Ulisses20

Bétera, el camp de túria

Ja tenim ací les falles (2)

Les falles seran sempre nostres? Jo ho trobe una miqueta exagerat, això, un excés sens dubte, malgrat que el Rafa Arnal és una veu d’impressió. I l’himne d’aquests falles 2018 una aposta valenta, d’un coratge de molt nivell.

Però és veritat, les falles són un excés. Com una majoria de les festes. El que sobra fa la festa no té res a veure amb l’excés del qual parlem. Sobretot si la festa amaga la situació real que vivim, el setge masclista, el feixisme judicial, l’abús del govern d’espanya contra els valencians, el robatori permanent del Montoro i els seus refillets, la corrupció del pp i tants d’imputats lliures, de festa, com si no passés res.

Dues xiquetes de primària s’han agafat dels cabells, ploren, l’una li ha dit a l’altra que la seua falla és millor, molt millor. L’altra li replica que no, que és la seua la millor falla, es peguen, breguen, s’atonyinen fins que la mestra prova de posar pau, entre falles, entre dues falleres de primer de primària. Sis anys si fa no fa.

A Bétera fan el repartiment de premis, ho tinc a tocar de casa i no em puc estalviar l’enrenou. Els fallers de la falla guanyadora del primer premi criden i salten, criden “campeones”, que és el màxim de llengua dels valencians que els presta el coneixement faller, sobretot si n’hi ha tanta emoció no continguda. Home, com amb una cosa així no farem ús de l’espanyol, que és més ferotge, més convincent, més campeó!!!… Els altres fallers se’ls miren amb una cara de pomes agres, com si volgueren atacar-los, però no us penseu que és perquè no han fet ús del valencià, en exclamar-se, no. Són ells, les altres comissions, qui voldrien fer aquell clam universal “campeones”. Un clam que denota tot el respecte faller per la llengua i per les altres comissions que no han guanyat.

Jo no tinc clar que les falles seran sempre nostres, no ho vull, malgrat els esforços considerables de compromís, no vull ser del “campeones” ni dels altres detalls fallers que ens haurem de mamar, vulgues o no.

Per cert, que la falla que ha rebut la distinció, ves que no és una falla que estiga malament, si tingués res a veure amb els valencians… Però, no, de valenciana, aquella falla té el carrer (avinguda País Valencià), encara que ells clamen campeones, tan alt com vulguen.

[continuarà]

 

 

 



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de camp de túria, General, República catalana per adasi | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent