Literatura catalana moderna - Illes

Blog de l'escriptor Miquel López Crespí

12 d'agost de 2017
0 comentaris

Lluís Alpera i els poetes de Mallorca

Lluís Alpera i els poetes de Mallorca

Un poeta mallorquí

 

 

Per Lluís Alpera, escriptor

 

 

 

L’escriptor Miquel López Crespí (sa Pobla, Mallorca 1946), guanyador del darrer premi de poesia “Paco Mollà”, és un dels autors més guardonats de la literatura catalana. Entre aqueixos premis podríem esmentar-ne alguns com ara el Joanot Martorell, el Ciutat de Palma, el Premi Especial Born de Teatre, el Pompeu Fabra, el Marià Manent, el del Principat d’Andorra (Grandalla) de poesia, el premi de les Lletres (Mallorca), el Miquel Àngel Riera de novella… És tracta per tant d’un autor ben prolífic no sols en el camp de la poesia sinó en el de la novella, la narrativa juvenil, el teatre i l’assaig. Entre les obres més conegudes de l’autor de sa Pobla caldria destacar: Històries per a no anar a l’escola (Laia); Necrològiques (premi Ciutat de València de narrativa); Homenatge Rosselló-Pòrcel (teatre); Crònica de la pesta (Llibres del Segle); El cicle dels insectes (Moll); Planisferi de mars i distàncies (Columna); Històries del desencís (Moll); Vida d’artista (Llibres del Segle); L’obscura ànsia del cor (Universitat de les Illes Balears); Núria i la glòria dels vençuts (Pagès Editors); Estiu de foc (Columna); L’Amagatall (premi Miquel Àngel Riera); Notícies d’enlloc (Premi de les Lletres); Punt final (Moll); Els poemes de l’horabaixa; Revolta (Moll); El cadàver (Pagès Editors); Acté Únic ((Universitat de les Illes Balears); Record de Praga (Caltaldard); Llibre de Pregàries (Premi de poesia Grandalla, Andorra); el llibre de memòries L’Antifranquisme a Mallorca (1950-1970) (El Tall); i els llibres d’assaig Cultura i antifranquisme (Edicions de 1984, Barcelona 2000) i No era això: memòria política de la transició (Edicions El Jonc, 2001).
Miquel López Crespí és, en definitiva, un veritable home de lletres que ha participat activament en la vida cultural de les Illes. És un d’aqueixos escriptors que, com altres insignes intellectuals mallorquins -Mossèn Alcover, Francesc de B. Moll, Bartomeu Rosselló-Pòrcel, Gabriel Alomar o Josep Maria Llompart-, es troba a tota hora disposat a oferir el millor de si mateix dins la lluita de la identitat com a poble, enfront de la fagocitosi que pateixen les llengües autòctones. Val dir que López Crespí ha lliurat i continua lliurant moltes batalles cultural pel redreçament del català a les Illes, en primer lloc, i a la resta del domini lingüístic des de fa molts d’anys.
Antoni Vidal Ferrando, l’admirat poeta i novellista de Santanyí ha escrit, parlant del nostre autor: “Me’n record de la primera vegada que vaig conèixer personalment Miquel López Crespí. Era pel gener del vuitanta-sis, durant la proclamació dels premis Ciutat de Palma. Gràcies a la benevolència del jurat, del qual ell havia estat membre, jo havia guanyat el de poesia. Abans que qualcú me’l presentàs, aquella nit, ingènuament, m’imaginava que en Miquel devia ser un d’aquests personatges de moda que no es poden treure de sobre els admiradors. No endebades podia ostentar la doble condició d’escriptor i de líder de la resistència contra la bèstia negra de la dictadura. En certa manera, jo el veia com el paradigma de tot el que a mi, m’hagués agradat ser. No sé com, el seu mite es mantenia incòlume en algun dels últims reductes de la meva innocència, quan el nou ordre ja havia deixat ben clar que no posava messions per l’altruisme ni per l’intellecte, sinó per la hipocresia i la mediocritat.
‘Vàrem congeniar ràpidament com el que érem: dos fills d’un temps, i dos fills del poble. Crec que ens vàrem fer amics per això. Jo també podria ser l’autor d’aquells versos d’Els poemes de l’horabaixa en què López Crespí intenta ‘escriure amb la ràbia dels pares / que van perdre la guerra / l’aroma salabrós del vent’. En canvi, no crec que ho pogués ser d’una nòmina de llibres com la que ha anat publicant. Quan aixec els ulls, i veig els seus títols arrenglerats en els prestatges de la biblioteca, sent el vertigen de l’altura literària i humana d’un dels escriptors més autèntics que he conegut. Si aquí hi ha cap secret, deu ser la força que dóna la fidelitat amb un mateix. Després de guanyar tants premis, i d’haver cultivat tots els gèneres literaris, Miquel López Crespí pot afirmar, amb Leonardo Sciascia, que sempre ha escrit el mateix llibre: aquell que ja escrivia quan feia seva la història dels derrotats i dels heterodoxos de tots els temps, segons paraules de Mateu Morro.
‘Precisament, és el que torna succeir a Revolta, el seu últim poemari. Feia estona que no havia llegit versos tan contundents. Amb una economia de recursos admirable, amb un llenguatge tan transparent com el vi bo o com el solo d’una gota de pluja, sense altre adorn que el de la sinceritat i el de l’ambició literària, López Crespí ens ha ofert un dels textos més químicament purs i més colpidors de la poesia catalana actual”.
No cal dir que fem nostres aquestes sentides paraules del gran poeta de Santanyí. La veritat és que López Crespí manté un punt ben dolç el factor de la sorpresa. Ell com ben pocs pot sorprendre un jurat pels continus viratges del seu alé poètic. El poeta mallorquí, com a bon professional i excellent orfebre, treballa amb rigor i mètode la seua poesia encalçant resultats que no t’imagines, cosa que et fa oblidar expressions poètiques anteriors. D’aquí que llurs manuscrits lliurats a concursos presenten elements i sentors ben innovadores que ens fan perdre el rastre de l’autor. I això demostra que López Crespí coneix ben bé l’ofici.
Gabriel Janer Manila, escriptor i catedràtic diu, quan parla de la poesia de Miquel López Crespí: “…la seva qualitat literària, la bellesa en què està escrit [el poemari Revolta], la prodigiosa força d’un llenguatge poètic, depurat fins a les últimes conseqüències. Els versos contundents -ha senyalat Antoni Vidal Ferrando en un afinadíssim comentari-, una exemplar economia de recursos i el llenguatge transparent, de tan clar.
‘També Bartomeu Fiol, que hi ha posat un pròleg, senyala el radical condicionament ètic d’aquests versos i la contundència de la seva formulació. Difícilment, diu, aquest llibre pot llegir-se com a mera literatura. Però també és un homenatge als antics poetes xinesos. Probablement, el marc referencial xinès, tan allunyat de nosaltres en el temps i l’espai, contribueix o deriva cap a una profunda crítica social. La crítica d’un temps, el nostre, que no agrada al poeta, que no ens agrada”.
Damià Pons i Pons, poeta i Conseller d’Educació i Cultura del Govern de les Illes Balear ha escrit, parlant del poemari Punt final (Editorial Moll):
“Els vint-i-set poemes que formen Punt final han estat escrits amb un patró estilístic semblant: versos lliures que s’encadenen els uns als altres mitjançant el recurs de la justaposició, un recurs que és omnipresent de manera absoluta. Les línies gràfiques dels versos es corresponen quasi millimètricament als períodes sintàctics. Cada vers és en bona mesura una frase dotada de sentit autònom i complet. Punt final és un extens catàleg d’imatges, cadascuna de les quals ha de ser afrontada pel lector amb tot el risc que sempre representa escodrinyar el món sense senyalitzacions ni guies iniciàtiques. De bon principi, cada poema és en gran part una caixa plena d’obscuritats. Tan sols si ens fi ficam dedins, si n’escoltam els sons i en tocam els volums, podrem reconstruir el sentit profund que s’hi amaga. El lector de la poesia contemporània freqüentment té la necessitat d’arriscar-se a recompondre la lògica comunicatica del poema, talment com ha de fer l’infant que si vol veure amb certesa la imatge ha d’ajustar les peces del trencaclosques. I què hi podem trobar, a Punt final, si ajuntam les peces? Personalment hi he acabat trobant una bona part d’aquelles idees-força, sempre enèrgiques i sinceres, que una vegada i una altra es manifesten a l’obra d’en Miquel López Crespí. En aquesta ocasió, però, expressades amb la veu sempre ambivalent d’unes imatges que s’afanyen a produir suggerències molt més que no a divulgar certeses”.
Però parlem de Perifèries, el poemari que guanyà recentment el premi de poesia a Petrer. En aquesta ocasió Miquel López Crespí presenta un nou poemari on conjuga magistralment el món de la realitat d’un passat personal immers dins una història collectiva amb un món simbòlic d’”enlluernadors miratges”, mirant de retrobar “els soldadets de plom” o les “faules que la mare pintava a mà”. Sota una subtil dialèctica amorosa -“estimada criatura d’identitat confusa”-, el poeta confronta una altra amb llampecs i denúncies d’un assat de “trens sense tornada” i de “ciutats en derrota”, d’una part, i “abstractes fotografies de llums i ombres i espais secrets de la mirada”, d’altra.
Perifèries és un veritable caleidoscopi on trobem signes i auguris de tota mena. En aquest poemari el poeta ens presenta sovint una dialèctica amorosa a flor de pell:
‘és possible que l’ única certitud
sigui ara el pes de la teva boca en la meva’.
Al costat de l’amor, hi ha un altre tema present al llarg de la lírica de López Crespí: el pas del temps i la memòria del passat amb què connecta algunes de les imatges poètiques més punyents del llibre:
‘sent un violí enllà del crepuscle malva
que cau com una oberta memòria de claror’.
Cal remarcar que Perifèries conté algunes de les més importants preocupacions temàtiques de l’autor: la lluita per un món lliure d’injustícies, la poesia com a forma superior de revolta en una societat banalitzada per la propaganda dels poderosos, l’amor, la lenta però segura vinguda de la mort, el pas del temps, la futilitat de les promeses dels homes, dels juraments amorosos, la cendra de les hores que tot ho engoleix… Preocupacions temàtiques i ètiques que han formalitzat així mateix en un altre excellent poemari Revolta que el poeta acaba de publicar a Ciutat de Mallorca, preludiat ja des del darrer poema que apareix dins Perifèries.
Crec sincerament que si Miquel López Crespí ens sorprén i ens meravella encara amb nous poemaris és perquè més enllà del món riquíssim de vivències i de lectures que ens mostra, és sobretot perquè, a mida que transcorre el temps augmenten els seus recursos expressius i la seua capacitat per formular-los, principalment mitjançant el subtil procés de l’anàlisi/síntesi a l’hora de l’elaboració poètica. En aquest sentit, la trajectòria lírica de López Crespí ens recorda força la del nostre poeta alcoià Joan Valls i Jordà per llur eficàcia a desenvolupar el gran doll imatgístic de què totsdos disposen:
‘el poeta / talment un assassí que regressa sempre / a l’indret del crim / descriu dificultosament els seus records / en la tebiesa de l’aigua / heus aquí la penúltima fam xisclant / amb les seves ungles interminables / els ecos de vigílies llarguíssimes / cataclismes piulant respostes / els atzars esborrats per l’escuma de la platja / obscures aventures en ascensors solitaris / flors de sal / deserts inacabables ‘.
Res més, amics lectors. Ara cal preparar-se espiritualment per assaborir un dels poemaris més excellents que hem llegit en aquests darrers temps.
Juliol 2001
Pròleg al poemari Perifèries (Editorial Aguaclara, Alacant, 2001)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!