Adam Majó

Xuts a pals

12 de maig de 2016
0 comentaris

El carrer Major rai!

 

De totes les propostes que s’han fet darrerament per canviar noms de carrers a Berga, amb la que segur que no estic d’acord és amb la de substituir el nom oficial de Carrer Ciutat per la seva denominació popular, carrer major. I no hi estaria d’acord perquè precisament m’agrada aquesta diglòssia normalitzada, aquesta distància entre la oficialitat i la realitat que ens recorda que no tot és controlable i ordenable des de l’administració i que les ciutats i les societats són vives i impredictibles.

Sigui com sigui, el cas és que sempre m’ha sorprès una certa preocupació del berguedanisme militant per una suposada decadència del carrer major que un servidor, sincerament, no sap veure per enlloc. Potser sí que alguns comerços han preferit els locals grans i moderns del Vall i el passeig de la Pau, passa a tot arreu, no és greu, i que a l’històric carrer hi ha alguns edificis que reclamen una posada al dia, però la seva salut,  com a referent de la vida col·lectiva de la ciutat, és de ferro, inqüestionable. Això no vol dir que, com que tot és millorable, no sigui d’agrair que el primer grup de la oposició municipal  hagi fet l’esforç de plantejar propostes per millorar l’atractivitat del carrer major de Brega i que totes siguin perfectament raonables. No obstant això, llegint-les crec que erren el tret, que el futur i l’èxit del carrer Major i del barri vell de Berga en el seu conjunt, no passa tant per millorar aspectes concrets d’allò que ja funciona sinó en repensar allò que no està funcionant. En aquest sentit, crec que és als  extrems del carrer major, a a plaça de la creu (a l’hotel Queralt), la plaça de les Fonts i , sobretot, sobretot, el carrer Boixader, a l’altre punta, on tenim el problema i on hauríem de concentrar els esforços.

La plaça de la Creu, ja s’ha comentat altres vegades, hauria de tornar a ser una plaça, ampliant voreres, eliminant un carril de circulació (no passaria res!!) i convertint-la en una invitació a entrar a la ciutat intramuralla. La plaça de les Fonts certament és un desastre, però no tant perquè la remodelació que es va fer fos més o menys encertada, sinó perquè a la part de baix, a la que hauria de tenir vida i atractiu, hi ha un parell d’edificis buits i abandonats (la vella caserna i l’antic banc popular)  que  emmarquen un racó que podria ser bonic i útil i que actualment només serveix com a aparcament en precari. Donar vida a aquestes dues cases, ni que sigui només els baixos, canviaria radicalment la imatge que tots tenim d’aquesta plaça que dona la benvinguda al carrer Major i al barri vell. I, per últim, el carrer Buxadé, el gran oblidat de la ciutat. Aquí si que cal entrar amb l’artilleria pesada. Esponjar (que vol dir enderrocar) amb mesura però sense excessives contemplacions, i col·locar-hi algun equipament que faci de tractor de tota la zona i que sigui capaç de portar gent i activitat fins allà. No ho sé, la casa de la Patum, alguna delegació de la Generalitat o, perquè no, el museu nacional de l’excursionisme.

Bombes
25.10.2011 | 5.25
Catalunya-ciutat
03.02.2017 | 11.35
Avançant sumem
03.01.2016 | 10.40

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.