EL RACO DEL MENUT

per compartir recursos, debats i experiències

Arxiu de la categoria: Música

Fem un instrument casolà

4
Publicat el 5 de gener de 2015

Primer de tot…BON ANY NOU A TOTHOM!!!

Si en l’últim article vaig escriure sobre la seguretat de les joguines i la seva adquisició, en aquest vull fer referència d’una joguina que podem construir de forma casolana amb materials de rebuig que podem tenir perfectament per casa.

D’aquesta forma, els nens i nenes col·laboren en la seva elaboració, comproven que un objecte que semblava inservible se li pot donar una altra utilitat sense la necesitat de gaires medis i a part, s’estableix el vincle entre l’infant i l’adult (en aquest cas els pares o bé educadors).

Per poder portar a terme el instrument, en aquest cas, un tambor, necessitarem els següents materials:

IMG_7484

_Un recipient rodó. Pot ser una caixa rodona, un envàs d’una caixa de galetes, de cacau en pols…

_Adhesius per folrar la caixa. Aquí ja depén del gust de la persona que ho posi en pràctica. En el cas del exemple, serà un adhesiu blau i un altre groc.

_Gomets i enganxines per decorar la caixa.

_Estisores que utilizarem per tallar l’adhesiu.

_Globus que seran la punta dels pals.

_Paper de diari que posarem dins del globus.

_Palets de gelat o bé palets xinos que seran les baquetes del tambor.

_Gomes de pollastre per unir els palets amb el globus.

Quan tinguem la caixa, folrarem l’envàs. La caixa i la tapa de la caixa, preferiblement que siguin de dos colors diferents perquè el tambor resulti més llampant. Un cop folrat enganxarem gomets o diferents enganxines que tinguem de colors.

Després, elaborarem els pals. Agaferem un globus i retallarem la part més estreta de forma que poguem posar a dins paper de diari perquè el globus quedi inflat. Un cop que ho tinguem ho enganxarem al palet de gelat per fer les baquetes. Com? Amb unes gomes de pollastre farem un nus.

Aquest seria el resultat per elaborar les baquetes:

IMG_2568

I el resultat final del tambor.

IMG_7507

Espero que us hagi agradat i que us pugui ser útil per poder portar-ho a terme amb els vostres fills, nebots, cosins…Ah! No us oblideu de fer la carta de reis, encara sou a temps visitant aquesta pàgina:

http://www.reismags.cat

Bons reis!

ML.

Publicat dins de Jocs i joguines, Música i etiquetada amb | Deixa un comentari

Un article amb molt de ritme

4

Música. Que seria de les nostres vides sense música? A l’etapa d’infantil el llenguatge musical facilita l’expressió i la comunicació. L’infant permet la descoberta, l’experimentació, la creació.

El ritme, el moviment, l’expressió corporal i gestual i la psicomotricitat són indissociables d’aquestes primeres edats.

Amb la música podem treballar les característiques del so, del ritme, els instruments, cantar, dansar, és una eina transversal i global que ens permet treballar les diferents capacitats i àrees de l’educació infantil com per exemple; la relació afectiva, la pertinença de grup, exercitar l’aparell fonador, treballar la modulació de la veu, la discriminació del so i del silenci, treballar el llenguatge, la precisió i coordinació oculomanual i l’expressió corporal, el vocabulari de les diferents llengües, la psicomotricitat (l’esquema corporal).

La música també serveix per moments quotidians com per tranquil.litzar, per divertir, per gaudir. L’educadora caldrà que triï bé la cançó que han d’aprendre els nens, quines són apropiades per escoltar, quines pels hàbits, per dinar, per dormir, per ballar…

Si els infants són molt petits caldrà que la cançó sigui amb poc text i melodia senzilla. El procés per aprendre cançons és el següent:

1. Escoltar la cançó tota sensera primerament i després per fragments

2. Imitar sota les indicacions de l’educador/a

3. Reconèixer i saber-se situar dins la melodia

4. Reproduir-la i modificar-la si aquest és el cas, un cop ja està ben assumida.

Per treballar les cançons disposem de material divers que podem penjar a l’aula o tenir en un cançoner que podem fer arribar a les famílies.

partitures

O unes lámines (com es mostra a la foto) plastificades amb la partitura, el dibuix relacionat amb la cançó i la lletra malgrat que encara no sapiguen llegir ni lletres ni figures musicals en un pentagrama però saben que allò vol dir alguna cosa.

Una partitura ens pot permetre jugar amb els infants:

  • Cantar una cançó mentre ensenyem la fitxa perquè l’associïn
  • Cantar la cançó i que l’infant busqui la fitxa
  • Ensenyar la fitxa i que els infants cantin

Podem treballar amb imatges seqüenciades: per fer entenedor el tema de la cançó podem emprar un díptic, tríptic o quadríptic i cada seqüència dibuixada representa un tros de la cançó. Poden ser seqüències lligades en una tira de cartolina o poden ser imatges soltes i que serveixin per treballar la lògica i la seqüència del temps.

La capsa de les cançons també és un bon recurs, a dins podem posar un objecte relacionat amb alguna cançó en concret, un peluix, una titella, una figura de plastilina…per exemple, l’educadora treu un objecte i els nens han de reconèixer a quina cançó fan referència.

titella peixcargolplasti

De quines cançons estariem parlant referent a les dues fotografies?

Una altra manera de tenir les cançons presents és fer un mural a l’abast dels infants. Amb un paper gran enganxat a la paret hi anirem penjant les cançons seguint un criteri (cançons d’animals, cançons d’oficis…) i anirem enganxant dibuixos segons el criteri de la cançó.

Hi ha moltes maneres de treballar el llenguatge musical que segons l’edat, el grup, la metodologia i l’educador pot utilitzar de la forma més convenient.

ML.

Publicat dins de Música | Deixa un comentari