ARAK, OUZO, PASTÍS, ANÍS.

Política, cultura i cuina de la Mediterrània.

TRIOMF DE SYRIZA: ESPEREM L’ESPERANÇA…

hope

L’esperança arriba! Primer els diners i és teva (UE). Publicat a Ekathimerini, avui 26/1.

Syriza finalment ha guanyat les eleccions que podria haver guanyat fa dos anys si no hagués estat pel  joc brut de l’UE i l’estúpid premi de 50 diputats que es dona a Grècia a la primera força i que es dissenyà com a dic contra l’esquerra radical (que vés per on, ara se’n ha aprofitat). És cert que Syriza ja no sembla ser esquerra radical, ni la força anticapitalista i revolucionària de fa un parell d’anys. A més, Tsipras acaba de pactar amb els ultradretans, xenòfobs i antisemites de l’ANEL. Probablement ho ha fet per marcar territori davant Merkel i els seus socis, ja que l’ANEL són anti-UE i clarament antialemanys, però la veritat, aquesta tria no m’agrada gens ni mica.

Bé, en tot cas, podem celebrar que el patiment del poble grec potser deixa de ser tan gran i que una Syriza més centrista aconseguirà restaurar els mínims de l’estat del Benestar que la troika, l’oligarquia grega, Nea Demokratia i el PASOK havien destruït.

Mentrestant, una reflexió per aquells que comparen Syriza amb “Podemos”. Voldria recordar que Syriza és un coalició de partits que fa anys (almenys des del 2001) treballen en la construcció d’alternatives al capitalisme, i no una creació des de dalt de no es sap ben bé qui. Amb la crisi que ha castigat brutalment Grècia, des de l’esquerra anticapitalista s’han muntat infinites iniciatives per pal·liar el que l’estat abandonava: salut, habitatge, alimentació, educació. Sols a Atenes hi ha trenta clíniques populars, desenes de menjadors socials, allotjaments per gent sense casa… Això no s’ha fet deixant-se cueta, xerrant i sent promocionat per la cadena dels amics de la Chacón i Zapatero. No, això s’ha fet mullant-se, treballant des del carrer, organitzant la solidaritat, fent efectiva la força de la mobilització i l’autogestió.
Vull esperar que Syriza sap el que es fa i que primer de tot ha decidit jugara a posar contra les cordes a l’UE per re negociar el deute. Espero que, paral·lelament reconstrueixi els serveis i els drets perduts, i que  després comenci a redreçar el país des de l’alternativa.
Eλπίζουμε! (esperem!).


        


  1. Unes preguntes:
    Quina és la posició de l’Església ortodoxa grega en quant a privilegis (pagament d’impostos, financiació per part de l’Estat, etc.)?
    Hi ha separació Estat / Església [es]?
    Quina és la posició dels partits enfront a aquest fet?
    Els pressupostos de l’Estat grec, els havia fet la sra. Merkel?

    Atentament

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Política per aviafs | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent