Literatura catalana moderna - Illes

Blog de l'escriptor Miquel López Crespí

2 de juliol de 2015
0 comentaris

En la mort d´un marxista mallorquí: Llorenç Buades, exdirigent de la LCR i la CGT, cofundador de la CUP a les Illes, coordinador del Web Ixent (Esquerra Independentista i Anticapitalista)

Adhesió de l´escriptor Miquel López Crespí a l´Homenatge en memòria del destacat lluitador anticapitalista i independentista Llorenç Buades, exdirigent de la LCR i la CGT, cofundador de la CUP a les Illes, coordinador del Web Ixent (Esquerra Independentista i Anticapitalista).
El nostre amic i company de lluites va morir el 25-VI-20015
L’acte tindrà lloc el proper dia 15 de juliol, dimecres, a les 20,00 hores, als jardins de Can Alcover
Bones tardes.
Aquest és un petit resum de la reunió que vàrem tenir ahir a Can Alcover, per mirar de preparar un acte d’homenatge a la memòria del nostre amic i company Llorenç Buades.

A la reunió varen assistir 10 persones, entre familiars, amics i companys de Llorenç. Altres quatre varen avisar expressament que no podrien assistir.

Es varen concretar els següents punts:
L’acte tindrà lloc el proper dia 15 de juliol, dimecres, a les 20,00 hores, als jardins de Can Alcover.
S’elaborarà un cartell, per part de Marcel Pich. Ens passarà l’esbós. Intentarem editar el cartell en paper, per regalar als assistents com a record.
A més d’intervencions personals (curtes), es projectarà un vídeo amb imatges i música. Les imatges i cançons que pugueu tenir d’en Llorenç o relacionades amb ell, les hem de passar al company Isidre Forteza, que coneix gent que pot muntar el vídeo. També passarà les proves.
Es va quedar en que jo contactaria amb en Guillem Ramis, Tomeu Mestre i Miquel López Crespí. He contactat amb en Tomeu Mestre, que m’informa que no podrà ser present dia 15, per trobar-se de viatge. No obstant, enviarà una intervenció per escrit, a més d’anunciar que dia 28, a Barcelona, organitza una exposició sobre el tricentenari, per la qual va col·laborar amb ell en Llorenç. Un dels plafons d’aquesta exposició durà el seu nom. Estic a l’espera de que Guillem Ramis i López Crespí em facilitin les seves adreces de correu. En tot cas, si les teniu les podeu fer arribar.

El correu d’en Isidre també li he demanat, però fins ara no m’ha contestat. Tot d’una que m’ho passi us el donaré.

Una abraçada forta, i salut,

Pep Juárez

 

 

LLORENÇ BUADES: UN MARXISTA MALLORQUÍ (1974)
Per Miquel López Crespí, escriptor
Llorenç Buades és un dels militants històrics del marxisme mallorquí (de tendència trotsquista). És autor igualment d’unes documentades memòries que tracten de la seva experiència sindical i política. Consideram aquest treball molt útil perquè ens permet endinsar-nos en el món de la IV Internacional a les Illes, els seus orígens, la seva participació en la lluita antifranquista, objectius que tenien i marginació i criminalització que sofriren per part dels partits d’ordre pro centralistes i pro capitalistes (defensors de la “sagrada unidad de España” i de l’economia de lliure mercat).

A Mallorca, la LCR (Lliga Comunista Revolucionària, secció de la IV Internacional) va néixer l’any 1970. Llorenç Buades entrà en contacte amb el primer grup de trotsquistes l’any 1973, fent el servei militar. Aquests companys -molts d’ells catalans- l’introduiren en la lectura de clàssics del moviment obrer (Kropotkin, Malatesta, Proudhon, Bakunin, etc), llibres, molts d’ells que es podien trobar a la famosa llibreria Logos.

Llorenç Buades concreta la seva militància dins el trotsquisme anant a Barcelona l’any 1974 i entrant en contacte amb una comuna de revolucionaris propera del mercat de Virrei Amat. Allà conegué antics militants de la CNT que li explicaren una versió de la revolució del 1936 molt diferent de tot el que havia llegit en autors de tendència estalinista (Carrillo, Passionaria, etc). Llorenç Buades (que ja abans del servei militar treballava en el sector de la construcció) tengué els primers contactes seriosos amb el moviment obrer treballant en empreses com Dragados i més tard a Comylsa. Juntament amb companys com Juan Díaz (que va ser militant del PCE i del PCOE) organitzà els primers embrions sindicals de la Construcció. Aleshores (finals de 1975), en Llorenç entra a treballar a Mare Nostrum i connecta amb dos militants del partit de Santiago Carrillo (Eusebi Riera i Gabriel Vidal). L’any 1976, després de moltes discussions amb Eusebi Riera i amb altres companys de Mare Nostrum, es consolida una cèl.lula sindical que depèn del PCE. Es tracta de la cèl.lula de Banca i Assegurances, que es reuneix regularment a casa de Jaume Vidal. En aquell temps militen en aquell grup Xim Carré (responsable del món obrer), Jaume Vidal (cap de cèl.lula), Santandreu, Guillem Juan, Jaume Fuster i diversos companys del Banc Condal. Les reunions es fan en indrets on també hi ha trobades de les Comissions Obreres carrillistes. Llorenç Buades recorda Maria Aina Vaquer (ara dels Verds), Pep Bernat, Tomeu Salleres (PSP). Sovint es feien reunions a casa d’en Màdico, aleshores destacat militant anarquista de la CNT.

Recorda Llorenç Buades que la majoria de la seva agrupació sindical sinpatitzava amb els corrents d’esquerra de les Comissions que controlaven els carrillistes. Tengué contactes amb Miquel Tugores del PTE, amb Mato d’ensenyament i amb el corrent unitari del Moviment Comunista de les Illes (MCI), impulsat per l’economista Antoni Montserrat. Conegué també Pedro García (del sector de Benzineres), Lluís Escuin (Sanitat), Aleña i Ginés (Hoteleria), a Frederic (Construcció).

A través de les reunions estatals de Comissions Obreres, en Llorenç estabilitzà la seva militància permanent en el marxisme adherint-se a la IV Internacional (els seguidors d’Ernest Mandel). En el Primer Congrés de CC.OO. Llorenç Buades ja votà contra les posicions que defensaven la monarquia, l’oblit de la lluita per la República, ordint pactes socials amb la patronal.

 

 

Memòria històrica de la transició
Per Llorenç Buades Castell Coordinador del Web Ixent (Esquerra Alternativa) Exdirigent de la LCR
La transició política mereixia una crònica: no la crònica oficial, políticament correcta i feta per encàrrec i subvenció de poders fàctics que comparteixen la ideologia del pensament únic, o si més no, almenys la pràctica diària de l’administració neoliberal de l’Estat; sinó una crònica històrica des d’una perspectiva militant.

En Miquel López Crespí és a Mallorca un dels pocs que és on era, al seu lloc de la barricada, amb la ploma abans i l’ordinador ara, capaç de defensar la memòria històrica des del punt de vista dels de baix, sense necessitat que un partit o institució determinada unti les corrioles a fi que la història passi pel sedàs d’allò que els tecnòcrates de la gestió ciutadana en diuen oportunitat política. La mateixa oportunitat política que serví a l’estalinisme per arreglar la història.

En Miquel és un militant amb cor, caparrut, mal de doblegar, i per això mateix reacciona davant la manipulació interessada d’una història que ell mateix va patir. La transició no va ser un món de flors i violes: hi va haver més morts a la transició espanyola que a l’assalt del Palau d’Hivern. I traïcions; traïcions ferestes a la voluntat d’un poble que lluitava no tan sols contra el franquisme, ni per tenir la sortida que vivim actualment, la del franquisme reciclat venedor de patents de democràcia: la gent, en alça, lluitava per la transformació social. I, )on és la transformació social quan la component dels salaris damunt el total de la renda “nacional” és més desequilibrada a favor dels poderosos que a les darreries de Franco?

De la lluita, de les hores perdudes, de les militàncies, se’n beficiaren molts dels venedors de títols i tractaren els moviments socials com a simples mercaderies que venudes a l’alça podrien donar prou benefici a les tecnocràcies. A Suresnes, al congrés del PSOE imposaren el felipisme des de la Casa Blanca i Alemanya. Ho va dir Pablo Castellanos i només fa uns mesos ho repetí Nines Maestro a la Sala Groga de CC.OO.

El felipisme va ser un dels elements claus per a la venda del moviment, mitjançant la construcció d’un aparell incentivat econòmicament que havia pescat poc al llarg del franquisme, però que seria un bon venedor de peix.

L’eurocomunisme era lloat pertot arreu com un element genial de transformació que de la mà de Berlinguer i Carrillo ens duria a una revolució política i social, pacífica i de majories. I de tant de vendre el peix es quedaren sense paradeta: els Pactes de la Moncloa dugueren els treballdors a perdre divuit punts de poder adquisitiu en un no-res.

Vaig durar un any al PCE. Jo era del PCE i, en aquell any, gairebé totes les crides anaren en el sentit de no caure en provocacions, d’actuar responsablement, de tenir por del PSOE, un partit poc homegeni que pot caure en mans dels infiltrats trotskistes. Els atacs a l’esquerra eren constants. Tot allò formava part d’un procés ben estudiat de desactivació de l’esquerra. I aquella desactivació era tant o més possible en un partit disciplinat, acrític, un partit covat per l’estalinisme i dirigit per una tecnocràcia gairebé infallible. Fins i tot els militants més combatius es doblegaren a la raó que el fi justificava qualsevol mitjà. I si, efectivament, la lectura positiva per part de la militància estalinista del pacte de Hitler amb Stalin havia superat fins i tot la sang fresca dels republicans morts a les voreres dels camins o a les parets dels cementiris, qualsevol cosa podria ser assumible.

Els partits socialdemòcrates tampoc són partits internament demòcrates: com tots sabem, es fonamenten en una tecnocràcia professional activa i una adherència acrítica passiva on els corrents són més per a guanyar posicions de poder que per raons ideològiques. Eurocomunistes i socialdemòcrates (ara neolliberals de fets) desactivaren el moviment; i els esquerranistes, empresonats de sectarismes i, a vegades, d’oportunismes, no saberen capgirar la situació. Jo vaig continuar lluitant a la LCR i a l’esquerra sindical de CC.OO., i continuu lluitant ara a la CGT, però veig el tall generacional que les burocràcies de l’esquerra han provocat i ara més que mai, quan a tot el món es reactiven els moviments (salvant el sindical), són necessàries referències textuals, fonts, com les que descriu en Miquel López Crespí i, sobretot, memòria històrica, de manera que el jovent, el protagonista de les lluites d’avui i de demà, arribi a comprendre quines són les passes que han fonamentat la seva precarietat laboral i, en definitiva, la consolidació del poder del capital, i la minva de llibertat real dels treballadors a les empreses.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!