Publicat el 21 d'agost de 2018

Aïd al-Adha عيد الأضحى o la festa islàmica del sacrifici

Món àrab islam islàmic Pròxim Orient musulmans golf Pèrsic Aid al-Adha
El sacrifici d’Issac, de Caravaggio

Els musulmans de tot el món celebren aquesta setmana l’Aïd al-Adha (عيد الأضحى) que és una de les principals festivitats del calendari islàmic. A casa nostra es coneix com la festa del sacrifici i té lloc en el tercer dia dels cinc que dura la peregrinació major a la Meca, o hajj.

Com en totes les grans festes, durant l’Aïd les persones surten, troben els amics, mengen plegats i es conviden els uns als altres. Això és el que explica amb un gran sentit de l’humor la jordana Lina Abu Rezeq en el següent vídeo. En aquesta mena de felicitació de l’Aïd ens dóna el seu punt de vista sobre algunes de les tradicions que gaudirà i, alhora, haurà de patir aquests dies: les llargues visites dels amics i dels familiars, les queixes per la pujada dels preus dels productes vinculats a la festa, el sacrifici del xai…

(VO àrab libanès; subtítols anglès)
http://www.youtube.com/watch?v=0JE3V7ELIII?rel=0

L’Aïd al-Adha, com bona part de les festes més importants que se celebren en el nostre entorn cultural i geogràfic té un origen, una tradició i una raó de ser religioses que els musulmans expressen a través de la pregària comunitària. El següent vídeo de la televisió russa RT mostra la multitudinària pregària del primer dia de l’Aïd en la mesquita gran de Moscou.

http://www.youtube.com/watch?v=cBZ2cm7JANM?rel=0

La festa del sacrifici commemora el passatge recollit en la Bíblia i l’Alcorà que relata la voluntat d’Abraham de sacrificar el seu fill com a acte d’obediència i lleialtat a Déu (a la Bíblia el fill en qüestió és Isaac, mentre que l’Alcorà parla d’Ismael). Quan Abraham és a punt de degollar el seu propi fill, en l’últim moment Déu l’atura per, tot seguit, oferir-li un xai que Abraham sacrifica, en un gest que repeteixen els musulmans cada any per aquestes dates.

Escolteu les aleies 99 a 110 de la sura 37 de l’Alcorà referides al sacrifici recitades per l’eritreu Tawfiq As-Sayeg (heu de clicar ► en la part inferior esquerra de la finestra per sentir la recitació).


Voleu rebre al vostre mail els articles d’Interpretant el món àrab i l’islam?

Introduïu el vostre correu electrònic en la pàgina de subscripció.


Concretament, l’Aïd se celebra el desè dia del mes islàmic de dhul al-hijja (24/09/2015 -12/09/2016 – 01/09/2017 – 21/08/2018 – 11/08/2019 – 31/07/2020), quan els musulmans finalitzen la peregrinació major a la Meca. Durant la resta de l’any també hi poden peregrinar, però aquesta altra visita s’anomena umra i els rituals que s’hi fan són diferents.

Després de la pregària comunitària com la que hem vist al vídeo de la televisió russa, la gent va cap a casa seva, sacrifica els animals i talla la carn en terços: un per la persona que ha comprat i sacrificat la bèstia, un altre pels seus parents i el tercer es dóna als pobres. Pel que fa als musulmans d’Europa, han de comprar la carn a la carnisseria perquè els animals s’han de sacrificar a l’escorxador. Podeu consultar totes les recomanacions i normativa sanitàries al respecte en aquesta pàgina del Departament de Justícia.

Per cert, l’Aïd al-Adha es felicita amb un “Aïd mubàrak!” o “Aïd al-Adha mubàrak!”
عيد مبارك / عيد الأضحى مبارك

Autor: Jordi Llaonart (font: http://blocs.mesvilaweb.cat/arabislam)
_______________________________________________________________
Articles relacionats:


Llegir l’Alcorà en ramadà

Anuncis de televisió i humor en ramadà

Què és el ramadà i què s’hi fa?

Què és l’Aixurà?


  1. Gràcies per il·lustrar-nos sobre l’Islam, És d’agraïr rebre informació lluny dels maniqueismes, prejuicis i falsetats a que tant acostumants ens ténen els mitjans de comunicació i d’informació [sic!] pel que fa als fets religiosos allunyats del catolicisme romà.

    Atentament

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de arabislam, Islam | s'ha etiquetat en per arabislam | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent