Gàlim

Aproximadament, el bloc de Pep Albinyana

Si ho feu, feu-ho bé

image009Com ve sent habitual, quan les televisions espanyoles decideixen d’informar sobre actualitat valenciana -a banda de fer escarafalls de casos de corrupció, com si ells no en tingueren-, és perquè hi ha hagut algun fet desgraciat o excessos meteorològics. També parlen a voltes del bon oratge, amb imatges de platges acaramullades de gent: açò sol ser quan fan pont a Madrid o ve l’estiu.

Ara mateix estan dient coses sobre el temporal de fred, neu i aigua, i per no perdre el costum han tornat a demostrar poca traça amb el mapa polític d’això que solen anomenar Levante sense que els faça vergonya. Ni per la poca traça ni pel nom. El cas és que a voltes sembla que continuen ubicant els pobles a ull, com el cas d’Ontinyent que s’encaboten a situar a la ‘província’ d’Alicante. Dic Ontinyent perquè és el que em cau més a prop, encara que sembla que el rècord ha estat col·locar Morella també en eixa mateixa ‘provincia hermana’.

Ja fa un temps que les xarxes socials es reboliquen immediatament amb això. Veus crítiques amb més o menys ironia, o amb més o menys mala llet, que els posen a caure d’un burro i els diuen poquet i bo. Critiquen que tinguen tan poc coneixement del nostre país (Comunitat encara oficialment i en boca dels governants, i això que són dels ‘nostres’). Denuncien que això passa perquè parlen poc i malament d’ací. I corregeixen: Ontinyent no és Alacant, és València. I sé que ho fan de bona fe. Però no.

No. Ontinyent no és València. Ontinyent és la capital de la Vall d’Albaida; i a l’altra banda del Port d’Albaida hi ha el Comtat, no hi ha Alacant, encara que hagen tingut l’humor de posar allà dalt Costa Blanca enmig de les muntanyes. Alacant és a l’Alacantí: no és a Turballos, ni a Xixona ni a Xàbia.

A mi em sembla que fer pedagogia a segons qui és perdre el temps. ‘Ells’ ens veuen com una colònia (o España asimilada com diu aquell famós mapa) i no ens prenen seriosament. Però si encara hi ha qui ho vol intentar, ja posats, deixeu-vos dels romanços decimonònics de les províncies.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per albinyana | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent