d’aquest tipus s’ha de meditar abans de fer ridícul.

    Just Palma i Casals.
    Soci de Barça, de la Penya Plana de Vic i de la Fundació.

  7. Quan vaig saber que el Barça proposava aquest canvi no m’ho podia creure. Demano al FC Barcolona que retiri aquesta proposta. Arídtides Maillol, esculptor nordcatalà, és un gran exponent de la cultura i de l’art catalans. Esperem una rectificació immediata.

  8. Deixant de banda si en Cruyff es mereix o no un carrer, cosa que jo poso en dubte, tots els catalans hauriam d’honorar en Arístides Maillol. No coneixia la seva historia pero ara quan passi per el seu carrer em sentiré molt orgullosa d’aquest catala ilustre i coherent que va defensar sempre les seves arrels. El Barça li por fer una estatua al Cruyff al Camp Nou com ja ho ha fet amb en Kubala o ho fara amb en Messi, son els seus herois. Pero no te dret a fer desapareixer els nostres.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!