Ulisses20

Bétera, el camp de túria

Renaix la llibreria 3i4

Anit vaig ser a l’Octubre, Centre de Cultura Contemporània, acompanyant la reestrena d’aquesta llibreria mítica, de València i del país sencer. Sobre aquesta llibreria es va ordir una part del redreçament cultural dels valencians, i Eliseu Climent no va perdre l’ocasió d’explicar algunes anècdotes de molt de suc: el per què del nom 3i4, per exemple, o com Fuster hagué de deixar uns quants llibres de la seua biblioteca particular, quan encara no hi havia pressupost per exposar-ne (-si me’n veneu cap, us mate! –explica Eliseu que els va amenaçar Fuster). Sí, continua el gurú Eliseu, era un cau per fer cultura i per organitzar tantes coses, però sóc el menys apropiat per parlar-ne, perquè jo m’hi avorria, i eren unes altres persones qui treballaven; calia fer més coses i prou que n’hem fetes… Eliseu va tenir paraules de reconeixement a persones que ja no hi són, a tanta gent com feu possible aquell nucli de llibres i de cultura, tantes vegades atacat pels feixistes: la Transició valenciana es feu amb el permís de les bombes, les tortures i els morts, en canvi de no investigar res, res de res, bo i sabent qui atiava l’odi contra els valencians, qui enviava els violents o els parafeixistes… Mai no es van trobar els culpables d’una parademocràcia bastida sobre l’amenaça i el crim: ni el règim del pp ni el règim del psoe van voler investigar un terrorisme consentit, contra milers de valencians i contra la llibreia 3i4, particularment.
Anit la festa del llibre, en el dia mundial de la poesia, aplegava centenars de persones que retien homenatge als poetes Espriu i Estellés en la veu de Francesc Anyó, i el nou camí que enceta contra la crisi, un dels caus mítics dels valencians, una llibreria!, tres països quatre barres. Per molts anys, llarg camí. 



  1. Alive, is a kind of happiness, a kind of hope. Because life is air max tn impermanent, so we should cherish every minute of life, which is every one of us alive to do things. People always want the old, do nike destock not worry about the growth of the natural age, the natural growth of the age is not terrible, for fear that the aging of the Nike Air Max TN heart age. The meaning of life is to live full, rather than live longer. Value life, Nike Free 4.0 there must be a good state of mind.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de regals per adasi | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent