Antoni Escudero i Martínez

La sort se la busca un mateix

14 de juliol de 2014
0 comentaris

El turisme estranger deixa 4.100 milions d’euros

Una periodista d’un mitjà de comunicació gironí, em va fer una entrevista sobre dades turístiques, que la Federació tenim donat un estudi que vam fer. D’aquesta entrevista avui s’ha publicat un article de dues pàgines, que podeu veure a continuació. //Segueix//.

El turisme estranger deixa 4.100 milions a la demarcació

Xifra Representa un 30% de la despesa total de Catalunya DESPESA Els turistes es gasten una mitjana de 120 euros per persona i dia FRANCÈS El mercat francès és la principal font de turistes a Girona

El 30% de la despesa que fa el turista estranger a Catalunya es queda a les comarques gironines. Segons les dades d’Idescat la despesa declarada del turista estranger el 2013 a Catalunya va ser de 14.022 milions d’euros –s’hi van gastar uns cent vint euros per persona i dia i nou-cents tres euros per persona i viatge– i, segons els càlculs que en fa la Federació d’Hostaleria de les Comarques de Girona, els turistes estrangers es van gastar l’any passat 4.100 milions d’euros a la demarcació. Aquesta xifra, segons el sector, la temporada d’enguany es pot arribar a mantenir o fins i tot incrementar “una mica”.

El principal turista estranger a la demarcació de Girona és, des de sempre, el turista francès, “un mercat molt important” que segons el president de la Federació d’Hostaleria, Antoni Escudero, representa el 50% dels turistes que vénen anualment a la demarcació i que genera una despesa anual de 700 milions d’euros. És un turisme important principalment per proximitat, ja que “un 75% dels clients vénen en cotxe” i és un tipus de turisme que “ajuda a desestacionalitzar” perquè tenen “vacances tripartides” i “espaiades al llarg de l’any”. Però no tots els turistes francesos que vénen a la demarcació s’hi queda a dormir, sinó que “només el 25% hi pernocten” i el 75% restant “són excursionistes i turistes que estan de pas i que hi vénen a passar el dia”. Per Escudero, el mercat francès s’ha de continuar promocionant “des dels mateixos particulars però també des de les institucions públiques”.

Després dels francesos, també tenen molta incidència per a les comarques gironines en nombre de pernoctacions els turistes anglesos, alemanys, italians i russos, “però en despesa el turista rus es gasta quasi el doble que la resta”.

La demarcació de Girona va rebre l’any passat 4,5 milions de turistes estrangers, xifra que representa un 30% del total de Catalunya. Actualment, segons dades de la Federació d’Hostaleria, la demarcació disposa de 80.940 places hoteleres, el 30% de les quals es concentren a Lloret de Mar “perquè el turisme de sol i platja continua sent molt important”, malgrat que el cultural “està pujant cada vegada més”. Girona disposa de 135.000 places de càmpings i un total de 6.076 de turisme rural.

 

La Jonquera disposa d’un bar per cada 41 veïns

Un estudi situa també Tossa de Mar i Castell-Platja d’Aro al capdavant de les poblacions gironines amb més establiments de restauració per habitant

La Jonquera, Tossa i Castell-Platja d’Aro són les poblacions gironines que tenen més establiments de restauració (bars, restaurants i autoserveis) per habitant. Segons dades facilitades per la Federació d’Hostaleria de Girona extretes d’un estudi elaborat per una empresa catalana, la Jonquera se situada al capdavant amb 76 establiments i 3.135 habitants, segons dades del 2013. “Aquest municipi encarna a la perfecció els tòpics més característics de la cultura mediterrània, que asseguren que una bona part de la població passa part del temps lliure en els establiments de restauració, un hàbit que no és difícil de dur a terme pels jonquerencs, ja que disposen d’un bar per cada 41 veïns”, constata l’estudi que ha fet la federació.

En el rànquing el segueixen Alp, amb 38 bars i 1.312 habitants –una taxa de 22,2 negocis per cada mil habitants–; Tossa, amb 20,3 establiments per cada mil habitants, i Castell-Platja d’Aro, amb 19,41 establiments de restauració per cada mil veïns.

En nombre absolut, la ciutat de Girona és la que encapçala el rànquing de nombre d’establiments de restauració registrats el 2013 amb 604. La segueixen la població de Lloret de Mar, amb 416; Figueres, amb 287, i, molt a prop, Blanes, amb 283.

Malgrat aquestes dades, l’estudi especifica que la crisi ha provocat el tancament de bars i restaurants. En només cinc anys la demarcació ha perdut més de mil quatre-cents establiments de restauració, és a dir “cada setmana se n’han tancat cinc”. El treball també especifica que les poblacions de Besalú, Alp, Begur i Avinyonet de Puigventós són les que “han vist tancar més locals de restauració en aquests darrers cinc anys”. L’estudi concreta que el 2013 a la demarcació de Girona hi havia 2.185 restaurants i bars.

 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.