BALANCES OKTOBERFEST

Barrobés & Borges

L’últim gran repte d’Edurne Pasaban

Publicat el 4 de març de 2010 per aniol

Llegeixo a la premsa esportiva que avui dijous 4 de març de 2010 l’alpinista basca Edurne Pasaban se n’anat cap al Tibet i el Nepal, cap a la serralada de l’Himàlaia. L’objectiu és doble: pujar primer el Shisha Pangma, de 8.027 metres, i tot seguit l’Annapurna, de 8.091, les dues muntanyes que li resten per convertir-se en la primera dona del món que aconsegueix coronar catorze vuit mils. I tot això ho ha de fer en 4 mesos perquè el principal objectiu diu que és “tornar tots junts sans i estalvis a casa el mes de juny”. Comença avui mateix, doncs, el que ella anomena Desafio 14×8.000. A la foto, l’Annapurna.

La idea inicial de Pasaban i el seu equip era sortir cap al Tibet avui mateix dia 4 de març i començar l’aclimatació al camp 1 del Shisha Pangma. Les autoritats xineses, però, no els autoritzaran l’entrada al Tibet fins al dia 16. Per no endarrerir el viatge i “augmentar la tensió i la desconcentració“, han decidit sortir avui tal i com estava previst, però s’aclimataran en una vall del Nepal a 6.000 metres d’alçada i des d’allà aniran directament al camp 2 del Shisha Pangma.

Pasaban creu que el Shisha Pangma és més assequible malgrat que
se li ha resistit fins a quatre vegades: “Aquest cop
anem per la cara nord i hem dissenyat una ruta nova, diferent de la
plantejada inicialment. Vaig amb les coses molt clares i un molt bon
entrenament
“.

Les paraules de Pasaban són esfereïdores i emocionants quan parla de l’Annapurna (8.091 metres): “És una muntanya molt perillosa. Està trencada i les allaus són constants: aquí rau la gran diferència amb els altres vuit mils. Quan hi vas estàs intranquil, quan tornes estàs intranquil: sents el perill constantment. És per això que molta gent no hi va. Jo hi vaig perquè he de fer els catorze vuit mils, sinó no hi aniria“.

I què passarà si no aconsegueix l’ascens al Shisha Pangma? Doncs res. Anirà igualment a intentar coronar l’Annapurna. Pasaban s’ha posat una data límit: “Si el Shisha no surt anirem més desmotivats a l’altra, però hi anirem segur a les dues. Si el 15 d’abril no he pogut conquerir el Shisha, me’n vaig cap a l’Annapurna“.

Edurne Pasaban té 36 anys (és de la Generació 73)  i va néixer a Tolosa, Guipúscoa. En aquesta expedició es trobarà amb tota seguretat amb la dona coreana que li pot arrabassar el rècord de ser la primera en pujar els 14 vuit mils. Es tracta d’Oh Eun Sun a qui només li falta l’Annapurna. Des de Corea s’ha atiat el caràcter competitiu de veure quina arriba primer, fet que Pasaban refusa de totes totes: “Per descomptat que no sortiré abans del camp base ni res per l’estil. Em nego a fer una carrera d’aquest tipus. El millor que podria passar és que arribéssim les dues juntes al cim; a la muntanya, malgrat que cadascú va amb la seva expedició, tothom ha de treballar en conjunt per poder arribar a dalt“. L’austríaca Gerlinde Kaltenbrunnerr també ha coronat 12 vuit mils i per aquestes dates intentarà l’ascensió a l’Everest.

Des de Balances Oktoberfest seguirem amb atenció els progessos d’Edurne Pasaban davant el seu últim gran repte i li desitgem el més gran dels èxits i una gran dosi de bona sort. Ànims!

sergi borges

Per anar fent boca i adonar-nos de veres quin tipus de persones tenim al davant nostre i què són capaços de fer us deixo amb aquests enllaços: els 14 vuit mils de Juanito Oiarzabal (atenció al que diu de la seva ascensió al K2 o Chogori, i una entrevista amb el propi Oiarzabal.

Fotos: Tretes del blog El lince.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.