ARAK, OUZO, PASTÍS, ANÍS.

Política, cultura i cuina de la Mediterrània.

MELOMAKARONA Μελομακάρονα

melomakaronaDesprés d’un llarg període d’inactivitat, motivat per causes diverses (un llibre per acabar, problemes tècnics, més feina de la desitjable…), torno a la càrrega amb l’Arak i companyia i prometo un post setmanal amb flaires hel·lènics i de la resta de la Mediterrànea.

Com el 2014 no vaig poder passar-me per Grècia (tot i haver estat a la Magna Grècia i a llocs tan grecs -en el passat- com Agrogent o Siracusa), m’he enyorat més del que ja és habitual. I per compensar, aquest Nadal no m’he volgut quedar sense les galetes típiques d’aquests dies a Grècia,  les Μελομακάρονα, unes pastetes molt i molt dolces i força especiades. Bé, tan dolces com tot el que trobareu en un ζαχαροπλαστειο qualsevol (en grec pastisseria es diu “obrador de sucre”, i amb això ja està tot dit: no enganyen pas ningú). Estan enxopades i arrebossades amb mel i queden tovetes. Us recomano que en feu: no són difícils, però tenen el seu puntet.

Ingredients per a les galetes
300g d’oli d’oliva
50ml de conyac
200 gr de suc de taronja
2 culleretes de té llevat en pols
200 gr de sucre
2 culleretes de té de clau en pols
2 culleretes de té de canyella en pols
La pell de dues taronges ratllada
900g de farina
Nous picades
Ingredients per al xarop de mel
400g de sucre
400g de mel (quan millor sigui, més bones les galetes, i si és de farigola millor)
400ml d’aigua
½ llimona

Escalfeu el forn a 160º. En un bol gran barregeu bé l’oli, el sucre, la canyella, el conyac, el clau i la pell de taronja. D’altra banda poseu el suc de taronja en una tassa i afegiu-hi una cullerada de llevat en pols, barrejant-ho bé fins que escumegi. Afegiu-ho al bol. Bateu sense por. A part, barregeu la farina amb la resta del llevat i afegiu-la a la massa. Barregeu tota la mescla amb el batedor manual o amb les mans (no massa, però).
Agafeu petites porcions de la pasta (com una nou) i formeu les galetes, en forma de camafeu. Amb una forquilla feu punxades arreu a la carra superior (serviran per a què la mel penetri millor). Poseu-les en una plata al forn (les podeu posar juntes, no pugen gaire) durant 30-40 minuts, fins que agafin un color daurat per fora i l’interior estigui ben cuit.
Mentre les galetes són al forn, poseu tots els ingredients del xarop de mel fins que quedin ben barrejats i fosos (uns cinc minuts).
Treieu les galetes del forn i, una a una, suqueu-les al xarop (que s’enxopin bé)  i poseu-les en una safata. Tireu per sobre les nous picades.

Ja teniu les Μελομακάρονα fetes. Us aguantaran molt de temps, ja que amb tanta mel es conserven perfectament. Potser us costarà trobar qui les aprecïi, però ben segur que els hel·lenòfils que conegueu se’n menjaran encantats…una o dues.

 

 



  1. Malista! Són pastes molt bones, però menjant-ne una al mes, n’hi ha prou. Per cert, la pintura de la capçalera es veu una mica pixelada, a veure si la poses de nou, que es vegi millor, rehómen!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Cuina per aviafs | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent