Literatura catalana moderna - Illes

Blog de l'escriptor Miquel López Crespí

26 de gener de 2015
0 comentaris

Syriza ha guanyat les eleccions però això no significa que tengui el poder

Syriza ha guanyat les eleccions però això no significa que tengui el poder

 

Per Llorenç Buades, exdirigent de la LCR

 

Amb el 60% dels vots escrutats Syriza ha obtingut 149 escons dels 300 en joc, per tant dos escons menys dels necessaris per agarantir la majoria absoluta sense coalicions. La Nova Democràcia del primer ministre Antonis Samaras n’ha obtingut 77, seguit dels neonazis d’Alba Daurada amb 17, de To Potami, partit de centre-esquerra amb 16 escons, dels estalinistes del KKE amb 15 i del Pasok, socialista amb 13 escons.

En cas de coalicions els estalinistes del KKE no estarien disposats a donar suport a Syriza i així ho ha expressat el seu eurodiputat Kostas Papadikis que ha rebutjat aquesta possibilitat, pel fet que estan en contra de la Unió Europea, l’Otam i les cadenes de l’imperialisme.

En canvi el líder del centrista To Potami, Stavros Theodorakis, ha anunciat que donarà suport a Syriza agarantint la majoria parlamentària encara que el vencedor Syriza ho sigui per majoria absoluta. D’aquesta manera ja és segur que Tsipras esdevindrá primer ministre grec.

El líder de Syriza Alexis Tsipras ha agraït el suport dels votants, confirmat la victòria i ha anunciat que arriben a la seva fi les polítiques d’austeritat.
Tsipras ha defensat la negociació del deute extern amb una solució acceptable de mutu acord i ha dit que entre els grecs no hi ha ni vencedors ni vençuts, i que els derrotats són els oligarques.

Syriza ha guanyat les eleccions però això no significa que tengui el poder. Hi ha molta feina per davant perquè encara que la relació de forces en el parlament sigui favorable ara, no significa que en el carrer i en la realitat social la relació de forces, en mans de la dreta econòmica i fàctica, sigui menor. El poble grec s’haurà de mobilitzar si vol que les coses canvïin de debò i caldrà per això l’ajut de les esquerres de tot el món.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!