Ulisses20

Bétera, el camp de túria

Un problema amb ovelles

Problemes d’ovelles: [by MAX M.]

De la llana d’una ovella, en puc fer un jersei, de dues un edredó, i de tres una manta. De la manta solament n’aprofitem la tercera part, les altres dues parts les donem a gent necessitada. Volem fer 1.000 jerseis, 500 edredons i 200 mantes. Quantes ovelles necessitarem? De la part que correspondria a l’ONG, quants jerseis en podríem fer?

Proposta: no hem dit res de la feinada d’esquilar les ovelles per aprofitar-ne la llana. A partir d’aquest ofici dels esquiladors, podries plantejar més problemes. Per exemple, saps el nom de cap poble on encara esquilen ovelles? Podries investigar quant de temps trigava un home a esquilar una ovella? I mil? I en un dia, quantes en seria capaç d’esquilar?

L’ofici d’esquilar ha desaparegut del meu poble. Coneixes cap més ofici que haja desaparegut en els últims trenta o quaranta anys?

Post: hem llegit el problema a la classe i llavors hem enllaçat amb el diari a Vilaweb, que justament tenia la imatge d’un home tapat amb una manta. A partir d’ací apareixen nous problemes:

– el de la pobresa[ aquest cal redactar-lo]

– segons la notícia, un ciutadà de cada quatre és en risc de pobresa. Una quarta part, doncs. Si a la classe no som pobres, o no som en el risc (ho sabem?, ho podem assegurar?, podem preguntar-ho a casa?), on són tots aquells que són en risc i corresponen a la nostra quarta part? N’hi ha un que apunta: a l’escola pública! [Collons!] Home, responc, això no va així…, potser n’hi ha que no van a escola… I els que no són ciutadans, també tenen aquesta proporció de pobresa?

– quan l’alumne escriu que aprofitem una tercera part de la manta i les altres dues les donem a gent necessitada… Vol dir que tallem la manta en dues parts desiguals? que separem mantes senceres? que destriem la llana en dues piles abans de teixir…? 



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de mestres d'escola per adasi | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent