Antoni Escudero i Martínez

La sort se la busca un mateix

27 de setembre de 2016
0 comentaris

Discurs Dia Mundial del Turisme 2016. Edició XIII- 26/09/2016

Bon dia,

Benvinguts al Castell de Biart. Saludo a l’Honorable Conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, alcalde de Masarac, Lluís Pujol, president de la Diputació i del Patronat, Pere Vila, delegat del govern de la Generalitat a Girona, Eudald Casadesús, subdelegat del Govern d’Espanya, Juan Manuel Sánchez-Bustamante, director general de turisme de Catalunya, Octavi Bono, director dels serveis territorials a Girona i president del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, Ferran Roquer, vicepresident i vicepresidenta de la Diputació i del Patronat, Jaume Dulsat i Marta Felip, consol honorària de França a Girona, Elisabeth Serra, exconseller Felip Puig, gràcies per acompanyar-nos al Dia Mundial del Turisme.

Una salutació molt especial al cònsol general d’Espanya a Perpinyà, Gauden Villas, perquè gràcies a la seva implicació i col·laboració, tenim una representació molt important d’autoritats i societat francesa. Moltes gràcies a tot el Consolat i a tu en especial, perquè sense vosaltres no hagués estat possible. I al director de la casa de la Generalitat a Perpinyà, Josep Puigbert, que també ha col·laborat en la difusió d’aquest acte.

Alcaldes i regidors dels municipis de la província de Girona. Senador al Congrés d’Esquerra Republicana, Jordi Martí, diputat al Congrés per Convergència Democràtica de Catalunya, Sergi Miquel, diputada al Parlament per Convergència Democràtica de Catalunya, Maria Dolors Rovirola, diputada al Parlament per Independent del Grup Junts pel Sí, Anna Caula, diputats al Parlament per Ciutadans, Jean Castel, Alfons Sánchez, Joan Garcia i Laura Vilchez, diputat al Parlament pel Partit Popular, Enric Millo, president de la Intercomarcal d’Unió Democràtica, Xavier Dilmé, secretari d’organització d’Unió Democràtica a Girona, Benet Maimí, portaveu del Partit Popular a l’ajuntament de Girona, Concepció Veray, director del Patronat de Turisme, Ramon Ramos, agraït a tots per acompanyar-nos.

President del Consell Comarcal de la Cerdanya, Ramon Moliner, Vicepresident del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, Joaquim Felip, president de la Cambra de Comerç de Girona, Domènec Espadalé, president de la Confederación Española de Hoteles y Alojamientos Turísticos i de la Confederació Catalana, Joan Molas, president de la Cambra de Comerç de Palamós, Xavier Ribera, president de la FOEG, Ernest Plana, president de PIMEC Girona, Pere Cornellà, president de PIMEC Turisme, Jaume Marimon, presidenta de l’associació d’empresàries de Girona, Maria Rosa Agustí, president de PIMEC Comerç Girona, Josep Maria Vergès, presidenta de l’Associació Empordà Turisme, Blanca Rastrojo, director de la Casa de la Generalitat de Perpinyà, Josep Puigbert, director científic i responsable tècnic de la Universitat de Girona, Jaume Guia i Dani Blasco, amic Benet Rovira, gràcies a tots per venir.

Representants del cos policial dels Mossos d’Esquadra: cap de la regió policial de Girona, Josep Milán, cap de l’Àrea bàsica del Baix Empordà, Francesc Cardús, cap de l’Àrea bàsica de l’Alt Empordà, Alfons Sánchez, sotsinspector de l’Àrea Bàsica de l’Alt Empordà, Lluís Lupiañez, sotsinspector cap de la Comissaria de La Jonquera, Sergi Reitg, cap de la unitat de cooperació transfronterera del Pertús, Xavier Vinagre. Representants de la guàrdia civil: capità Manuel Garcia i tinent Javier Giralte, inspector de la policia nacional José Carlos González, comandant de la Gendarmerie Nationale, Sebastien Dargelas, comandant de la Police Nationale, François Garcia. Representants del Servei de Vigilància Duanera de Palamós: Julio Martínez i David Triñanes. Gràcies per estar un any més amb nosaltres.

Saludo també els membres de la junta directiva de la Federació: Lluís Fernández i Miquel Gotanegra, president i vicepresident de l’Associació d’Hostaleria de l’Alt Empordà, Enric Dotras i Josep Martí, president i vicepresident del Gremi d’Hostaleria de Lloret de Mar, Bàrbara Hallé, presidenta d’Unió d’Empresaris d’Hostaleria de la Costa Brava Centre, Enric Portas i Anna Portas, president i vicepresidenta de l’Associació d’Hostaleria de Blanes, Sergi Serramitja i Antoni Creus, president i vicepresident de l’Associació d’Hostaleria de la Selva, Josep Carreras, president de l’Associació d’hostaleria, turisme i restauració de Girona, Gerard Xifra i Jesús Pont, president i vicepresident de l’Associació d’Hostalatge de la Garrotxa, Jaume Adserà, president de l’Associació d’Hotels i Càmpings La Cerdanya, Nativitat Bover i Isabel Castro, presidenta i vicepresidenta de l’Associació de Bars i Restaurants de la Cerdanya, Fran Barroso, president de l’Associació d’Hostaleria del Ripollès, Ramon Corominas, president de l’Associació Turisme Rural Girona.

Amics i amigues del sector, empresaris i associats, sigueu tots benvinguts a la tretzena edició del Dia Mundial del Turisme.

Vull agrair a les empreses i entitats patrocinadores de l’acte: la Generalitat de Catalunya, el Patronat de Turisme, CaixaBank, Repsol, Popular, Gas Natural i Complet Hotel, així com a tots els col·laboradors i proveïdors de la Federació que amb la seva participació fan possible que puguem celebrar un any més aquesta diada. També als col·lectius gastronòmics que treballen per oferir-nos gastronomia de qualitat, pròpia del territori gironí, que després tastarem.

Aquest any comptem amb la Cuina del Vent de l’Alt Empordà, la Cuina de l’Empordanet del Baix Empordà, Cuina Volcànica de la Garrotxa, l’Associació de Bars i Restaurants de la Cerdanya, el Restaurant Vim’s de l’Associació d’Hostaleria, Turisme i Restauració de Girona, l’Associació d’Hostaleria de la Selva i l’Aula d’Hostaleria del Ripollès.

Fa dues setmanes vam enviar un comunicat de premsa fent saber als mitjans de comunicació la nostra disconformitat en el com s’està gestionant l’impost turístic. Considerem que s’ha incomplert un dels compromisos del govern del document d’acord entre els sectors públic i privat, que consistia en revisar el funcionament de l’impost, dos anys després de la seva vigència. N’han passat 4 i no s’ha fet cap revisió.

Alguns municipis, i així ho vam esmentar fa dos anys en aquesta diada, estan substituint una part de la partida de turisme dels seus pressupostos pel que recapten de l’impost turístic, quan aquests ingressos haurien de servir únicament per fer promoció del municipi. Tampoc, en la majoria de poblacions, s’estan creant les comissions gestores del fons per al foment del turisme entre sectors públic i privat, tot i la petició dels empresaris i el que contempla la normativa.

El sector privat hauria de tenir una implicació més activa en la gestió d’aquest impost, en definitiva n’és el recaptador, i per tant ha de ser una part decisiva en el com es reverteixen els diners. Ara en som desconeixedors.

Ens oposem totalment a una pujada del preu d’aquest impost. A les comarques de Girona hi ha una alta temporalitat i es treballa amb preus molt ajustats. Un increment del cost de l’impost seria un perjudici pels nostres empresaris, que encara a hores d’ara alguns l’han de suportar perquè hi ha grups de turistes que es neguen a pagar-lo. Una pujada del preu de l’impost turístic seria un despropòsit per part del Govern de la Generalitat. Ara no toca.

Som coneixedors de les propostes d’alguns municipis o partits polítics d’augmentar el preu de l’impost turístic per compensar el que en diuen “impactes negatius” que provoca el turisme. Una absurditat. El turisme genera riquesa a tot el país de forma directa i indirecta. Les administracions el que han de fer és conscienciar a la societat d’aquest fet, buscar l’equilibri entre l’activitat turística i el ciutadà.

Treballar per transmetre un missatge a favor del turisme com a activitat transcendental que per l’estructura del nostre territori ens beneficia en molts àmbits: activitat comercial, restauració, transport, creació d’ocupació, en la formació, ser coneguts arreu del món, emprenedoria, etc.

El turisme no molesta, el turisme és el sentit de tots nosaltres, és el perquè del nostre dia a dia.

L’anomenat “Top Manta” és un fenomen que aquest estiu ha crescut i sens dubte malmet la imatge de tot el territori català. A la província de Girona es concentren a Roses, on hi ha més de 400 manters, que estenen les seves parades al llarg de tot el passeig en plena temporada turística. Un fenomen difícil d’eradicar, perquè tenim unes lleis poc dures i els cossos policials es troben sense eines per parar aquesta situació desagradable.

A Barcelona n’hi ha més de 800 que pràcticament es concentren a Ciutat Vella. És un problema global de tot Catalunya que s’estén en els seus diferents territoris.

El turisme transmet sensacions i la imatge és essencial per la captació de clients. Però quina es dona quan els nostres clients surten dels hotels i es troben enmig d’aquesta estesa de mantes i parades il·legals?. És demencial i els nostres visitants també ens ho transmeten.

Ho hem dit moltes vegades: tenim poca indústria i agricultura, la nostra activitat econòmica principal són els serveis i així el turisme. Hem de ser curosos per continuar essent atractius.

Volem solucions contundents per part de l’Administració per acabar amb la venda il·legal. Ha d’haver-hi un canvi de lleis i més control en l’entrada de productes il·legals. Aquest fet s’està convertint en una situació incontrolable i s’ha d’acabar.

Històricament la província de Girona ha tingut mancances en infraestructures. El desdoblament de tota la Nacional II és un reclam de tots els empresaris gironins des de fa molt temps i encara a hores d’ara hi ha molta feina per fer.

La paràlisi de la construcció del baixador del TAV a l’aeroport de Girona, és un fet inexplicable. Un projecte de 9 milions d’euros, que el Govern de la Generalitat està compromès a assumir, però que la signatura del conveni no s’acaba de procedir per la falta d’actuació de Foment. Un projecte d’aquestes dimensions connectaria la província de Girona amb la resta de l’Estat Espanyol i el nostre país veí, França. Sens dubte pel nostre territori seria beneficiós i ajudaria a reemprendre l’activitat a l’aeroport de Girona, que tant estem reclamant, perquè any rere any tenim pèrdues de viatgers.

Les connexions per carretera entre pobles turístics de les zones costaneres i de muntanya són deficitàries. Tenim carreteres d’un sol carril i estretes que en èpoques de gran afluències de vehicles es formen grans retencions. És una vergonya que en ple segle XXI mantinguem aquestes carreteres, en una província que per la seva estructura qui ve a visitar-la té la necessitat d’un vehicle.

Els transports públics tampoc hi ajuden, la manca de freqüències i la falta de connexions directes, provoca que no sigui una opció ni pel ciutadà ni pel visitant. A més, encara tenim estacions d’autobusos enmig dels centres dels pobles.

Cal una remodelació de les infraestructures i han de treballar-hi totes les administracions.

La reactivació econòmica s’està notant: en el consum, la despesa turística, els percentatges d’ocupacions, la baixada dels nivells d’atur, l’augment de les exportacions, el petit increment en inversions, entre altres coses. I el sector de l’hostaleria ho hem notat en un fet que ens porta als anys de bonança econòmica, abans del començament de la crisi: la manca de recursos humans.

Aquest estiu passat els empresaris hem tingut dificultats per trobar mà d’obra, ni qualificada, ni sense qualificar, quan a Girona tenim un percentatge del 17% d’atur. Una autèntica contradicció. La societat catalana no vol treballar a l’hostaleria. Els treballadors menyspreen aquest ofici i no el valoren com es degut.

Hi ha una falta de formació professional ajustada a les empreses del territori i que prevalgui la qualitat de l’hostaleria. Falta comunicació entre l’administració que té competències de formació i els empresaris, per dissenyar programes adequats a la realitat empresarial.

Treballar a l’hostaleria requereix sacrifici, motivació, disponibilitat d’horaris i constància. És un ofici diferent a molts d’altres, però a la vegada aporta molta satisfacció personal. És una eina per transmetre sensacions, per fer passar una bona estona als nostres clients i per mostrar la magnífica qualitat gastronòmica catalana. L’hostaleria forma part del conjunt de trets característics de les comarques gironines que capten l’atenció dels nostres turistes.

Les administracions amb les seves polítiques de treball i socials estan creant societats poc motivades per l’esforç diari i el treball. Existeixen 14 subsidis dissenyats pel Govern de l’Estat Espanyol i les diferents comunitats autònomes. La majoria de les prestacions tenen un import de 426 euros mensuals durant una mitjana de divuit mesos com a màxim.

Unes ajudes que forment part de la partida de despesa social del pressupost de l’estat, conjuntament amb les pensions, els serveis socials, el foment del treball, l’accés a l’habitatge i el foment a l’edificació, la gestió i l’administració de la Seguretat Social. I que amb els serveis públics, la sanitat, l’educació, la cultura, l’administració financera i tributària, la transferència a les administracions públiques i el deute públic, representen el 92% del pressupost estatal, quedant només un 8% per gastar en infraestructures i altres actuacions de caràcter inversor.

És clar, que amb aquests pressupostos s’està creant una economia subsidiària i no productiva, com hauria de ser. Les administracions han de donar un tomb a les seves polítiques, perquè els nostres empresaris puguin comptar amb recursos humans propis del territori i evidentment fer baixar el percentatge d’atur. Un objectiu que tot govern es proposa però que la contradicció dels seus plans d’actuació ho fan impossible.

Compte en com s’està gestionant les polítiques de treball, que no haguem de tornar a buscar a fora el que no podem trobar a casa nostra.

Tot apunta que venen temps millors però difícil que tornem a la bonança d’anys anteriors a la crisi. Estem remuntant, no tornem a caure en els mateixos error i siguem protagonistes perquè això no passi. Reinventeu-nos contínuament, i no deixem de ser creatius, de treballar perquè la província es mantingui atractiva. Perquè la societat francesa que avui ens acompanya ens segueixi escollint com a destinació preferent.

No deixem de treballar. L’esforç i la perseverança és el que ens ha de fer únics. El preu de l’èxit és treballar dur, dedicació i determinació.

Moltes gràcies i que gaudiu de la celebració.

 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.