PEDRES, MARS, OCEANS

la casa virtual d'un free-lance sense clients, d'un escriptor sense sou i d'un ciutadà sense estat.

17 d'agost de 2014
1 comentari

SIMPLEMENT MANTENIR LA LLENGUA I LA CULTURA?

La situació de la llengua i la cultura catalana a la Catalunya Nord és complicada, però amb les amenaces de reorganització de l’Estat francès la situació pot agreujar-se. A la inauguració de la UCE, a Prada, el vicepresident del Consell General dels Pirineus Orientals, Marcel Mateu, va explicar que “les relacions institucionals fins ara han estat molt bones amb Catalunya i volem viure junts, com diria Raimon”. Mateu va explicar que “ens adaptarem a les situacions diferents, però estam molt preocupats per la reorganització de l’Estat francès i els canvis que ens arribaran ben aviat”.

Del discurs de Mateu, però, hi ha un fet important a destacar, que és quan va assegurar que faran tot el possible per “mantenir la llengua i la cultura al país en un futur immediat. Fixeu-vos bé que no he dit que farem res per desenvolupar la llengua i la cultura, sinó simplement mantenir. Però fins quan podrem aguantar?”.

A banda del discurs potser victimista que fa Mateu (aprofitant que hi havia les institucions sudcatalanes convé sempre recordar que no hi ha gaires diners), preocupa prou que amb la nova reorganització francesa anunciada la situació pugui empitjorar a marxes forçades i partim d’un moment prou complicat.

Les notícies no són bones. I pensar que un dels responsables pot ser el catalanoparlant Manuel Valls, fa encara més ràbia. Però ja se sap, França és el país més centralista del món.

  1. Referent a que “França és el país més centralista del món”, al meu parer a l’Estat francès hi ha una gran autonòmia municipal. Molta més que a l’Estat espanyol.

    Atentament

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!