Ulisses20

Bétera, el camp de túria

Endins de la bona literatura, amb Martí Domínguez

MartiDominguez
MartiDominguez

Anit, Martí Domínguez va obrir la fira de l’Ateneu amb un homenatge als protagonistes de La sega, que és un reconeixement a la vida del mas, centrada en els masovers de les comarques de Castelló. Explica Martí que, de primer, havia de viure-hi, arrelar en aquella comarca de l’Alcalatén, al peu de la pica o cim del Penyagolosa: però que va trigar molt de temps a ser considerat un veí dels seus, un habitador d’un petit maset reconstruït per a un habitador que havia arribat amb el ‘goretex’ i l’equipament complet d’un decatlon del polígon. En uns minuts, l’escriptor ens va tenir corpresos, tan agafats al relat de com ell va anar trobant-se amb el viure encara esquerp, sobri, d’homes i dones que van ser sinyors pobres d’una terra desagraïda, eixuta, però que respectava el viure i, possiblement, una manera feliç d’anar fent. Després, la guerra ho canviaria tot. La guerra i una postguerra que va instal·lar la por, la misèria, i la mort. Vam apagar l’aire condicionat perquè res no ens destorbés el relat de comunicador que sap aguantar-mos l’alè mentre explicava com filava “La sega” a partir d’un màuser. Quanta guerra i quanta misèria! Què sabem del que va passar, realment en aquells anys a l’interior del país? I com seria de cruenta l’experiència, que encara avui no en volen parlar, ni els uns ni els altres. Els van obligar a abandonar, a abandonar la terra, el mas, els seus, la història que encara no poden explicar, n’hi ha que no van poder abandonar sinó la vida, que n’hi ha encara de colgats, com s’hi ha colgat fonda tanta història dels valencians, de gent i terra anònima, extremadament pobra. La lliçó d’anit quedarà com una petita novel·la oral, excelsa, dins la història de l’Ateneu que, durant un hora, va reviure el paisatge de Castelló, la muntanya, la gent, l’acarnissament franquista contra els masovers: eren ací anit els vius i els morts d’un passat recent, a partir d’un testimoni colpidor. Gràcies, mestre, per portar-mos camí endins de la bona literatura. Per molts anys.

 

—si voleu llegir La sega, o uns altres llibres, la tenim ací a la fira de Bétera: avui és 24 de desembre i obrim de 18.30h a 20.00.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per adasi | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent